Οικονομία

ESM: Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέα διάσωση μετά το 2018-Μας «δουλεύουν» οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μετά την υποτιθέμενη «συμφωνία»

"Μασάζ" στους Έλληνες πολίτες κάνουν οι διάφοροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μετά την υποτιθέμενη συμφωνία , για να περάσουν τις μεταρρυθμίσεις στην πατρίδα μας  αβρόχοις ποσίν .  

Ο επικεφαλής του ταμείου διάσωσης της ΕΕ (ESM)  Klaus Regling εξέφρασε με βεβαιότητα σήμερα Τετάρτη ότι για την Ελλάδα δεν θα απαιτηθεί νέο πακέτο βοήθειας το 2018 μετά από το τρέχον  διεθνές πρόγραμμα διάσωσης το οποίο ήδη εφαρμόζεται.

«Αν γίνει  καλή χρήση τους επόμενους 18 μήνες, είμαι πεπεισμένος ότι (το τρίτο πακέτο βοήθειας) θα είναι το τελευταίο για την Ελλάδα», δήλωσε ο  επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας,  στην γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

«Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο ...και η χώρα ετοιμάζεται να  πετάξει με τα δικά της φτερά της από τα μέσα του 2018 όταν  θα είναι σε θέση να αποκτήσει πρόσβαση  στις αγορές», πρόσθεσε ο Regling.

Η χώρα μας εφαρμόζει το  τρίτο διεθνές πακέτο διάσωσης το οποίο αφορά βοήθεια  86 δισεκατομμυρίων ευρώ από το 2015, με τα κεφάλαια διάσωσης να καταβάλλονται σε πολλές δόσεις, σε αντάλλαγμα «συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων».

Ο  τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων για την διάσωση της χώρας είναι ακόμη σε  αδιέξοδο, με τους φόβους μια εξόδου να έχουν επανεμφανιστεί ξανά ενάμιση  χρόνο από το καλοκαίρι του 2015.

Σε μια προσπάθεια να σπάσει το αδιέξοδο με τους πιστωτές της ΕΕ και του ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε επί της αρχής για τις νέες μεταρρυθμίσεις.

Το Ιούλιο θα απαιτηθούν  όμως 7.000.000.000 ευρώ  νέων πληρωμών του χρέους και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος  αθέτησης των δανείων από ελληνικής πλευράς.

Η αισιόδοξη εκτίμηση του Regling ήρθε μερικές ώρες πριν η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έρθει για να συζητήσει με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο για το ελληνικό ζήτημα που έχει διχάσει τις δύο πλευρές.

Το ΔΝΤ πρόσφατα έχει απειλήσει να αποχωρίσει  από το πακέτο βοήθειας, καθώς πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος της.

Το διεθνές ίδρυμα επιθυμεί η ευρωζώνη να χορηγήσει στην Ελλάδα μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους, αλλά η Γερμανία είναι εντελώς αντίθετη .

«Είναι αλήθεια ότι έχουμε διαφορετικές εκτιμήσεις», δήλωσε ο Regling. «Για παράδειγμα, σε ποιο βαθμό είναι το χρέος στην Ελλάδα βιώσιμο, αλλά δεν έχουμε διαφορές, στο τι πρέπει να γίνει από την Ελλάδα στους επόμενους 18 μήνες», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ESM.

Η γερμανική κυβέρνηση  είναι διχασμένη  σχετικά με το θέμα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Sigmar Gabriel, βασικό μέλος του συνασπισμού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ζήτησε από το Βερολίνο να βοηθήσει  την Ελλάδα για να αποφευχθεί η κατάρρευση της ευρωζώνης.

«Κατά την άποψή μου μια χώρα τόσο μεγάλη και σημαντική όπως είναι η  Γερμανία έχει το καθήκον να κάνει  τα πάντα για να διατηρηθεί η ενότητα της Ευρώπης», δήλωσε ο ίδιος στην εφημερίδα Funke.

Η χώρα μας όμως δεν αντέχει όχι μετά το 2018, αλλά ούτε σήμερα κανένα νέο μέτρο,  καμία άλλη «μεταρρύθμιση» και φυσικά κανένα ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας από κανέναν.

Η έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ θα ήταν μόνο η αρχή για να σταθεί η χώρα μας ξανά στα «πόδια της».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ