Κυπριακό

Ανοίγει μέτωπο και στην Κύπρο η Άγκυρα -Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων και παραβιάσεων

Ανοίγει μέτωπο και στην Κύπρο η Τουρκία!Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων στο FIR Λευκωσίας, με παραβιάσεις/παραβάσεις και παράνομες ασκήσεις, καθώς οι συνομιλίες οδηγούνται σε βαθύ τέλμα, με πολλούς να συσχετίζουν τα δύο γεγονότα. Χθες (1/3) περί τις 10 το πρωί, σχηματισμός πέντε τουρκικών μαχητικών σε σχηματισμό, προερχόμενα από Τουρκία, εισήλθαν στο FIR Λευκωσίας από την περιοχή του Ακρωτηρίου του Αποστόλου Αντρέα

Ο σχηματισμός αυτός των 5 μαχητικών αεροσκαφών έφτασαν ως και την Αμμόχωστο από όπου πλέον ακολούθησαν πορεία κατά μήκος των νότιων ακτών της Κύπρου, σε απόσταση περίπου 30 μιλίων από τις ακτές, για να φτάσουν μέχρι και δυτικά της Πάφου και να εξέλθουν του FIR Λευκωσίας, με πορεία επιστροφής προς την Τουρκία.

Παράλληλα κατεχόμενα και Τουρκία προέβησαν σε παράνομη ενημέρωση προς αεροναυτιλομένους, καθώς και πάλι χθες διεξήγαγαν παράνομη άσκηση «έρευνας και διάσωσης», επίσης εντός του FIR Λευκωσίας, σύμφωνα και με άρθρο του Πέτρου Θεοχαρίδη για την εφημερίδα "ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ".

Εξάλλου, η τουρκική προκλητικότητα αναμένεται να συνεχισθεί στην Κύπρο, καθώς η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει παρανόμως ανακοινώσει δια έκδοσης ΝΟΤΑΜ, ότι θα διεξαγάγει αεροπορικές ασκήσεις χωρίς πραγματικά πυρά και ασκήσεις έρευνας και διάσωσης σε περιοχές του FIR Λευκωσίας, από τις 7 μέχρι και τις 21 Μαρτίου. Επίσης, μια άλλη εκδοθείσα ΝΟΤΑΜ, έχει «δεσμεύσει» περιοχή του FIR Λευκωσίας για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης στις 6 Μαρτίου από 7 μέχρι τις 11.45 το πρωί επίσης χωρίς καμιά συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία. Για τις ίδιες ώρες η Τουρκία με τρίτο ΝΟΤΑΜ των τελευταίων ημερών, «δέσμευσε» παράνομα περιοχή εντός του FIR Λευκωσίας για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης, για την 21η Μαρτίου.

Ως ανταπάντηση η Κυπριακή Δημοκρατία έχει και η ίδια προχωρήσει σε έκδοση αντίστοιχων ΝΟΤΑΜ δια των οποίων παρέχεται ενημέρωση προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι τα αντίστοιχα τουρκικά είναι παράνομα και καλούνται οι κυβερνήτες πτήσεων, που θα βρίσκονται στις επηρεαζόμενες περιοχές τις μέρες και ώρες των ασκήσεων να επικοινωνούν με το νόμιμο Κέντρο Ελέγχου πτήσεων και τις συχνότητες της Λευκωσίας.

Παράλληλα, την ίδια χρονική περίοδο θα διεξαχθούν εκ νέου μεγάλης κλίμακος αεροναυτικές ασκήσεις της Ρωσίας, με χρήση πυραύλων, καθώς και της Γερμανίας, εντός του FIR Λευκωσίας, κατόπιν όμως επίσημης συνεννόησης με την Κυπριακή Δημοκρατία και υπό τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ