Πολιτική

Stratfor: Η στάση του ΔΝT στην ελληνική κρίση εξυπηρετεί το Βερολίνο

«Η Γερμανία και το ΔΝΤ πλησιάζουν σε συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης» αναφέρει σε ανάλυσή της η Stratfor, αναφορικά με το ελληνικό σχέδιο διάσωσης. Όπως εξηγεί, η προθυμία της Lagarde να μετατεθεί η συζήτηση για το ελληνικό χρέος ως τον επόμενο χρόνο υποδηλώνει ότι το ΔΝΤ ενδέχεται να συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα χωρίς ένα άμεσο σχέδιο για την ελάφρυνση του χρέους.

Ωστόσο θα συνεχίσει να επιμένει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

Το χρονοδιάγραμμα αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Γερμανίας, σχολιάζει η Stratfor, καθώς το Βερολίνο δεν επιθυμεί να κάνει σημαντικές υποχωρήσεις στο θέμα του ελληνικού χρέους πριν τις γερμανικές εκλογές. Από την άλλη, η Merkel πιθανότατα επιθυμεί να αποφύγει μια κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, γεγονός που δείχνει ότι το Βερολίνο ενδιαφέρεται να καταλήξει σε μια προσωρινή συμφωνία με την Αθήνα.

Οι πρόσφατες εξελίξεις ήραν το αδιέξοδο μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, ωστόσο υπάρχουν σημαντικά προβλήματα που παραμένουν άλυτα, αναφέρει η ίδια ανάλυση, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η αλλαγή στο κλίμα των διαπραγματεύσεων, μετά το eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, επανέφερε το ελληνικό πρόγραμμα σε τροχιά, αλλά ενόψει των σκληρών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται από την Αθήνα, θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες για νέες τριβές και αβεβαιότητα.

Στο μεταξύ, και η Handelsblatt αναφέρει σε άρθρο της σήμερα ότι η Καγκελάριος Merkel είναι πρόθυμη να παραχωρήσει στην Ελλάδα ελάφρυνση του χρέους, αλλά μόνο μετά την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα.

Όπως σχολιάζει σε δημοσίευμά της η γαλλική Les Echos, η Angela Merkel και ο Jean-Claude Juncker αποφεύγουν οποιαδήποτε συζήτηση για τη λιτότητα στην Ελλάδα, προκειμένου να κατευνάσουν τα πνεύματα.

Επ' αυτού, ο πρόεδρος του ινστιτούτου Ifo, Clemens Fuest, σημειώνει: «Για την Ευρώπη, το ερώτημα είναι το ακόλουθο: η Ελλάδα αποτελεί μοναδική περίπτωση ή προηγούμενο;» Το πολιτικό ζητούμενο είναι «η αποφυγή μιας μεγάλης κρίσης».

Ο ίδιος, τοποθετεί την ελληνική κρίση στο ευρύτερο μεταβαλλόμενο ευρωπαϊκό τοπίο, εξηγώντας πως αν εκλεγεί η Marine Le Pen στη Γαλλία «θα έχουμε αμέσως φυγή κεφαλαίων από τη νότια Ευρώπη προς τη Γερμανία, γι’ αυτό θα πρέπει να αντιδράσουμε γρήγορα και να εισαγάγουμε έλεγχο ροής κεφαλαίων. Θα πρέπει να δούμε πώς θα αντιδράσουν οι αγορές τη Δευτέρα μετά τις εκλογές. Εάν αντιδράσουν έντονα, θα πρέπει να δράσουμε κι εμείς».

Αναφορά στην Ελλάδα κάνει και ο Economist, σε δημοσίευμά του για τις γερμανικές εκλογές. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το γερμανικό think tank, Marshall Fund, εκτιμά πως η A. Merkel πιθανώς θα αρχίσει την προεκλογική της εκστρατεία περιμένοντας τον κ. Schulz να κάνει λάθη, όσο όμως η εκστρατεία προχωρά, θα πρέπει να απευθυνθεί στη συντηρητική βάση του κόμματός της. Εάν το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας επιστρέψει στα πρωτοσέλιδα, το CDU θα πάρει σκληρή θέση, ενώ ο κ. Schulz ενδεχομένως να δώσει έμφαση στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ