Κίνα

Ανεβαίνει επικίνδυνα το «θερμόμετρο» στις σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας

Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στις σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας, μετά την ανακοίνωση της αποστολής πολεμικού πλοίου στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, από το Τόκιο. Η Κινέζα υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε την Πέμπτη για αντίποινα, σε περίπτωση που υλοποιηθεί το σχέδιο που ανακοινώθηκε, σε συνεργασία με τον ινδικό και αμερικανικό στόλο.

Η Χουά Τσουνίνγκ δήλωσε ότι η Κίνα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ενώ θα αποφασίσει τα αντίμετρα και αντίποινα στα οποία θα προβεί. «Με βάση τα δικά της συμφέροντα, η Ιαπωνία έχει δημιουργήσει προβλήματα και πόλωση πέρα από το ζήτημα της Νότιας Θάλασσας της Κίνας. Αυτή η προσέγγιση έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια των Κινέζων πολιτών. Η Ιαπωνία συνεχίζει να το κάνει αυτό και οι επιμονή της να έχει στρατιωτική παρουσία στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, δείχνουν μια απειλή για τα συμφέροντα της Κίνας και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η Κίνα, φυσικά, θα λάβει αντίμετρα σε αυτήν την περίπτωση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως ανακοινώθηκε, ο μεταφορέας στρατιωτικών ελικοπτέρων και μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο της Ιαπωνίας θα ξεκινήσει το ταξίδι του τον Μάιο και θα πραγματοποιήσει περιοπολία στις Σιγκαπούρη, Ινδονησία, Φιλιππίνες και Σρι Λάνκα, πριν ενσωματωθεί στην κοινή άσκηση με τον ινδικό καιν αμερικανικό στόλο.

Η Κινέζα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η κατάσταση είναι βελτιωμένη στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, ωστόσο οι τελευταίες κινήσεις οδηγούν σε αναζωπύρωση της έντασης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ