Κόσμος

Έξαρση του εθνικισμού στα Σκόπια δείχνει νέα δημοσκόπηση

Πάνω από το 80% των πολιτών αντιτίθεται στη διγλωσσία στην επικράτεια, σύμφωνα με το αποτέλεσμα έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Πολιτικών Ερευνών στα Σκόπια (ipis.org.mk).

Η αλβανική konica.al αναφέρεται στη δημοσκόπήση και σημειώνει την έξαρση του εθνικισμού στα Σκόπια

Οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι αξιολογούν θετικά τη στάση του επικεφαλής του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι σε ποσοστό 26%, ακολουθεί ο αρχηγός του SDSM με 13,5%, ο αρχηγός του DUI, Αλί Αχμέτι με 4,5 τοις εκατό, ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκε Ιβάνοφ με 3% και ο Μπιλάλ Κασάμι από το κίνημα Besa με 1,1 %.

Για το ζήτημα της αποδοχής της πλατφόρμας των Αλβανών και της διγλωσσίας το 54% εξέφρασε τη θέση ότι θα αποτελούσε προοίμιο για μεγάλες διαιρέσεις και πιθανόν ομοσπονδιοποίηση, το 23,8 % εκτίμησε ότι δεν θα αλλάξει τίποτε , μόνον θα προωθηθούν τα δικαιώματα των Αλβανών, ενώ το 22,1 % απάντησε ‘δεν ξέρω’.

Αρνητική σε ποσοστό 72,5% ήταν η αποδοχή της πλατφόρμας των αλβανικών κομμάτων προκειμένου να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ζόραν Ζάεφ, ενώ το 15,2 % υποστήριξε αυτή τη θέση και 12,3 τοις εκατό απάντησε ‘δεν ξέρω’.

Το 81% των ερωτηθέντων τάχθηκε κατά της διγλωσσίας σε όλη την επικράτεια και μόνο το 12,2 τοις εκατό τάχθηκε υπέρ, ενώ 6% δεν απάντησε.

Επίσης, το 52,2 τοις εκατό των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η προσφορά του Γκρούεφσκι να υποστηρίξει μια κυβέρνηση του SDSM εάν δεν αποδεχθεί την αλβανική πλατφόρμα φαίνεται ειλικρινής προσπάθεια για να σώσει τη χώρα από την ομοσπονδιοποίηση και το διαμελισμό της.

Η έρευνα ήταν τηλεφωνική μεταξύ της 10ης και 13ης Μαρτίου, ερωτήθηκαν 1100 ενήλικες από όλη την επικράτεια του νότιου σλαβικού κράτους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...