Ελληνοτουρκικά

Ρωσικό δημοσίευμα ρίχνει αλύπητο «ξύλο» στην Άγκυρα: «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποκρούσει την τουρκική επιθετικότητα» - Πανικός στην Τουρκία με τις δηλώσεις του Ν. Κοτζιά

Αλύπητο «ξύλο» ρίχνει ρωσικό δημοσίευμα στην τουρκική προκλητικότητα και παίρνει σαφέστατη θέση υπέρ της Ελλάδας.

Η ρωσική Βίζγκλιαντ (vz.ru), αναφέρεται σε εκτενέστατο δημοσίευμά της στην ένταση που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο από την πλευρά της Άγκυρας, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι τα ελληνική κυριαρχικά δικαιώματα βρίσκονται υπό αμφισβήτηση και πως τα Ίμια και τα υπόλοιπα νησιά ανήκουν στην Ελλάδα.

Η Αθήνα αντέδρασε οργισμένα στις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις κοντά στα νησιά του Αιγαίου, γράφει το ρωσικό δημοσίευμα που αναμεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο, αναφέροντας ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στη συνέντευξή του σημείωσε ότι οι ενέργειες της Άγκυρας είναι πολύ κοντά στην κόκκινη γραμμή των ελληνο-τουρκικών σχέσεων.

Οι τακτικές επισκέψεις των τουρκικών πλοίων στα ελληνικά χωρικά ύδατα και η προσπάθειά τους να προβούν σε δοκιμές της υπομονής της Αθήνας, έχουν οδηγήσει την Ελλάδα σε σκληρές δηλώσεις, γράφουν οι Ρώσοι και συνεχίζουν:

Οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας για μεγάλο χρονικό διάστημα παραμένουν δύσκολες. Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτή τη φορά η κατάσταση είναι πολύ κοντά στο σημείο βρασμού, και αυτή μπορεί να κλιμακωθεί σε ένοπλη σύγκρουση.

Οι Έλληνες τονίζουν ότι το κύριο όπλο τους είναι το διεθνές δίκαιο, και μεταξύ των χειρισμών των διεθνών δικαστηρίων και του πολέμου, η Αθήνα θα επιλέξει το πρώτο.

Ταυτόχρονα, η Αθήνα έχει κουραστεί να απαντά μέσω της διπλωματίας και τονίζει ότι δεν είναι το μόνο μέσο που έχει στη διάθεσή της.

Ο Κοτζιάς είπε: «Εμείς δεν είμαστε η Συρία, η οποία καταστράφηκε και το ανοργάνωτο Ιράκ. Η Τουρκία κάνει λάθος, εάν πιστεύει ότι λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, έχει αποδυναμωθεί η άμυνά μας».

«Σε σχέση με τα προβλήματα στην οικονομία, η ανησυχία μας για την ασφάλεια και την κυριαρχία της χώρας μας είναι ακόμη μεγαλύτερη από ό, τι πριν», πρόσθεσε.

Η Ελλάδα μιλάει για άμυνα αλλά δεν παραβλέπει τη χρήση βίας

Παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες με τη ρητορική τους στοχεύουν αποκλειστικά στην αυτοάμυνα, είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι είναι πρόθυμοι να εξετάσουν τη χρήση βίας για την προστασία κατά της «τουρκικής επιθετικότητας».

Η Τουρκία έχει επανειλημμένα παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο, τα τουρκικά πλοία πλέουν τακτικά στα ελληνικά χωρικά ύδατα, περνώντας επικίνδυνα κοντά από τα ελληνικά πλοία.

Με τέτοια αφθονία προκλητικών ενεργειών ο κίνδυνος στρατιωτικής σύγκρουσης είναι πολύ μεγάλος.

Στην πραγματικότητα, εκτός από την υπομονή και ο υπολογισμός των δύο πλευρών μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην υπόθεση.

Έτσι, εάν η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις χωρίς οι δύο πλευρές να εγκαταλείψουν την επιθετική ρητορική εναντίον του άλλου, το Αιγαίο θα μπορούσε να γίνει μια νέα εστία συγκρούσεων στην Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, ο ερντογανικός Τύπος στην Τουρκία κατηγόρησε την Ελλάδα ότι αξιολογεί έναν πόλεμο με την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, η Yeni Safak, φερέφωνο του Τούρκου Προέδρου, ισχυρίζεται ότι ο Νίκος Κοτζιάς «αποκάλυψε» (προφανώς το φαντάστηκαν) ότι η Ελλάδα συζήτησε έναν πόλεμο με την Τουρκία μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ενώ η ίδια εφημερίδα γράφει ότι και ο Πάνος Καμμένος είχε αξιλογήσει το ενδεχόμενο πολέμου με την Τουρκία.

 

«Προκλητική δήλωση από την Ελλάδα, που συζητά να ανοίξει πόλεμο με την Τουρκία» τιτλοφορείται δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της σκληρά ερντογανικής εφημερίδας Yeni Safak.

«Ενώ συνεχίζεται η ένταση στις βραχονησίδες των Ιμίων μια σκανδαλώδης δήλωση ήλθε από την Ελλάδα», σημειώνει το δημοσίευμα και προσθέτει:

«Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επιχείρησε να αντιδράσει στην επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στα Ίμια και στις δράσεις στην περιοχή των ομάδων της Τουρκικής Ακτοφυλακής. Αποκαλύφθηκε ότι η Ελλάδα συζήτησε το άνοιγμα πολέμου με την Τουρκία την 15η Ιουλίου».

Ακολούθως τονίζεται η δήλωση του κ. Κοτζιά: «Η Τουρκία θεωρεί ότι έχουμε αδυναμίες στο ζήτημα της ασφάλειας της χώρας μας λόγω της οικονομικής κρίσης. Αυτό είναι μεγάλο λάθος» και υπενθυμίζεται η υποτιθέμενη αποκάλυψη που είχε κάνει ο αρθογράφος της ίδιας εφημερίδας, Μεχμέτ Ατζέτ, (την 1η Φεβρουαρίου) ότι ο Έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ, Αποστολάκης, είχε αξιολογήσει με τον Έλληνα ΥΠΕΘΑ Καμμένο το ενδεχόμενο να ανοίξουν πόλεμο με την Τουρκία μετά την 15η Ιουλίου.

Τη δήλωση του Έλληνα ΥΠΕΞ για τα Ίμια προβάλλει και η ηλεκτρονική έκδοση της Vatan χαρακτηρίζοντάς τη σκανδαλώδη.

H ηλεκτρονική έκδοση της Sabah με τον τίτλο «Δείτε τι είπε για τους προδότες πραξικοπηματίες ο Έλληνας ΥΠΕΞ» γράφει ότι στη δήλωση του Έλληνα ΥΠΕΞ, κ. Νίκου Κοτζιά, αναφορικά με τη διαφυγή στη χώρα του των προδοτών της FETO [της υποτιθέμενης οργάνωσης του ιμάμη Γκιουλέν], υπάρχουν αντιφατικές παραδοχές.

Ο Έλληνας Υπουργός αφού δήλωσε «αν γνωρίζαμε ότι οι επιβαίνοντες στο ελικόπτερο εκείνη τη νύχτα είναι πραξικοπηματίες δε θα τους δεχόμασταν στη χώρα» προέβη σε δηλώσεις υποστηρικτικές των μελών της FETO.

«Ανακοίνωση σαν ομολογία από την Ελλάδα» τιτλοφορείται δημοσίευμα στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Haber 24 αναφορικά με τη δήλωση του Έλληνα ΥΠΕΞ ότι δεν θα έδιναν άδεια για την προσγείωση του ελικοπτέρου εάν γνώριζαν ότι οι επιβαίνοντες είναι πραξικοπηματίες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ