Πολιτική

Μία Θεσσαλονικιά στα ψηφοδέλτια του Σουλτς: «Θα τελειώσουμε την πολιτική του Σόιμπλε»

Η Στέλλα Κυργιανέ-Εφραιμίδου από τη Θεσσαλονίκη είναι υποψήφια με τον Μάρτιν Σουλτς στην κούρσα των Σοσιαλδημοκρατών προς την Καγκελαρία της Γερμανίας.

Η ίδια μίλησε στην εφημερίδα «Real» τονίζοντας ότι μεγάλωσε δύσκολα μιας και ζούσαν όταν ήταν μικρή σε μία άθλια παράγκα, όπου οι μετανάστες γονείς της είχαν βρει καταφύγιο μαζί με τρεις άλλες οικογένειες, δουλεύοντας στις γερμανικές φάμπρικες τη δεκαετία του ’60. Οπως αναφέρει η ίδια περπατούσε 3,5 χιλιόμετρα με τα πόδια για να πάει σχολείο, γιατί ο Γερμανός οδηγός του λεωφορείου δεν σταματούσε να πάρει τα «ξένα παιδιά», εκείνη και τον αδελφό της Αγγελο...

«Ηταν πολύ δύσκολα χρόνια τότε. Για πρώτη φορά, νιώσαμε σαν παιδιά τι σημαίνει να μη σε θέλει κάποιος. Είχαμε δασκάλους που δεν μας ήθελαν και βαδίζαμε μέσα στο χιόνι γιατί ο οδηγός του λεωφορείου αδιαφορούσε μόλις μας έβλεπε. Αλλά είχα και Γερμανούς δασκάλους που με βοήθησαν πολύ και Γερμανούς γείτονες που με λάτρεψαν. Είναι σκληρή η ζωή του μετανάστη».

Η ίδια δεν θα ξεχάσει ποτέ τον καθηγητή της Νεκαμάν στο Γυμνάσιο, ούτε τους ηλικιωμένους Γερμανούς που νοίκιασαν στους γονείς της το διαμέρισμα, για να μετακομίσουν από την παράγκα, και πρόσεχαν την ίδια και τον αδελφό της επειδή οι γονείς τους δούλευαν στο εργοστάσιο.

Για την κρίση στη χώρα μας, τα μνημόνια και την καταπολέμηση της ανεργίας, η Στ. Κυργιανέ-Εφραιμίδου έχει ξεκάθαρη άποψη, η οποία βασίζεται κυρίως στο μοντέλο ανάπτυξης που εφαρμόζεται στη Γερμανία.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να ζει μόνο με δημοσίους υπαλλήλους. Πρέπει να αλλάξει το σύστημα παιδείας, ώστε τα νέα παιδιά να μαθαίνουν επαγγέλματα για να μη χρειάζεται να τους απορροφά το Δημόσιο, αλλά ιδιωτικές επιχειρήσεις. Τόσα χρόνια μνημονίων και δεν έχω ακούσει ούτε για μία προσπάθεια για το πώς θα κατακτήσουμε την ανάπτυξη. Πού είναι οι συναντήσεις με τις μεγάλες εταιρείες της Ευρώπης που θα μπορούσαν να εγκατασταθούν στηνΕλλάδα; Δεν έχω ακούσει τίποτα», διαπιστώνει.

Η Στ. Κυργιανέ-Εφραιμίδου υποστηρίζει πως «στη χώρα μας πρέπει να σταματήσουμε να ρίχνουμε την ευθύνη για τα δεινά στους άλλους.Το σύστημα πρέπει να φτάσει σε ευρωπαϊκά επίπεδα, ώστε να γίνουμε ανταγωνιστικοί καινα ζούμε πλέον με τις δυνατότητές μας. Εμείς προσπαθούμε να πείσουμε τους Γερμανούς καιτους Ευρωπαίους ότι η Ελλάδα δεν είναι αυτό που δείχνουν τα ΜΜΕ. Αλλά δεν αρκεί αυτό. Χρειάζεται και η δική σας προσπάθεια. Εμείς απλώς πρέπει να δώσουμε τέλος στην πολιτική Σόιμπλε», τονίζει στην «Real»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ