Πατριαρχεία

Περίεργες ζυμώσεις στο Φανάρι για την ουκρανική εκκλησία - Σίγουροι δείχνουν οι Ουκρανοί με τις πλάτες και των ΗΠΑ - Τι δεν λέει η ανακοίνωση του Πατριαρχειου

Του Άγγελου Ρούσσου

Πριν από μερικούς μήνες αίσθηση προκάλεσαν οι διαβεβαιώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχου πως αναγνωρίζει μονάχα την υπαγόμενη στο Πατριαρχείο Μόσχας Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας ως κανονική, αλλά τότε πριν αλέκτωρ φωνήσαι, το Φανάρι ξεκίνησε να επεξεργάζεται το πρόσφατο αίτημα Ουκρανών βουλευτών για απόδοση αυτοκεφαλίας στην ουκρανική Εκκλησία-άραγε στους σχισματικούς;-όπως αυτό διατυπώθηκε πριν περίπου ένα χρόνο και επιβεβαιώνοντας όσα είχε πει κατά τη διάρκεια της Συνόδου της Κρήτης ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού Ιωβ, ο οποίος ξεκαθάριζε πως το ουκρανικό δε θα συζητηθεί στη Σύνοδο της Κρήτης, αλλά θα το επεξεργαστεί το Φανάρι…

Στην πορεία των μηνών αυτών ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε συχνές επαφές με Ουκρανούς πολιτικούς που πιέζουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Την δημιουργία αυτοκέφαλης ουκρανικής εκκλησίας φαίνεται να στηρίζουν και οι ΗΠΑ οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν αγκαλιάσει σε πολιτικό επίπεδο την πληγωμένη Ουκρανία.

Χθες στο Φανάρι ο κ. Βαρθολομαίος συναντήθηκε τόσο με τον Αρχιεπίσκοπο Παμφίλου κ. Δανιήλ, διακονούντα τους υπό το Οικουμενικόν Πατριαρχείον Ουκρανούς στις Η.Π.Α, όσο και με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας.

Μόνο που σύγχυση επικρατεί για το τι ειπώθηκε αναμέσά τους αφού άλλα λέει το ανακοινωθέν του Πατριαρχείου και άλλα....συμπληρώνει το γραφείο του πρωθυπουργού της Ουκρανίας!

Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του Βλαντιμίρ Γκρόιζμαν, ο Ουκρανός πρωθυπουργός είπε ότι "οι Ουκρανοί έχουν την τάση για μια ενιαία εκκλησία” και ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την "υποστήριξη για την ενότητα της Ορθοδοξίας της Ουκρανίας".

Αλλά το σημαντικό είναι άλλο... Σύμφωνα με το γραφείο του Γκρόιζμαν ο Πατριάρχης του είπε: "Προσευχόμαστε για τον ουκρανικό λαό ενωμένο σε μια εκκλησία. Η Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως θα σας βοηθήσει να έχετε μια ενιαία εκκλησία”

Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε όμως το Οικ. Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, δεν υπάρχει άμεση επιβεβαίωση των πληροφοριών που παρέχονται από την ουκρανική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα όσα ο Ουκρανός πρωθυπουργός φέρεται να άκουσε δια στόματος Βαρθολομαίου παραλείπονται και το δελτίο τύπου έχιε ως εξής:

“Την Τετάρτην, 15ην Μαρτίου, ο Εξοχ. κ. Volodymyr Groysman, Πρωθυπουργός της Ουκρανίας, εν τω πλαισίω επισήμου επισκέψεώς του εις την Τουρκίαν, προσήλθεν εις τα Πατριαρχεία, συνοδευόμενος υπό των Εξοχ. κ. Volodymyr Kistion, Αναπληρωτού Πρωθυπουργού, κ. Taras Kutovoy, Υπουργού Γεωργίας, κας Liliya Hrynevych, Υπουργού Παιδείας, και κ. Andrii Sybiha, Πρέσβεως της Χώρας εν Αγκύρα, και των Εντιμ. κ. Maksym Vdovychenko, εκτελούντος χρέη Γεν. Προξένου εν τη Πόλει, κ. Serhii Popyk και κ. Myroslav Kosheliuk, Πρωθυπουργικών Συμβούλων, κ. Yurii Bodenchuk, Ιδιαιτέρου Γραμματέως της Α. Εξοχότητος, κ. Danylo Bilak, Υπευθύνου Επενδύσεων, και κ. Stanislav Yezhov, Διερμηνέως.

Τον κ. Πρωθυπουργόν, εις ον απεδόθησαν αι προβλεπόμεναι υπό του Πρωτοκόλλου τιμαί, υπεδέχθησαν εν τη εισόδω των Πατριαρχείων κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής, εν συνεχεία δε ούτος εξεναγήθη εν τω Π. Πατριαρχικώ Ναώ υπό του ρωσσομαθούς Πανοσιολ. Μ. Αρχιμανδρίτου κ. Βησσαρίωνος, Αρχειοφύλακος των Πατριαρχείων.

Ακολούθως, η Α. Εξοχότης εγένετο δεκτή μετά πάσης τιμής υπό της Α. Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου εν τω επισήμω Αυτού Γραφείω ένθα διεξήχθη μεταξύ αυτών μακρά και εγκάρδιος συζήτησις και αντηλλάγησαν αναμνηστικά δώρα, παρουσία των Σεβ. Μητροπολιτών Γαλλίας κ. Εμμανουήλ και Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου, Αρχιγραμματεύοντος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, και του Πανιερ. Αρχιεπισκόπου Παμφίλου κ. Δανιήλ, διακονούντος τους υπό το Οικουμενικόν Πατριαρχείον Ουκρανούς εν Η.Π.Α”..

Ούτε φωνή ούτε ακρόαση για την ταμπακιέρα....

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ