Ελληνοτουρκικά

To υπουργείο Άμυνας για τις NAVTEX που απορρίπτει η Άγκυρα

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τις NAVTEX που… αγνοεί η Άγκυρα. Η Ελληνική πλευρά ξεκαθαρίζει, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, πως «οι περιοχές αρμοδιότητος της Ελλάδας για την εκπομπή αγγελιών NAVTEX προς τους ναυτιλλόμενους έχουν καθιερωθεί από τη δεκαετία του ’80 με αποφάσεις του International Maritime Organization (ΙΜΟ), στο πλαίσιο συνδιασκέψεών του, στις οποίες συμμετείχε και η Τουρκία».

Το νέο πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα προέκυψε όταν η Τουρκία εξέδωσε σήμερα νέα ενημερωτική οδηγία (ΝΑVTEX) με την οποία απορρίπτει αντίστοιχη ελληνική και υποστηρίζει ότι στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο δεν υπάρχουν ζώνες ευθύνης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχει ως εξής:

«Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι, καθόσον αφορά στις αναρτήσεις του διαδικτύου σχετικά με την αγγελία NAVTEX υπ’ αριθμόν 248/17, που εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της Τουρκικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας, οι περιοχές αρμοδιότητος της Ελλάδας για την εκπομπή αγγελιών NAVTEX προς τους ναυτιλλόμενους έχουν καθιερωθεί από τη δεκαετία του ’80 με αποφάσεις του International Maritime Organization (ΙΜΟ), στο πλαίσιο συνδιασκέψεών του, στις οποίες συμμετείχε και η Τουρκία.

Σημειώνεται ότι με την ίδια διαδικασία έχει καθιερωθεί το σύνολο των περιοχών αρμοδιότητας και λοιπών κρατών της Μεσογείου.

Πληροφορίες σχετικά με την υποδομή NAVTEX ελληνικής αρμοδιότητος είναι ανηρτημένες στην ιστοσελίδα της Υδρογραφικής Υπηρεσίας (www.hnhs.gr).

Σε κάθε περίπτωση, το Πολεμικό Ναυτικό θα συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες για την ασφάλεια των ναυτιλλόμενων με απόλυτη συνέπεια και σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που έχουν ανατεθεί στη χώρα μας από τον IMO».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης