Αρχείο

Η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι στο Αιγαίο: Η Τουρκία το πάει στα άκρα - Αποδέσμευση κανόνων εμπλοκής για τις ελληνικές ΕΔ

Η κατάσταση στο Αιγαίο έχει αρχίσει και μυρίζει πλέον μπαρούτι. Η δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πώς αν θέλαμε θα είχαμε ανέβει στα Ίμια συνιστά αναμφισβήτητα κλιμάκωση της προκλητικής συμπεριφοράς της Άγκυρας και δείχνει επίσης πώς οι Τούρκοι μπορεί και να είναι αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα για εσωτερικούς κυρίως λόγους (εν όψει του δημοψηφίσματος για την αλλαγή του πολιτεύματος).

Της βόλτας της στρατιωτικής ηγεσίας της Τουρκίας στα Ίμια ακολούθησε μπαράζ προκλήσεων όχι μόνο στο συγκεκριμένο νησί αλλά σε ολόκληρο το Αιγαίο. Από την έξοδο του «Τσεσμέ» στο βόρειο Αιγαίο για έρευνες μέχρι και την αμφισβήτηση των Οινουσσών λόγω της επίσκεψης του αρχηγού ΓΕΣ αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή.

Διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές τονίζουν ότι η δήλωση του Μ. Τσαβούσογλου είναι ένα επίπεδο πάνω από την «κρουαζιέρα» των στρατηγών στα Ίμια. Και θεωρούν πώς μπορεί τις επόμενες ημέρες να αναβαθμιστεί και η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο Αρχιπέλαγος, η οποία μέχρι τώρα είναι μικρή, με τα ΜΜΕ να παίζουν βασικά το παιχνίδι της προπαγάνδας και των ψυχολογικών επιχειρήσεων.

«Αν το καθήκον του Τούρκου αρχηγού ήταν να ανέβει στα Ίμια θα το είχε κάνει» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε πρόσφατη δήλωση του Νίκου Κοτζιά ότι ο αρχηγός των τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων δεν θα μπορούσε να ανέβει στα Ίμια γιατί η Ελλάδα είχε λάβει τα μέτρα της. 

Στον Τσαβούσογλου απάντησε και πάλι το υπουργείο Εξωτερικών χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα για ακόμη μία φορά και με προσωπική αιχμή. «Όταν κάποιος αδυνατεί να απαντήσει πολιτικά στα γεγονότα, πιθανόν, να μην τα κατανοεί. Ίσως να μην αντιλαμβάνεται τις τεχνικές, νομικές και πολιτικές πλευρές των ζητημάτων και γι’ αυτό επιλέγει τις προσωπικές επιθέσεις που δεν προάγουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και είναι ξένες στον πολιτικό πολιτισμό μας. Ο καθείς και το μέτρο του».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δείχνει να επιλέγει τη σκληρή γραμμή απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος είναι για να δείξει στον Ρ.Τ. Ερντογάν πώς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτα και να μην δώσει περαιτέρω χώρο στην Άγκυρα και ο δεύτερος είναι για «εκθέσει« την Τουρκία στους διεθνείς Οργανισμούς που παρακολουθούν τη συμπεριφορά της γειτονικής χώρας.

Η ΝΑΤΟική δύναμη για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης παραμένει στο Αιγαίο (οι Τούρκοι ζητούν τον τερματισμό της επιχείρησης) και καταγράφει τις προκλήσεις, παρά το γεγονός ότι δεν εμπλέκεται, ενώ η ελληνική κυβέρνηση ενημερώνει όλα τα Διεθνή φόρα για την καταπάτηση των διεθνών Συνθηκών και κανόνων στο Αρχιπέλαγος, αλλά, αυτόχρονα, σε συνδυασμό με την Κύπρο και για την αδιάλλακτη στάση όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού.

Είναι αλήθεια βέβαια πώς μέχρι τώρα οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης δεν φαίνεται να έχουν αποδώσει και η Τουρκία συνεχίζει την πολεμική ρητορική και την κλιμάκωσης της έντασης. Εκτιμάται πώς αυτό θα συνεχιστεί μέχρι και το Απρίλιο και έως ο Ρ.Τ. Ερντογάν να αισθανθεί πως μπορεί να κερδίσει το δημοψήφισμα. Αν αυτό δεν συμβεί και οι Τούρκοι πολίτες απορρίψουν το αίτημα του να τον χρίσουν «Σουλτάνο» τότε μπορεί και να φτάσουμε στο «θερμό επεισόδιο».

Εδώ είναι που φαίνεται ξεκάθαρα πώς χωρίς ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις η ζημιά που θα μπορούσε να γίνει για την Ελλάδα θα ήταν τεράστια και ανεπανόρθωτη. Οι Τούρκοι γνωρίζουν καλά πώς η Ελλάδα λόγω μνημονίων έχει οικονομικά αποδυναμωθεί. Γνωρίζει επίσης όμως πώς οι Ένοπλες Δυνάμεις της παραμένουν ισχυρές και μπορούν να στείλουν στον πάτο του Αιγαίου τα τουρκικά πλοία ή να καταρρίψουν τα μαχητικά της Τουρκίας ανά πάσα στιγμή.

Η Τουρκία σε αυτή τη φάση είναι στρατιωτικά αποδυναμωμένη με τα μέτωπα που έχει στα ανατολικά της σύνορα, ιδίως στη Συρία και μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει δοθεί η εντολή στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να είναι παρούσες στο ανατολικό Αιγαίο και ναι μεν να ενεργούν με ψυχραιμία και νηφαλιότητα αλλά χωρίς σε καμία περίπτωση να επιτρέψουν να επαναληφθεί αυτό που έγινε το 1996.

Φαίνεται άλλωστε καθημερινά πώς οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι παρούσες όπου η Άγκυρα επιχειρεί να ανεβάσει την ένταση και να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Από τα Ίμια και το Καστελόριζο, έως τις Οινούσσες και την Παναγιά.

Ίδωμεν λοιπόν. Οι ημέρες είναι κρίσιμες και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή απέναντι σε μία χώρα που την μπαμπεσιά την έχει στο... πετσί της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές