Αρχείο

Αλλάζουν όλα: Ενεργοποιείται ο νατοϊκός στολίσκος σε Α. Μεσόγειο-Αιγαίο με ελληνική συμμετοχή - Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα - Εκτός σχεδιασμού η Τουρκία

Σύμφωνα με άρθρο μας με τίτλο ( Π.Καμμένος: Νέο «σχέδιο Μάρσαλ» από τις ΗΠΑ για την Ελλάδα), αναφέραμε την πολύ σημαντική επίσκεψη του υπουργού άμυνας Κ.Καμμένου στις ΗΠΑ και της συνάντησης του με τον Αμερικανό ομόλογο του .

Εκεί κάπου μετά την κατ΄ ιδίαν συνάντηση του στην Ουάσιγκτον, ο ίδιος  μίλησε για την πλήρη ενεργοποίηση της μόνιμης ναυτικής δύναμης του ΝΑΤΟ «Maritime Group 2».

Πρόκειται για σοβαρότατη εξέλιξη ενόψει των απειλών  της Τουρκίας να πλημμυρίσει την Ευρώπη με μετανάστες .

Ο κ. Καμμένος τόνισε ότι η συμφωνία προβλέπει επιστροφή των μεταναστών στη χώρα και πως η Άγκυρα πολύ δύσκολα θα τα βάλει με τις ΗΠΑ και τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ που έχουν στείλει στο Αιγαίο δυνάμεις για των έλεγχο των μεταναστευτικών ροών.

Το θέμα της μετανάστευσης δεν αφορά την Ελλάδα, υπογράμμισε ο υπουργός, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι μετανάστες δεν θέλουν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα, ότι διέρχονται από εδώ με στόχο να φτάσουν στην κεντρική Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά στους αγωγούς ο κ. Καμμένος θύμισε ότι υπάρχει σχεδιασμός για αγωγό που θα μεταφέρει αέριο από Ισραήλ και Κύπρο μέσω Κρήτης και Πελοποννήσου στην Ευρώπη, ενώ σχεδιάζεται και μια μεγάλη εγκατάσταση αποθήκευσης στην Αλεξανδρούπολη για τη μεταφορά του αερίου από τους ήδη υπάρχοντες αγωγούς. Και στις δύο περιπτώσεις η Τουρκία βρίσκεται εκτός σχεδιασμού.

«Με τα ενεργειακά η Ελλάδα μπαίνει στο επίκεντρο του κόσμου», είπε ο υπουργός Άμυνας, τονίζοντας παράλληλα: «μην ξεχνάτε ότι έχουμε ανοίξει το θέμα των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Εδικοί αμυντικοί αναλυτές , εκτιμούν ότι η ενεργοποίηση της μόνιμης ναυτική δυνάμεως του ΝΑΤΟ δεν γίνεται φυσικά για τους μετανάστες , αλλά αφορά τα γενικότερα αμερικανικά γεωπολιτικά σχέδια  των ΗΠΑ σε μια τεράστια περιοχή.

Πληροφορίες φέρουν η δύναμη αυτή, η οποία θα είναι παραπάνω ενισχυμένη από το κανονικό,  θα ελέγχει μια θαλάσσια  περιοχή από την Α.Μεσόγειο έως το Αιγαίο και τον Βόσπορο .

Εφόσον απαιτηθεί θα συνδράμει και στην υπό διαμόρφωση νατοϊκή ναυτική δύναμη στην Μαύρη θάλασσα η οποία θα έχει συμμετοχή   των χωρών της περιοχής .

Η μόνιμη ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ με την ονομασία Maritime Group 2 (SNMG2) ενεργοποιείται υπό την αιγίδα της συμμαχίας σε περιστάσεις κρίσεων και είναι στην ουσία μια «άμεση μάχιμη δύναμη αντίδρασης».

Την ναυτική δύναμη SNMG2 στελεχώνουν ναυτικές δυνάμεις διαφόρων χωρών της συμμαχίας και αποτελείται από πλοία από διάφορες συμμαχικές χώρες, που ενεργούν ενιαία σαν μια ομάδα , ενώ είναι  μόνιμα διαθέσιμη στο ΝΑΤΟ για να εκτελέσει ένα ευρύ φάσμα καθηκόντων, από τη συμμετοχή σε ασκήσεις έως την αντιμετώπιση κρίσεων και πολεμικών επιχειρησιακών αποστολών.

Συνήθως η δύναμη αυτή δραστηριοποιείται στην θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου, αλλά είναι διαθέσιμη οπουδήποτε απαιτήσει το ΝΑΤΟ.

Η Σύνθεση της Δύναμης ποικίλλει με τις ναυτικές μονάδες να προέρχονται από τον  Καναδά, την Γερμανία, την Ελλάδα, την  Ιταλία, την Ολλανδία, την Ισπανία, την Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Η συμμετοχή τουρκικών μονάδων αυτήν την δεδομένη στιγμή δεν είναι απόλυτα σίγουρη , ειδικά  λόγω της στάσης του Ερντογάν.

Η σύνθεση της SNMG2 ποικίλλει ανάλογα την αποστολή που πρέπει να εκτελεσθεί , αλλά γενικά αποτελείται από 4-8 φρεγάτες ή αντιτορπιλικά και ένα πλοίο γενικής  υποστήριξης μαζί με υποβρύχια .

Έχει διάρκεια  ενός έτους, και ο  διοικητής της SNMG2 αναφέρει στον Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων στο αρχηγείο της Κοινής Δύναμης Συμμαχικής Διοίκησης στην Νάπολη.

Τώρα που η Αίγυπτος , το Ισραήλ και η Κύπρος ξεκινούν το καλοκαίρι εντατικά έρευνες και εξόρυξη κοιτασμάτων το ΝΑΤΟ θα είναι στην περιοχή με έντονη ναυτική παρουσία, ενόψει προφανώς εξελίξεων.

Η Ελλάδα οφείλει και πρέπει  να εκμεταλλευτεί στο έπακρο  την όλη κατάσταση προς όφελος των Ελλήνων πολιτών και να διασφαλίσει τα κυριαρχικά  δικαιώματα σε Αιγαίο και Κύπρο, από τι ς επεκτατικές βλέψεις του Σουλτάνου Ερντογάν.

https://en.wikipedia.org/wiki/Standing_NATO_Maritime_Group_2

https://youtu.be/-HXCvKMTero?t=2

https://youtu.be/SPA_kKWSTLE?t=16

https://youtu.be/3qH3JpfSLQM?t=19

 

https://youtu.be/y9xfgzE0mis?t=1

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ