Κόσμος

Ο Τραμπ μιλούσε για την εγκληματικότητα και οι «άλλοι» κατάλαβαν… τρομοκρατία

Αποσαφήνισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τα όσα είπε το Σάββατο σε ομιλία του στη Φλόριντα, που ερμηνεύτηκαν ότι υπονόησε ότι το βράδυ της Παρασκευής είχε υπάρξει τρομοκρατικού τύπου περιστατικό στη Σουηδία, το οποίο συνδέεται με μουσουλμάνους μετανάστες ή πρόσφυγες.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, μέσω Twitter, σημείωσε ότι η αναφορά του αφορούσε ρεπορτάζ του συντηρητικού αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου Fox News, γνωστού για την υποστήριξή του στους Ρεπουμπλικανούς.

Στο ρεπορτάζ γινόταν γενική αναφορά σε αύξηση της εγκληματικότητας στη Σουηδία, κυρίως των βιασμών, την οποία ο ρεπόρτερ συνέδεε εμμέσως με την πολιτική ανοιχτών θυρών για πρόσφυγες ή/και μετανάστες, ωστόσο δεν υπήρχε αναφορά σε κανένα περιστατικό τρομοκρατικής επίθεσης.

Ο Λευκός Οίκος επανέλαβε τη Δευτέρα την τοποθέτηση του κ. Τραμπ, ότι η συγκεκριμένη αναφορά ήταν γενικά σε σχέση με την εγκληματικότητα.

Στην ομιλία του ενώπιον υποστηρικτών του, πάντως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, προσπαθώντας να πείσει για τη σημασία της σκληρής αντιμεταναστευτικής πολιτικής την οποία φιλοδοξεί να λανσάρει, είχε τονίσει:

«Αυτή είναι η ουσία. Πρέπει να κρατήσουμε τη χώρα μας ασφαλή. Βλέπετε τι γίνεται στη Γερμανία, είδατε τι έγινε χτες το βράδυ στη Σουηδία. Στη Σουηδία, ποιος θα το πίστευε, στη Σουηδία… Πήραν μεγάλους αριθμούς (σ.σ. προσφύγων) και έχουν προβλήματα τα οποία δεν μπορούσαν να φανταστούν. Δείτε τις Βρυξέλλες, το Παρίσι, τη Νίκαια».

Οι Σουηδοί αντέδρασαν με έκπληξη και απορία στις αναφορές του Ντόναλντ Τραμοπ και, την Κυριακή, η σουηδική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον ζήτησε διευκρινίσεις από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Απευθύναμε ερώτηση για το θέμα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Επιθυμούμε διευκρινίσεις», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Σουηδίας Καταρίνα Άξελσον.

tribune.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ