Κόσμος

Συρία: Λιγότεροι από 100 οι ισλαμιστές του ISIS στην Αλ Μπαμπ σύμφωνα με την Άγκυρα

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος αριθμεί «λιγότερους από 100» μαχητές στο προπύργιό της στη Συρία, την πόλη Αλ Μπαμπ, εκτιμά η τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία οι δυνάμεις της Άγκυρας έχουν ανακαταλάβει «το 50% και πλέον» της πόλης.

«Υπολογίζουμε ότι ο αριθμός (των τζιχαντιστών) έχει μειωθεί σε κάτω από 100» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Φικρί Ισίκ. «Όμως πρόκειται για πολύ επικίνδυνους άνδρες (...), ελεύθεροι σκοπευτές, καμικάζι» συμπλήρωσε ο Τούρκος υπουργός.

Σύμφωνα με τον Ισίκ, οι Σύροι αντάρτες, με τη συνδρομή των Τούρκων στρατιωτών, ανακατέλαβαν «το μισό και πλέον» τμήμα της Αλ Μπαμπ, όπου συνεχίζονται οι «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις συνοικία ανά συνοικία».

Η Αλ Μπαμπ, το τελευταίο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στην επαρχία Χαλέπι, βρίσκεται στο στόχαστρο εδώ πολλούς μήνες των κοινών επιχειρήσεων της Άγκυρας με τους Σύρους αντάρτες.

«Οι μάχες εκτυλίσσονται στο κέντρο της πόλης» δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σάιφ Αμπού Μπακρ, διοικητής της οργάνωσης των ανταρτών Αλ Χάμζα, ο οποίος επισήμανε ότι οι τζιχαντιστές βρίσκονται σε «κατάσταση κατάρρευσης».

Εντούτοις, η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστηρίζει ότι οι τουρκικές αρχές και οι αντάρτες έχουν καταγράψει μικρότερη πρόοδο σε σχέση με όση διατείνονται.

«Οι Τούρκοι και οι αντάρτες ελέγχουν το 25%, το μέγιστο, της Αλ Μπαμπ και εκεί παραμένουν λιγότεροι από 700 τζιχαντιστές που πολεμούν» επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο από τη Βηρυτό ο διευθυντής της ΜΚΟ Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Την ώρα πάντως που οι μάχες μαίνονται στην πόλη, τα Ηνωμένα Έθνη εκφράζουν τη «βαθιά τους ανησυχία» για την τύχη των 5.000 αμάχων που έχουν παγιδευτεί στο εσωτερικό και τα περίχωρα της Αλ Μπαμπ.

«Η σύρραξη στην Αλ Μπαμπ θέτει σε μεγάλο κίνδυνο τους άμαχους, μεταξύ αυτών πολλά παιδιά και γυναίκες» προειδοποίησε σε ένα δελτίο τύπου ο Κέβιν Κένεντι, περιφερειακός συντονιστής του ΟΗΕ για τη συριακή κρίση.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 124 άμαχοι σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε η τουρκική πολεμική αεροπορία στην Αλ Μπαμπ τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ