Αρχείο

ΕΚΤΑΚΤΟ: Μπαράζ υπερπτήσεων σε Ίμια και Καλόλιμνο -Κυκλώνουν το Αιγαίο οι Τούρκοι

Σε ρίψη στεφάνου στο σημείο στο οποίο τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου 1996 κατέπεσε το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού με επιβαίνοντες τους Χριστόδουλο Καραθανάση, Έκτορα Γιαλοψό και Παναγιώτη Βλαχάκο προχώρησε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ο Πάνος Καμμένος όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο Twitter πέταξε πάνω από τις βραχονησίδες λίγο πριν τις 8:20 το πρωί.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έφτασε στο σημείο με ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού ενώ μαζί του ήταν ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου.

Ο Πάνος Καμμένος, από τότε που ανέλαβε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αφιερώνει στεφάνι στην μνήμη των ηρώων στα Ίμια κάθε χρόνο.

Λίγο νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 7.43 έγιναν 8 υπερπτήσεις από τουρκικά μαχητικά, οι 6 πάνω από τα Ιμια και οι 2 πάνω από την Καλόλιμνο.

Οι υπερπτήσεις στα Ιμια έγιναν στις: 7.43, 7.57, 7.59, 8.24, 8.25 και στις 8.28.

Οι υπερπτήσεις πάνω από την Καλόλιμνο έγιναν στις 8.27 και στις 8.41.

Εν τω μεταξύ η Αθήνα βρίσκεται σε επιφυλακή μετά τη... βαρκάδα των Τούρκων στα Ίμια.

Η Άγκυρα έχει το σχέδιο, έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, οπότε στην Ελλάδα αυτό που απομένει είναι να υπερασπιστεί την κυριαρχία της, χωρίς να πέσει στην παγίδα των Τούρκων στρατηγών.

Η στρατιωτική ηγεσία είναι σε ετοιμότητα, αλλά έχει ζητήσει από όλες τις μονάδες στις επίμαχες περιοχές να δείχνουν και την απαραίτητη αυτοσυγκράτηση απέναντι στις προκλήσεις των Τούρκων. Χωρίς, βεβαίως, εκπτώσεις στην αποστολή τους.

Για την ώρα φαίνεται πως οι γείτονες έχουν επιλέξει ως θέατρο των όποιων επιχειρήσεων έχουν στο μυαλό τους το Αιγαίο. Δεν έχουν κάνει καμία κίνηση στο Κυπριακό ή τη Θράκη, χωρίς αυτό σε καμία περίπτωση να σημαίνει ότι δεν το έχουν στο μυαλό τους.

Συνεχίζουν να «χτίζουν» στις «βάσεις» που έχουν βάλει στο Αιγαίο, αρνούμενοι το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και αναπτύσσοντας τη θεωρία των γκρίζων ζωνών.

Προφανώς η Άγκυρα έχει βάλει σε δεύτερη μοίρα το θέματων προσφύγων, μετά και την παρέμβαση της Μέρκελ, καθώς δε θέλει να έρθει σε σύγκρουση με το σύνολο της ΕΕ. Εστιάζει στη χώρα μας και αυτό είναι το επικίνδυνο.

Γύρω από τη Χίο οι περισσότερες παραβιάσεις...

Στην τακτική της αναμέτρησης με τους Έλληνες πιλότους καταφεύγουν οι στρατηγοί της Άγκυρας που χθες έδωσαν εντολή στους Τούρκους χειριστές δύο μαχητικών αεροσκαφών να προκαλέσουν τα αποκαλούμενα «dogfights».

Ενα ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών οπλισμένων F-16 μπήκε χώρις άδεια στοFIR Αθηνών, παραβίασε τον ελληνικό εναέριο χώρο και σε διάστημα έξι λεπτών (14:32, 14:34 και 14:38) προκάλεσε τρεις εικονικές αερομαχίες με τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη επιφυλακής.

Με απλά λόγια, αφού τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν εικονικά, αρνήθηκαν να φύγουν από τον ελληνικό εναέριο χώρο και προκάλεσαν τρεις εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη.

Συνολικά τρία τουρκικά αεροσκάφη, δύο οπλισμένα F-16 και ένα κατασκοπευτικό CN-235, έκαναν τέσσερις παραβάσεις του FIR Αθηνών και τρεις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο  Βορειοανατολικό, το Κεντρικό και το Νοτιοανατολικό Αθηνών.


Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ