Κόσμος

Η Τουρκία άναψε σπίθα πολέμου στα Βαλκάνια: Βαθαίνει η κρίση με τη Βουλγαρία - Βαριές κατηγορίες και μετακινήσεις στρατευμάτων στα σύνορα - Ξεκίνησε απελάσεις Τούρκων και ενημερώνει του πρέσβεις της ΕΕ η Σόφια

Του Κώστα Κομποθέκρα

Κλιμακώνονται ώρα με την ώρα οι σχέσεις Βουλγαρίας-Τουρκίας καθώς μετά την ανάκληση του πρεσβευτή της στην Άγκυρα «για διαβουλεύσεις», η Σόφια επανήλθε με δηλώσεις του προέδρου της χώρας Ρούμεν Ράντεφ,  κατηγορώντας την Τουρκία για «απαράδεκτη ανάμιξη» στην προεκλογική εκστρατεία για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές και προειδοποιώντας  πως η κυβέρνησή του δεν θα αποδεχθεί την ανάμιξη αυτή. Ταυτόχρονα ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας, Στέφαν Γιάνεφ, αναφέρθηκε σε ενίσχυση των μονάδων που φυλάσσουν τα εθνικά σύνορα, τόσο της αστυνομίας, όσο των ενόπλων δυνάμεων.

H σπίθα άναψε όταν ο Μουεζίνογλου με μια νέο-οθωμανική προσέγγιση και ρητορική, είπε:

«… εμείς έχουμε χάσει το μεγαλύτερο μέρος των Βαλκανίων και για μας ήταν μια αιματηρή οδυνηρή απώλεια… στη Βουλγαρία, στη Δυτική Θράκη, στην ΠΓΔΜ (που την αποκάλεσε «Μακεδονία»), το Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία, τη Βοσνία, τα Βαλκάνια τα τελευταία 150 χρόνια υπήρξε πολύς πόνος και πληρώσαμε βαρύ τίμημα. Στις δύσκολες σημερινές μέρες, ωστόσο, μπορούμε πάντα να χτίσουμε αυτό το μεγάλο έθνος, πάνω σ ‘ αυτό της νέας Τουρκικής Δημοκρατίας, με τη σημαία της ημισελήνου και το αστέρι…».

Η Σόφια πλέον εξαπολύει σφοδρές κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας λέγοντας ότι σχεδιάζει καντονοποίηση της Βουλγαρίας!

Ο Γιομέρ Φαρούκ, Τούρκος δήμαρχος , κάλεσε τους Βούλγαρους τουρκικής καταγωγής που ζουν στην Τουρκία να ψηφίσουν στις βουλγαρικές βουλευτικές εκλογές της 26ης Μαρτίου.

Ο δήμαρχος συναντήθηκε με εκπροσώπους του συνδέσμου μεταναστών τουρκικής καταγωγής από τις βαλκανικές χώρες που ζουν στην Τουρκία.

«Ο στόχος μας είναι να φτάσουμε στο 20% υποστήριξη, επειδή έτσι μόνο θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε άνετα την τουρκική γλώσσα στη Βουλγαρία και να ακολουθούμε τη θρησκεία μας», τόνισε ο Καντέρ, επικεφαλής του συνδέσμου.

«Στη Βουλγαρία ο Λιουτβί Μεστάν είναι αρχηγός του κόμματος DOST. Ο ίδιος και τα στελέχη του κόμματος έχουν άριστες σχέσεις με την Δημοκρατία της Τουρκίας.

Καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για την εμπέδωση των δικαιωμάτων των ατόμων τουρκικής καταγωγής και των μουσουλμάνων στη Βουλγαρία.

Εμείς από την πλευρά μας θα εξασφαλίσουμε δωρεάν μεταφορά με λεωφορεία των ψηφοφόρων.

Αυτές οι εκλογές έχουν μεγάλη σημασία,"είπε ο δήμαρχος Φαρούκ Τσελίκ.

Σε όσους μάλιστα δεν έχουν νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα, θα τους δοθεί η δυνατότητα από τις τουρκικές Αρχές να ταξιδέψουν στη Βουλγαρία με προσωρινά έγγραφα και να επιστρέψουν χωρίς να πληρώσουν πρόστιμα.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ράντι Νάιντεφ, απάντησε χαρακτηρίζοντας τις τουρκικές απαιτήσεις «ανάρμοστες».

«Στην νεότερη ιστορία της Βουλγαρίας μετά το 1989, η Τουρκία προσπαθούσε να ανακατεύεται σε όλες τις εκλογές», δήλωσε  ο Βούλγαρος υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ογκνιάν Γκερτζίκοφ.

«Η Τουρκία είναι γείτονάς μας, φίλη μας και εταίρος μας και είμαστε αποφασισμένοι να αναπτύξουμε σχέσεις καλής γειτονίας», δήλωσε ο Ράντεφ στη δημόσια βουλγαρική τηλεόραση BNT.

«Όμως η ανάμιξη της Τουρκίας στις εκλογές μας είναι γεγονός και η ανάμιξη αυτή είναι απαράδεκτη», υπογράμμισε.

«Η άνοδος των εντάσεων στον άξονα ΕΕ-Τουρκίας θα έχει τις πιο ισχυρές συνέπειες στη Βουλγαρία, επειδή βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή», υπογράμμισε ο Ρούμεν Ράντεφ.

Παράλληλα, η βουλγαρική κρατική υπηρεσία εθνικής ασφαλείας (DANS) εξέδωσε διοικητική πράξη απέλασης σε έναν Τούρκο πολίτη, ενώ σε έναν άλλο πολίτη του εδόθη ο χαρακτηρισμός του ανεπιθύμητου προσώπου στη χώρα.

Στον Τούρκο πολίτη που επεβλήθη η ‘απέλαση’, απαγορεύεται η είσοδος στη Δημοκρατία της Βουλγαρίας για «μια περίοδο πέντε ετών», βάσει του νόμου περί αλλοδαπών στη Βουλγαρία. Το κίνητρο είναι ότι είναι απειλή για την εθνική ασφάλεια αναφέρει δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της DANS, τα άτομα αυτά έχουν διαπράξει στο έδαφος της Βουλγαρίας αντισυνταγματική δραστηριότητα που κατευθύνεται εναντίον της κυριαρχίας και της ενότητας του βουλγαρικού έθνους στη χώρα.

Το θέμα της έντασης στις σχέσεις μεταξύ της Βουλγαρίας και της Τουρκίας τέθηκε και σε συνάντηση που είχε ο Βούλγαρος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ρούμεν Ράντεφ, με τους πρέσβεις της Αυστρίας, Ρόλαντ Χάουζερ, της Γαλλίας, Ντομινίκ Βαάγκ, της Γερμανίας, Πέτερ Κολμπ, και Ολλανδίας, Τομ Βαν Όορσχοτ και τους Επιτετραμμένους της Γαλλίας και της Γερμανίας.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ