Η Δύση στήνει νέο »Μεϊντάν» στη Λευκορωσία

Δημοσίευση: 20 Μαρτίου 2017, 8:51 μμ

«Δεν είμαστε σκλάβοι» λένε οι πλακέτες που κρατούν στα χέρια τους χιλιάδες διαδηλωτές στην Λευκορωσία, με την Δύση να στήνει νέες πλατείες Μεϊντάν.

Διαβάστε πως παρουσιάζουν την είδηση τα καθεστωτικά ΜΜΕ:

Αυτό είναι το πιο δημοφιλές σλόγκαν στις πρόσφατες διαμαρτυρίες που έλαβαν χώρα στο Μινσκ.Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν όταν η απολυταρχική κυβέρνηση της Λευκορωσίας επέβαλε έναν νέο νόμο.


Το έναυσμα για τις εν λόγω διαμαρτυρίες το έδωσε ένα προεδρικό διάταγμα το οποίο επέβαλε έναν αυστηρό φόρο στους ανθρώπους που δουλεύουν λιγότερο από 183 μέρες τον χρόνο. Βεβαίως αυτή ήταν μονάχα η αφορμή για το ξέσπασμα καθώς η πραγματική αιτία είναι ότι η Λευκορωσία αποτελεί ίσως την πιο καταπιεστική χώρα της Ευρώπης.

Στις διαμαρτυρίες αυτές, 100 άτομα συνελήφθησαν και κρατούνται από το κράτος. Μάλιστα, στις 25 Μαρτίου, που είναι και η ημέρα που η Λευκορωσία γιορτάζει την ελευθερία της, είναι προγραμματισμένη μια ακόμη διαδήλωση που θα λάβει χώρα στο κέντρο του Μινσκ.

Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκατσένκο βρίσκεται στην εξουσία για 23 ολόκληρα χρόνια και πως ο ίδιος έψαχνε να πάρει οικονομική ενίσχυση από την Δύση για να σουλουπώσει τα πράγματα στην οικονομία αλλά η Ευρώπη φαίνεται να ασχολείται με αλλά θέματα.

Ο Λουκατσένκο χρειάζεται επειγόντως τα χρήματα και για να τα πάρει προσπαθεί να δυναμώσει την φιλελεύθερη ρητορική του και παριστάνει πως έχει ελαττώσει την καταπίεση στην χώρα του. Αυτή η τακτική επέδωσε καρπούς τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο καθεστώς μετά από μια καταστολή που είχε κάνει έναντι σε διαδηλωτές το 2010.


Πριν από αυτήν την καταστολή η Ευρώπη δεν ήθελε να δει το καταφανές: δηλαδή το ότι ο Λουκατσένκο θα έχανε την προεδρική εκλογή και ότι θα αναγκαζόταν να καταφύγει σε βίαια μέτρα ώστε να σταματήσει την αντίσταση των πολιτών του.

Από τότε βέβαια τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η Αραβική άνοιξη έδειξε ότι οι λαοί δεν μπορούν άλλο να ανέχονται τυραννίες, ακόμα και όταν αυτές υποστηρίζονται από την Δύση. Η Ουκρανία ήταν ένα ακόμη παράδειγμα όπου ο λαός δεν μπόρεσε να ανεχτεί άλλο την διαφθορά που επικρατούσε, ακόμα και αν οι Ρώσοι την υποστήριζαν.

Φέτος η Λευκορωσία είναι σε κατάσταση αφύπνισης. Φαίνεται πως υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία για αληθινές και ριζικές αλλαγές. Το βάρος μιας δικτατορίας έχει πλέον γίνει αφόρητο για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να δουν ένα ασφαλές μέλλον όσο ο Λουκατσένκο παραμένει στην εξουσία. Για αυτό και αντιστέκονται με τον μόνο τρόπο που τους έχει μείνει: με ειρηνικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Ο λαός της Λευκορωσίας θέλει να δει αλλαγές στην χώρα και ζητά αυτές να γίνουν με ειρηνικό τρόπο, ξεκινώντας με εκλογές που θα είναι υπό την επίβλεψη διεθνούς επιτροπής.

Τελευταία άρθρα

Αποκαλυπτική συνέντευξη: Ραγδαία αύξηση Τούρκων πρακτόρων στην Ελλάδα

11:25 μμ


Ο Aλβανικός Aετός και η Εθνική άμυνα - Ο Αντ/γος ε.α. Λ.Τζούμης αναλύει

11:25 μμ


Για πρώτη φορά η νύφη & η ανιψιά του Αγίου Παϊσίου ανοίγουν το σπίτι όπου μεγάλωσε

11:25 μμ


Δωρεάν εξετάσεις για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του δήμου Πειραιά

11:25 μμ


Ο Μεσσίας Χριστός και ο αναμενόμενος μεσσίας των θρησκειών, ο Αντίχριστος

11:25 μμ


Έγκλημα στο Μοσχάτο: Ο Μ. Λουκόπουλος έστελνε τα παιδιά του στο νοσοκομείο - Ζούσαν πολύ άσχημες στιγμές (βίντεο)

11:25 μμ


Στη Ρωσία θα ταξιδέψει ο Ρεξ Τίλερσον - Ελπίζει σε συναντήσεις με Β. Πούτιν και Σ. Λαβρόφ

11:25 μμ


Απίστευτη φαντασία: Σχεδίασαν ουρανοξύστη που κρέμεται από αστεροειδή σε τροχιά (εικόνες)

11:25 μμ


Στον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος - «Το επίπεδο πολιτισμού μιας χώρας κρίνεται από τις δυνατότητες που δίνει, στα άτομα με αναπηρία»

11:25 μμ


ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ στην ανακοίνωσή της ξέχασε να ζητήσει εκλογές, μάλλον την κάλυψε ο Σημίτης

11:25 μμ


Πιο σχολιασμένα άρθρα

41
ΕΚΤΑΚΤΟ- Μαραθώνια συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας – Έληξαν την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» – Αποδεσμεύουν δυνάμεις για Ελλάδα και Κύπρο!

Του Βασίλη Καπούλα Άσχημες εξελίξεις για τα ελληνοτουρκικά: Έληξε πριν λίγο το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας υπό την προεδρία του προέδρου

29 Μαρτίου 2017 9:49 μμ


41
Ρωσική ασπίδα προστασίας στην Τεχεράνη – Το Ιράν δίνει βάσεις στη Μόσχα – O B. Πούτιν στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα σε Τουρκία και Ισραήλ: «Οι κανόνες του παιχνιδιού αλλάζουν»

 του Ανδρέα Μουντζουρούλια Ανοίγει τα αεροδρόμια και τις στρατιωτικές βάσεις της χώρας του για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ο Ρουχανί

28 Μαρτίου 2017 8:12 μμ


41
Πόσο πιο χαμηλά; Οι Έλληνες αποποιούνται και τα σπίτια των γονιών τους – «Τσουνάμι» αιτήσεων υπό το βάρος του ΕΝΦΙΑ – «Φτερά» κάνουν και οι τελευταίες καταθέσεις

Τα ελληνικά νοικοκυριά καταρρέουν οικονομικά, αλλά η κυβέρνηση αισιοδοξεί για ανάπτυξη το 2017, αν και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είτε

28 Μαρτίου 2017 7:31 πμ