Αρχείο

«Bόμβα» στα θεμέλια της Τουρκίας από τον Ν. Τραμπ: Οι ΗΠΑ στο πλευρός Ελλάδας και Κούρδων

Ούτε στο ζήτημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, ούτε και στο ζήτημα των Κούρδων αλλάζει η στάση των ΗΠΑ, παρά την αλλαγή ηγεσίας στον Λευκό Οίκο και την ανάλυψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Ερντογαν φαίνεται ότι βρήκε σε... τοίχο και στα δύο ζητήματα.

Ο βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζόναθαν Κοέν, μιλώντας στο Κογκρέσο σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) για την προώθηση των θεμάτων Ελλάδος Κύπρου είπε πως “οι σχέσεις μας με την Τουρκία είναι τεταμένες μετά το πραξικόπημα λόγω του θέματος του Φετουλάχ Γκιουλέν και εξαιτίας της εποικοδομητικής σχέσης που διατηρούμε με του Κούρδους της Συρίας YPG”.

Μάλιστα ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συμπλήρωσε πως “Αυτά τα δύο γεγονότα έχουν περιπλέξει τις σχέσεις μας τους τελευταίους 7 8 μήνες. Εχουν υπάρξει επαφές με την νέα ηγεσία του Στειτ Ντιπάρτμεντ και αυτές οι επαφές έχουν δημιουργήσει την προσδοκία βελτίωσης των σχέσεων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε επιλύσει τα δύο θέματα”.

Με άλλα λόγια και παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θεωρούν σημαντική την Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή δεν είναι διατεθειμένες να αλλάξουν ατζέντα.

Ειδικά στο θέμα των Κούρδων είναι πλέον σαφές ότι η αμερικανική στήριξη είναι δεδομένη και η Τουρκία έχει αποτύχει πλήρως στην προσπάθειά της να απωθήσει τις δυνάμεις του YPG από τα εδάφη που έχουν καταλάβει δυτικά του Ευφράτη. Δημιουργείται έτσι μια “ντε φάκτο” κατάσταση που ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία μιας αυτόνομης κουρδικής περιοχής στη βόρεια Συρία σε συνέχεια εκείνης του βορείου Ιρακ στο “μαλακό υπογάστριο” της Τουρκίας.

Tαυτόχρονα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, τα οποία κυκλοφορούν με τίτλους 'Η Άνοιξη στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις που φάνηκε να έρχεται με τον Τρμαπ, κράτησε νωρίς. Οι ΗΠΑ στηρίζουν τους Κούρδους", ο νέος πρέοδρος των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τραμπ, αφού έλαβε και αξιολόγησε τις σχετικές εισηγήσεις των επιτελών του, αποφάσισε να συνεχίσει τη στήριξη των Κούρδων του PYD και του YPG, και να πραγματοποιήσουν από κοινού, Αμερικανοί και Κούρδοι την επιχείρηση εναντίον του ISIS και ειδικά εναντίον της οιωνεί πρωτεύοσυσάς τους, της Ράκκας.

Τα τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρονται σε δημοσίευμα των αγγλικών Financial Times, που υπογράφουν οι δημοσιογράφοι Mehul Srivastava από την Άγκυρα και Erika Solomon από τη Βυρηττό, σύμφωνα με το οποίο ο Τραμπ αποφάσισε να πραγματοποιήσει την επιχείρηση εναντίον του ISIS στη Ράκκα με τους Κούρδους του YPG.

Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται δηλώσεις του Αμερικανού συνταγματάρχη John Dorrian, εκπροσώπου των στρατιωτικών δυνάμεων των χωρών του συνασπισμού που μάχεται εναντίον των τζιχαντιστών, σύμφωνα με τις οποίες η επιχείρηση περικύκλωσης της Ράκκας έχει στην ουσία ολοκληρωθεί, τονίζοντας τις εξαιρετικές επιτυχίες αλλά και το αξιόμαχο των Κούρδων του YPG, όπως αναφέρει ο Σ. Καλεντερίδης στο infognomonpolitics.blogspot.gr.

Οι αναφορές του Αμερικανού συνταγματάρχη προιωνίζονται συνέχιση της συνεργασίας με τους Κούρδους και στην επιχείρηση κατάληψης της Ράκκας.

Κούρδος αξιωματούχος, μιλώντας στην εφημερίδα, δήλωσε:

"Η Ράκκα για μας είναι ένα στρατηγικό ζήτημα. Αν καταλάβουμε τη Ράκκα μαζί με τους συμμάχους των χωρών του συνασπισμού, τότε θα έχουμε καταστεί μια αξιοσέβαστη δύναμη στην περιοχή. Θα έχουμε αποκτήσει βαρύτητα σε όλη τη Μέση Ανατολή".

Τέλος, ο Aaaron Stein, από το Atlantic Council, που έχει έδρα την Ουάσιγκτον, λέει για τις εξελίξεις:

"Η πορεία του πολέμου μπορεί να μας οδηγήσει στην τελευταία φάση. Όταν αρχίσει ο πόλεμος στη Ράκκα, η Τουρκία θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση"

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ