Αρχείο

Aόρατα ρομπότ από τζελ «δρουν»… υποθαλάσσια από μηχανικούς του MIT (βίντεο)


Αόρατα υποθαλάσσια ρομπότ από υδρογέλη που είναι τόσο γρήγορα ώστε μπορούν να πιάνουν ακόμα και ψάρια ή που έχουν την ικανότητα να κλοτσούν μια μπάλα μέσα στο νερό, δημιούργησαν επιστήμονες του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT) στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους μηχανικούς, τα ρομπότ που είναι κατασκευασμένα στο μεγαλύτερο μέρος τους από νερό είναι σχεδόν αδύνατον να τα εντοπίσει κανείς στο νερό, ενώ η ικανότητά τους να πιάνουν πράγματα θα μπορούσε να τα καταστήσει χρήσιμα σε διάφορες ιατρικές εφαρμογές.

Οι επιστήμονες του MIT, ο καθηγητής Xuanhe Zhao και ο φοιτητής Hyunwoo Yuk, δημιούργησαν διάφορους τύπους του διάφανου ρομπότ, συμπεριλαμβανομένου ενός που κινείται μπρος πίσω, ενός άλλου που θυμίζει πόδι και κλοτσάει μια μπάλα και ενός τρίτου που μοιάζει με χέρι.

Το ρομποτικό χέρι ήταν ικανό να κινείται τόσο γρήγορα ώστε μπορούσε να πιάσει ένα ψάρι χωρίς όμως να το πληγώσει, αφού η υδρογέλη, από την οποία είναι κατασκευασμένο είναι ένα εξαιρετικά μαλακό υλικό.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Zhao, τα νέα αυτά ρομπότ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε εγχειρήσεις. Για παράδειγμα ένα τέτοιο μαλακό, ρομποτικό χέρι θα μπορούσε να χειριστεί πιο απαλά τους ανθρώπινους ιστούς και τα όργανα στο πλαίσιο μιας εγχείρησης.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature Communications».

Δείτε τα διάφανα ρομπότ εν δράσει στο βίντεο που δημοσίευσε το MIT:
https://www.youtube.com/embed/F6vSHmHw1gw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ