Αρχείο

Eκτάκτως ο διοικητής ειδικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα - Ετοιμάζουν αερο-αποβατικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία

Άκρως σημαντική επίσκεψη σήμερα Τετάρτη είχε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ο οποίος συναντήθηκε στο γραφείο του με τον διοικητή των ειδικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ (NATO Special Operations Headquarters-NSHQ Commander), Αμερικανό Ναύαρχο Colin J. Kilrain (USN), ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, από τις 14 έως τις 17 Φεβρουαρίου 2017.

Κατά την συνάντηση, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην αποστολή και λειτουργία του Special Ops Component Command (SOCCE FW), το οποίο έχει συσταθεί στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στην Κρήτη, σε συνεκπαιδεύσεις που δύνανται να υλοποιηθούν καθώς και στις ενέργειες που απαιτούνται για την εκπλήρωση της συμμαχικής στοχοθεσίας στον τομέα των ειδικών επιχειρήσεων.

Κατά την επίσκεψη του NSHQ Commander στο ΓΕΕΘΑ, πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις  διμερούς ενδιαφέροντος με αρμόδιους επιτελείς. Ακολούθως, ο NSHQ Commander επισκέφθηκε την έδρα της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών, της Ζ’ Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών και του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών, όπου παρακολούθησε δραστηριότητες, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των εν λόγω μονάδων.

Την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017, ο NSHQ Commander θα επισκεφθεί στην Κρήτη, το ΚΕΝΑΠ, το SOCCE FW και την 1η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών.

Αυτό όμως το οποίο αποτελεί κομβικό σημείο για την χώρα μας είναι ότι το ΝΑΤΟ , δηλαδή οι Αμερικανοί δεν «ξεκολλάνε»  από το ελληνικό έδαφος και έτσι έχουμε συνεχείς ολιγοήμερες ασκήσεις και εκπαιδεύσεις, με τις ελληνικές δυνάμεις καταδρομών , με το ΤΕΝΕΦ και άλλες μονάδες,  εδώ και ένα χρόνο συνέχεια με μικρά διαλείμματα.

Υπενθυμίζουμε ότι από 24 Ιαν.  έως 06 Φεβρουαρίου 2017, στο πλαίσιο συνεκπαίδευσης των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων ήρθαν οι Αμερικανοί της 352 ειδικής πτέρυγας επιχειρήσεων (Special Operations Wing) της αεροπορίας των ΗΠΑ , για συνεκπαίδευση με το προσωπικό του 865 τάγματος εναερίου εφοδιασμού (865 ΤΕΝΕΦ) του Στρατού Ξηράς, και εκτέλεσαν άλματα με αλεξίπτωτα στατικού ιμάντα από αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και εκπαίδευση στη συσκευασία και ρίψη ελαφρών, μέσων και βαρέων φορτίων από αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Η Ελλάδα αποτελεί βέβαια ιδανικό μέρος για εκπαίδευση υψηλού επιπέδου , αλλά η κατάσταση σε σχέση με την Κριμαία, η ¨ηχηρή" παρουσία νατοϊκών ναυτικών δυνάμεων  επιφανείας σε Α.Μεσόγειο –Αιγαίο και Μαύρη θάλασσα , προδικάζουν ότι θα έχουμε στο εγγύς μέλλον αερο-αποβατικές επιχειρήσεις στην «περιοχή μας», από τις επίλεκτες δυνάμεις του ΝΑΤΟ , σε χώρα...προς ……τα «Βόρεια»!

Σε άρθρο μας με τίτλο  (Το ΝΑΤΟ κάνει πρόβες για την κατάληψη της Κριμαίας – Ρώσοι στρατιωτικοί: «Σε 5-10 λεπτά σας έχουμε »σβήσει» από τον χάρτη»), είχαμε αναφέρει ότι  στην «καυτή» πλέον περιοχή της Μαύρης θάλασσας ξεκίνησε η νατοϊκή άσκηση «θαλάσσια ασπίδα 2017», προκαλώντας συναγερμό στο ρωσικό επιτελείο που την θεωρεί «προάγγελο» αερο-αποβατικής στρατιωτικής επιχείρησης κατάληψης της Κριμαίας , η προσάρτηση της οποίας από το 2014 έχει «κάτσει στο στομάχι» της δύσης .

Ο γγ του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι έχει ετοιμάσει ένα πακέτο μέτρων για την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο αποτελεί όμως για την Ρωσία μια  άκρως επιθετική κίνηση .

Έγκυροι αμυντικοί αναλυτές  σημείωσαν ότι η κατάσταση δείχνει  ότι ο Αμερικανός ναύαρχος του νατοϊκού στόλου της Μαύρης θάλασσας είναι γνώστης νέων σχεδίων που «γεννήθηκαν» στην Ουάσιγκτον, και τα οποία θα προκαλέσουν ακόμα και σύρραξη στην περιοχή .

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες όμως  κάνουν λόγο, για συνεχείς προετοιμασίες των νατοϊκών για συγκεκριμένο είδος πολεμικών αποστολών , όπως είναι οι αερο-αποβατικές επιχειρήσεις, για την περιοχή της Οδησσού επίσημα , αλλά ενδεχομένως να αφορά ειδικά την υπερδνειστερία , το μέλλον της οποίας είναι ακόμη  ασαφές. Ο καιρός και οι εξελίξεις που έρχονται θα δείξουν.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...