Αρχείο

"Διάγγελμα" Π.Καμμένου για την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο... - Tι λένε οι Καλύμνιοι για τις τουρκικές προκλήσεις


Τα Ίμια είναι ελληνικό έδαφος και η μετάβαση όχι μόνο του υπουργού Άμυνας, αλλά οποιουδήποτε πολίτη εκεί είναι «βόλτα στο σπίτι του», είπε ο Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Ο υπουργός Άμυνας απάντησε έτσι στις αιτιάσεις που ήθελαν την ένταση με την Τουρκία να κλιμακώνεται μετά την απόφασή του να μεταβεί στα Ίμια και να ρίξει στεφάνι στον τόπο που θυσιάστηκαν οι τρεις αξιωματικοί στην κρίση του 1996.

Ο υπουργός Άμυνας επισήμανε ότι το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων είναι υψηλό και κανείς Έλληνας δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται, ενώ επισήμανε ότι η Τουρκία είναι εκείνη που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες. Υπογράμμισε επίσης, αναφορικά με τις απειλές για το προσφυγικό, ότι η Τουρκία έχει υπογράψει συμφωνίες όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά και με την ΕΕ -μέλος της οποίας επιθυμεί να γίνει- και με το ΝΑΤΟ.

//www.dailymotion.com/embed/video/x5ab6rd
Tι λένε οι Καλύμνιοι στο δελτίο του ΑΝΤ1 

Τα βασικά σημεία της συνέντευξη του υπουργού Άμυνας ακολουθούν:

Αν η απόφαση να μεταβεί στα Ιμια επηρέασε την ένταση:

Είναι υποχρέωσή μου να τιμήσω στον τόπο της θυσίας των τριών ηρώων. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει την υποχρέωση να βρίσκεται εκεί. Κάνει ότι έχει δικαίωμα και υποχρέωση κάθε πολίτης και ένστολος. Να κάνει ουσιαστικά, βόλτα στο σπίτι του, πρόκειται για επίσκεψη που θα συνεχίσει να γίνεται.

Λένε ορισμένοι ότι πήγατε νωρίς το πρωί για να πιάσετε στον ύπνο την τουρκική πλευρά, ίσως διαφορετικά να μην ήταν εύκολο.

«Αυτοί που τα λένε αυτά, είναι αυτοί που το '96 έλεγαν ότι τις σημαίες πρέπει να τις παίρνει ο αέρας. Τις σημαίες μας θα τις υποστέλλουμε μόνο αν φθαρούν, για να αντικατασταθούν. Θα είμαστε εκεί για να προασπίζουμε τα εθνικά μας δικαιώματα. Αν νομίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση θα έχει τη μοίρα της κυβέρνησης Σημίτη, της κυβέρνησης Πάγκαλου που έπαιρναν εντολές να παραδώσουν τον Οτσαλάν, κάνουν λάθος.

Ενας Τούρκος κυβερνητικός βουλευτής έκανε προκλητική δήλωση, απειλώντας με πόλεμο για τα Ίμια. Εκτιμάτε ότι είναι μεμονωμένη κίνηση, ή τον έβαλαν να κάνει τη δήλωση;

-Εχω ακούσει απίστευτα πράγματα. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ασχοληθεί με φωνές βουλευτών. Η Τουρκία θέλει να μπει στην ΕΕ, είναι μέλος του ΝΑΤΟ, οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. Στο Αγαθονήσι πήγα μέρα μεσημέρι με την Ολλανδέζα ομόλογό μου. Αυτός που προκαλεί, που παραβιάζει, που παρενοχλεί ακόμη και  ΝΑΤΟϊκά πλοία είναι η Τουρκία.

Ο Ερντογάν ανεβάζει διαρκώς τους τόνους. Στη φαρέτρα του είναι και το προσφυγικό. Μήπως πλημμυρίσουν τα ελληνικά νησιά πριν τη νέα τουριστική περίοδο;

-Η συμφωνία δεν αφορά διμερώς την Ελλάδα και την Τουρκία. Εχει υπογράψει τρεις συμβάσεις και παίρνει χρήματα. Η μία συμφωνία είναι με το ΝΑΤΟ: Όποιος διασώζεται εντός ελληνικών χωρικών υδάτων πρέπει να επιστρέφει στην Τουρκία. Αν τολμάει ο Ερντογάν ας τις απευθύνει τις απειλές στο ΝΑΤΟ ή τον Τραμπ που προσπαθεί να βρει επαφή. Θέλουμε την ειρήνη, δεν επιδιώκουμε τσαμπουκά στο Αιγαίο. Δεν θα υπάρχει αεροπλάνο που δεν θα αναχαιτίζεται. Τέτοια καουμποϊλίκια δεν παιρνάνε στην Ελλάδα.

-Για το περιεχόμενο του τηλεφωνήματος  Μέρκελ σε Τσίπρα;

-Δεν έχω ενημέρωση.

Να ρωτήσω για το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων. Μήπως λόγω κρίσης οι Τούρκοι πήραν αέρα;

-Ο ναύαρχος Κουντουριώτης απελευθέρωσε τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μετά τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην πατρίδα μας. Οι ένοπλες δυνάμεις υπερασπίζονται, παρά τα όσα έχουν υποστεί, την πατρίδα. Το αξιόμαχο είναι ψηλά. Εχουμε υπερπλοία στη θάλασσα, αλλά το μεγαλύτερο οπλικό σύστημα που έχουμε ειναι η ψυχή των ανθρώπων που υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις. Οι Ελληνες πολίτες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε.

-Τί θα γίνει με την αξιολόγηση; Υπάρχει η είδηση από τις Βρυξέλλες της άρνησης της τρόικας να επανέλθει

-Η διαπράγμάτευση έχει λήξει εδώ και δυο μήνες. Κάποιοι προσπαθούν για άλλους λόγους, εσωτερικούς τους, να τραβήξουν την αξιολόγηση. Στο οικονομικό πεδίο τα αποτελέσματα φαίνονται. Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, αυτά που ζήτήθηκαν η κυβέρνηση θα έφερε εις πέρας 100%. Εδώ υπάρχουν δύο γιατροί, οι Ευρωπαίοι από τη μια, το ΔΝΤ από την άλλη, που δίνουν διαφορετική συνταγή στον ίδιο ασθενή. Έχουμε πρόθεση κλείσουμε, αλλά όχι με το πιστόλι στον κρόταφο. Στο χέρι των δανειστών είναι η συμφωνία, η Ελλάδα είναι συνεπής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ