Αρχείο

Αντίστροφη μέτρηση για τον Ν.Τραμπ: Τον καθαιρούν με τη κατηγορία της εσχάτης προδοσίας - Δηλώσεις FBI

Ο κλοιός φαίνεται ότι αρχίζει να σφίγγει γύρω απ’ τον Ντόναλντ Τραμπ. To FBI φέρεται να διαθέται πληροφορίες ότι συνεργάτες του νέου Αμερικανού προέδρου όχι μόνον ήρθαν σε επαφή με Ρώσους πράκτορες, αλλά και συντόνισαν τη διαρροή των ντοκουμέντων του Δημοκρατικού Κόμματος, προκειμένου να εκτροχιάσουν τις προεδρικές φιλοδοξίες της Χίλαρι Κλίντον.

Αυτό τουλάχιστον μεταδίδει το CNN επικαλούμενο κυβερνητικούς αξιωματούχους. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι υποψίες, αυτό θα σημάνει την έναρξη της διαδικασίας παραπομπής ή της παραίτησης του Τραμπ. Ενώ θα μπορούσαν να απαγγελθούν κατηγορίες περί προδοσίας σε τέσσερις απ’ τους στενούς συνεργάτες της προεκλογικής του εκστρατείας.

Σύμφωνα με το CNN πρόκειται για τους δύο επικεφαλής της καμπάνιας του Τραμπ, τον 64χρονο Ρότζερ Στόουν και τον 67χρονο Πωλ Μαναφόρτ, καθώς και για τον παραιτηθέντα σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Φλιν και τον σύμβουλο Κάρτερ Πέιτζ.

O Πωλ Μαναφόρτ ήταν επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ

Παρακολουθούσαν τον Τραμπ οι μυστικές υπηρεσίες;

Λίγες ώρες πριν «σκάσει» αυτή η είδηση, Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί έδωσαν άλλη μια μάχη για να κερδίσουν με το μέρος τους την κοινή γνώμη.

Ο επικεφαλής της επιτροπής Πληροφοριών και βουλευτής της Καλιφόρνια Ντέιβιν Νούνιες προκάλεσε έκπληξη αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούσαν όντως τον Ντόναλντ Τραμπ μετά τις εκλογές.

O Ρεπουμπλικανός βουλευτής Ντέιβιν Νούνιες μιλά σε δημοσιογράφους έξω απ' το Λευκό Οίκο

Ο 43χρονος βουλευτής παραδέχθηκε ότι αυτό έγινε μπορεί να έγινε ακούσια και εντελώς νόμιμα. «Απ’ αυτά που διάβασα προφανώς υπήρξαν δραστηριότητες παρακολούθησης. Πιθανώς νόμιμες», είπε σε συνέντευξη Τύπου που κάλεσε ο ίδιος. Και μετά άρχισε τους υπαινιγμούς: «Δεν ξέρω αν συμφωνούν οι αμερικανοί πολίτες μ’ αυτά που διάβασα, Ο Πρόεδρος πρέπει να ξέρει ότι υπάρχουν αυτές οι μυστικές αναφορές. Ο Πρόεδρος ανησυχεί -και θά’ πρεπε.»

Γιατί τώρα «θά ‘πρεπε» να ανησυχεί ο Τραμπ, δεν διευκρίνισε ο Ρεπουμπλικανός πολιτικός. Αντίθετα πήγε στο Λευκό Οίκο και ενημέρωσε προσωπικά τον Πρόεδρο της χώρας.

Ο Νούνιες άφησε να εννοηθεί ότι από τις πιθανώς ακούσιες παρακολουθήσεις θα πέσουν οι μάσκες ορισμένων Αμερικανών πολιτών. Πιθανώς να πρόκειται για μέλη της μεταβατικής ομάδας του Τραμπ, όπως ο στρατηγός Φλιν.

Ο Τραμπ δήλωσε, σύμφωνα με την Washington Post, εν μέρει δικαιωμένος όσον αφορά τους ισχυρισμούς του περί κοριών του Ομπάμα: «Εν μέρει. Πρέπει να πω εν μέρει. Εκτιμώ πολύ το γεγονός ότι βρήκαν αυτό που βρήκαν.»

Αλλά και αυτός άφησε πολλά περιθώρια για εικασίες. Σημαίνει άραγε η δήλωσή του ότι δεν είπε ψέμματα όταν κατηγόρησε τον Ομπάμα μέσω Twitter ότι τον παρακολουθούσε;

Η αντεπίθεση των Δημοκρατικών

Λίγες ώρες αργότερα οι Δημοκρατικοί εξαπέλυσαν αντεπίθεση, αφού ο Νούνιες απέκρυψε τις πληροφορίες απ’ το δεύτερο τη τάξει μέλος της επιτροπής Πληροφοριών, τον 56χρονο Δημοκρατικό βουλευτή Άνταμ Σιφ, που εκπροσωπεί και αυτός την Καλιφόρνια.

O βουλευτής των Δημοκρατικών Άνταμ Σιφ

Οι ενέργειες του Νούνιες έδειξαν ότι η ελεγχόμενη απ’ τους Ρεπουμπλικανούς επιτροπή Πληροφοριών δεν είναι σε θέσει να κάνει αξιόπιστη έρευνα για τις καταγγελίες του Τραμπ κατά του Ομπάμα, αλλά και για τις καταγγελλόμενες διασυνδέσεις τη Ρωσία, είπε ο Σιφ. Και ζήτησε τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής.

«Δεν παίρνεις έτσι απλά πληροφορίες, που δεν έχει δει η επιτροπή και της ξεφουρνίζεις στα ΜΜΕ και τον Λευκό Οίκο προτού να δοθεί η δυνατότητα στην επιτροπή να ελέγξει την αξιοπιστία τους», δήλωσε.

Η γερουσιαστής του Δημοκρατικού κόμματος Ελίζαμπεθ Γουόρεν ήταν ακόμη πιο καυστική: «Ο Νούνιες είναι πρωτοπαλίκαρο του Τ4ραμπ», είπε.

Για πρώτη φορά διατυπώθηκαν υποψίες

Και μετά ακολούθησε το ρεπορτάζ του CNN για την έρευνα που διενεργεί το FBI για στελέχη της προεκλογικής ομάδας του Τραμπ με αρκετά «ίσως» και «πιθανώς». Είναι όμως η πρώτη φορά που διατυπώνονται υποψίες ότι συνεργάτες του Τραμπ συντόνισαν τη δημοσίευση μέσω Wikileaks των ντοκουμέντων που έκλεψαν ρώσοι χάκερς από τους Η/Υ των Δημοκρατικών.

Ο διευθυντής του FBI Κόμεϊ είχε πει αόριστα ενώπιον της επιτροπής Πληροφοριών τη Δευτέρα: «υπάρχουν αξιόπιστες καταγγελίες για εγκλήματα ώστε να πιστεύουμε ότι ένας Αμερικανός μπορεί να ενήργησε ως πράκτορας ξένης δύναμης».

Ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ καταθέτει ενώπιον της επιτροπής Πληροφοριών του Κογκρέσου

Το CNN, όμως, προχωράει παραπέρα την υπόθεση μεταδίδοντας τις δηλώσεις ενός αξιωματούχου των μυστικών υπηρεσιών, που δεν κατονομάζει: «υπάρχει η υποψία ότι άνθρωποι που σχετίζονταν με την καμπάνια [του Τραμπ] έγνευσαν καταφατικά όταν ήταν να δημοσιευθούν οι πληροφορίες [που εκλάπησαν απ’ το Δημοκρατικό Κόμμα]»,

Τo FBI αρνήθηκε να σχολιάσει το ρεπορτάζ. Εν τω μεταξύ το CNN μετέδωσε ότι το FBI δεν είναι ακόμη σε θέση να παρουσιάσει σαφείς αποδείξεις συνεργασίας ανθρώπων του Τραμπ με Ρώσους πράκτορες.

Ίσως ο λόγος να είναι, όπως σχολιάζει το CNN, ότι οι συνεργάτες του Τραμπ και οι Ρώσοι διέκοψαν τις επικοινωνίες τους τελευταίους μήνες λόγω του σάλου αναφορικά με την υπόθεση, ενώ κάποιοι Ρώσοι αξιωματούχοι άλλαξαν τις μεθόδους επικοινωνίας δυσχεραίνοντας την παρακολούθηση απ’ το FBI.

To σίγουρο μετά απ’ όλα αυτά είναι ότι ο Τραμπ βρίσκεται στο επίκεντρο ποινικής έρευνας και μπορεί πολύ σύντομα να βρεθεί στο καναβάτσο...

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...