Ελληνοτουρκικά

Πράσινο φως από State Department στην Τουρκία για συνδιαχείριση στο Αιγαίο - Τι μήνυμα έστειλε -Τουρκική η "Δυτική Θράκη" και τα νησιά του Αιγαίου λέει ξανά ο Ερντογάν

"Σφύριξε" αδιάφορα το State Department στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο καθώς ζήτησε Ελλάδα και Τουρκία να βρουν τρόπους για να αποκλιμακώσουν την μεταξύ τους ένταση και να εργαστούν "από κοινού" ενώ όταν αναφέρθηκε ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να απαντήσουν σε οποιαδήποτε πρόκληση, άναψε κόκκινο φως...

Αυτό είπε ανώτατος αξιωματούχος του State Department με αφορμή την μονοήμερη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Rex Tillerson, στην Τουρκία.

Πρόκειται για πάγια τακτική του ΝΑΤΟ και του State Department ενώ φαίνεται πως τελικά ο Ν.Τραμπ δεν ελέγχει τίποτα στις ΗΠΑ.

Eνημερώνοντας τους δημοσιογράφους ο αξιωματούχος του State Department κλήθηκε να απαντήσει μεταξύ άλλων και για τις επιθέσεις του Τ. Erdogan εναντίον των Ευρωπαίων και για τις εντάσεις που δημιουργεί εναντίον της Ελλάδας, και αν προτίθεται ο Rex Tillerson να μεσολαβήσει.

Στην ερώτηση πως Ελληνες αξιωματούχοι λένε ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να απαντήσουν σε οποιαδήποτε πρόκληση από την τουρκική πλευρά, ο αξιωματούχος του State Department είπε:

«Η θέση μας ήταν και παραμένει ότι οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ πρέπει να βρουν τρόπους για να εργαστούν από κοινού για να μειώσουν τις εντάσεις. Ο σκοπός αυτού του ταξιδιού δεν είναι ειδικά να αναμειχθεί ο υπουργός σ’ αυτό. Αλλά προφανώς ότι μπορεί να κάνει για να βοηθήσει να κινηθούν τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση, θα ήταν κάτι που θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξή του. Δεν είναι κάτι όμως που έχει πρόθεση να κάνει σε αυτό το ταξίδι».

Tην ίδια στιγμή, ο Μετίν Κουλούνκ, δεξί χέρι του Ερντογάν, ηγετικό στέλεχος του κόμματός του και ένας από τους πλέον έμπιστους συνεργάτες του..  σε συνέντευξή του σε τουρκική εφημερίδα λέει ότι όλα τα νησιά, οι νησίδες και οι βραχονησίδες που δεν περιλαμβάνονταν στην Συνθήκη της Λωζάνης, ανήκουν στην Τουρκία.

Είπε ακόμα ότι θρηνεί για την παραχώρηση της "Δυτικής Θράκης" στην Ελλάδα όταν ήταν 80% μουσουλμανοκρατούμενη!

Ο Κουλούνκ έχει γυρίσει όλη την Ευρώπη προσπαθώντας να πείσει τους Τούρκους της διασποράς να ψηφίσουν "ναι" στο δημοψήφισμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πιο κοντινός άνθρωπος απο τον Κουλούνκ στον Ερντογάν δεν υπάρχει αφού ήταν φίλοι από παλιά!

Ο Fetullah Gulen στην ατζέντα της συνάντησης

Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Rex Tillerson δεν θα συναντηθεί με μέλη των τουρκικών αντιπολιτευτικών ομάδων κατά τη μονοήμερη επίσκεψή του στην Άγκυρα.

Ανώτατο στέλεχος του State Department είπε ότι ο Tillerson θα συναντηθεί με τον Erdogan και μέλη του υπουργικού συμβουλίου που συμμετέχουν στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν τον Erdogan και άλλους να εγείρουν το θέμα του κληρικού Fetullah Gulen, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ και τον οποίο κατηγορεί η τουρκική κυβέρνηση ότι οργάνωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα πέρσι τον Ιούλιο.

Οι συνομιλίες στην Άγκυρα θα εστιαστούν στην συμμαχική επιχείρηση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που προσπαθεί να ανακαταλάβει τη Ράκα από το ΙΚ και να σταθεροποιήσει περιοχές από όπου οι τζιχαντιστές έχουν εκδιωχθεί, επιτρέποντας στους πρόσφυγες να επιστρέψουν, είπαν οι αξιωματούχοι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές