Ελληνοτουρκικά

Οι Τούρκοι μάζεψαν «άρον-άρον» το «Τσεσμέ» και προετοιμάζονται για νέες προκλήσεις - Σε εγρήγορση οι «φονιάδες» του βυθού

Πριν καλά καλά προλάβει να βγει στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στην περιοχή που παρανόμως είχε δεσμεύσει η Άγκυρα βόρεια της Λήμνου, το Τσεσμέ πήρε εντολή να επιστρέψει στα Δαρδανέλια.

Πληροφορίες που μένουν να επιβεβαιωθούν αναφέρουν ότι η Τουρκία προχώρησε στην απόσυρση από το βορειοανατολικό αιγαίο, του ωκεανογραφικού «Τσεσμέ».

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι, καθώς οι Τούρκοι μπορεί να επιδιώξουν να διατηρήσουν την έντονη στρατιωτική παρουσία στο Αιγαίο με άλλους τρόπους και το μόνο σίγουρο είναι πως θα προκαλέσουν και νέο επεισόδιο, καθώς όλα όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο είναι μόνο η αρχή.

Αξίζει να τονιστεί πως στην σχετική παράνομη NAVTEΧ της Τουρκίας είχε αφεθεί ανοιχτή η ημερομηνία ολοκλήρωσης της αποστολής του «Τσεσμέ».

Πριν βέβαια προχωρήσουν στην απόσυρση, στην περιοχή που βρισκόταν το «Τσεσμέ» προκλήθηκαν τρεις ασθενείς σεισμικές δονήσεις, μεταξύ του ακρωτηρίου του Άθου και ΒΑ της Λήμνου.

Η περιοχή αυτή συμπίπτει με την περιοχή που έχει δεσμεύσει με σχετική NAVTEX το τουρκικό ναυτικό.

Το ελληνικό πολεμικό ναυτικό έστειλε το δικό του μήνυμα

Με την κωδική ονομασία «Αναπνευστήρ 1/17» η εθνική τεχνική άσκηση μεσαίας κλίμακας έβγαλε όλα σχεδόν τα διαθέσιμα υποβρύχια του ελληνικού στόλου στα ανοιχτά.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείο Ναυτικού η άσκηση ήταν προγραμματισμένη και έλαβε χώρα στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικού Αιγαίου Πελάγους, νοτίου Κρητικού Πελάγους και στη θαλάσσια περιοχή Κυθήρων, από τις 14 Φεβρουαρίου μέχρι και χθες, ωστόσο η ύπαρξη και μόνο τόσων ελληνικών υποβρυχίων εκτός λιμένων ίσως να έβαλε σε δεύτερες σκέψεις το αντίστοιχο τουρκικό επιτελείο.

Αυτές τις ημέρες στο Αιγαίο φρεγάτες , τορπιλάκατοι , κανονιοφόροι αλλά και υπερσύγχρονα υποβρύχια του ΠΝ ήταν διασπαρμένα σχεδόν παντού.

Από 21 έως 22 Φεβρουαρίου 2017 διεξήχθησαν επιτυχώς οι εθνικές τεχνικές ασκήσεις μικρής κλίμακας “ΑΣΤΡΑΠΗ 2/17” και “ΒΡΟΝΤΗ 1/17” στη θαλάσσια περιοχή Σαρωνικού, Μυρτώου και Κυκλάδων, με την συμμετοχή Μονάδων του ΠΝ.

Μάλιστα οι ''φονιάδες'' του ΠΝ βρίσκονταν συνέχεια σε επαγρύπνηση όλες αυτές τις κρίσιμες ώρες, καθώς τα υποβρύχια του ΠΝ βρίσκονταν στο Αρχιπέλαγος έναντι ενός από την τουρκική πλευρά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ