Αρχείο

Η Ελλάδα στα «διασταυρούμενα πυρά» ΗΠΑ και Γερμανίας - Στάζει «χολή» για τη χώρα μας ο Γερμανικός Τύπος λόγω εξοπλιστικών και δαπανών ΝΑΤΟ

Στον «πόλεμο» μεταξύ των ΗΠΑ και της Γερμανίας φαίνεται πώς έχει μπει για τα καλά ανάμεσα η Ελλάδα και ειδικότερα μετά την απόφαση της για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Ο Γερμανικός Τύπος σήμερα στάζει «χολή» σε βάρος της χώρας μας γιατί δαπανά σύμφωνα με έρευνα περισσότερα χρήματα από το 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα.

Έχουν υπάρξει και άλλα δημοσιεύματα άμα της ανακοινώσεως για το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16, την πρόθεση αγοράς F-35 και την υποστήριξη των S-300. Πρώτη ήταν η «κίτρινη» Bild που επιτέθηκε στην Ελλάδα για τα οπλικά συστήματα με ένα τίτλο «εμείς τους δίνουμε χρήματα και αυτοί αγοράζουν όπλα».

Τη σκυτάλη παίρνουν σήμερα και άλλες Γερμανικές εφημερίδες με αφορμή την δημοσίευση της έρευνας του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου (IISS) αναφορικά με τις κρατικές δαπάνες για τα αμυντικά συστήματα των ευρωπαϊκών χωρών που είναι και μέλη του ΝΑΤΟ.

Η γερμανική Welt υποστηρίζει σε δημοσίευμα της πώς «κατά ειρωνικό τρόπο η Ελλάδα διαθέτει τα περισσότερα χρήματα για τεθωρακισμένα» και σημειώνει, αναδεικνύοντας την κόντρα ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης ή πιο συγκεκριμένα ΗΠΑ και Γερμανίας γράφοντας «ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τους Eυρωπαίους να κάνουν περισσότερα για να ενισχύσουν την εσωτερική τους ασφάλεια.

Ωστόσο ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Σύμφωνα με ανάλυση του IISS οι δαπάνες των Ευρωπαίων για στρατιωτικούς εξοπλισμούς μειώθηκαν κατά το περασμένο έτος σε σχέση με την αυξανόμενη οικονομική τους δύναμη».

Όπως επισημαίνεται όμως στη συνέχεια «μόνο δύο χώρες στην Ευρώπη, βάσει ανάλυσης Βρετανών ερευνητών, δαπανούν πάνω από το προβλεπόμενο 2% του ΑΕΠ τους για εξοπλιστικά συστήματα». Πρόκειται για την Εσθονία και την Ελλάδα. «Η Εσθονία και η υπερχρεωμένη Ελλάδα δαπάνησαν αντιστοίχως 2,2% και 2,4% του ΑΕΠ τους για τον στρατό τους».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών του ΝΑΤΟ έχουν επανειλημμένα συμφωνήσει στον στόχο του 2% για τις στρατιωτικές δαπάνες. Ωστόσο χώρες με μεγάλη στρατιωτική ισχύ όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και η Πολωνία δαπανούν πολύ λιγότερα σε σχέση με την Ελλάδα, μάλιστα κάτω από το απαιτούμενο 2%.

Με αφορμή την έρευνα του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου (IISS) υπάρχει και σχετικό δημοσίευμα στη γερμανική Handelsblatt, η οποία επικεντρώνεται ωστόσο περισσότερο στην κακή κατάσταση της οικονομίας της Ελλάδας και στο μη κλείσιμο της αξιολόγησης παρά στα εξοπλιστικά προγράμματα, που ωστόσο έστω και αχνά συνδέει με την σημερινά κατάσταση της χώρας μας.

«Μια συμφωνία στο πλαίσιο της διαμάχης για το ελληνικό χρέος δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Κατά ειρωνική σύμπτωση, σε αυτή τη μοιραία χρονιά για την Ευρώπη οι κρίσεις επιστρέφουν», αναφέρει το άρθρο. «Το φάντασμα του Grexit επανέρχεται στο προσκήνιο. Όχι μόνο στην Αθήνα. Σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συζητείται εάν θα μπορούσε και αυτή τη χρονιά να συμβεί εκείνο που αποφεύχθηκε το καλοκαίρι του 2015: η αποχώρηση της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση», αναφέρει η Handelsblatt.

Είναι γεγονός πώς έχει ενοχλήσει σφόδρα το Βερολίνο το φλερτ μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ που φαίνεται να αναπτύσσεται μέσα από τους εξοπλισμούς και τις συμφωνίες για οικονομική στήριξη της Ουάσιγκτον προς την Αθήνα μέσω... χρηματοδότηση διαφόρων προγραμμάτων. Ακούγεται για «δολαριοποίηση» της Ελλάδας, αλλά αυτός μπορεί να είναι ένας πολύ μεγάλος στόχος που ίσως και να μην επιτευχθεί ποτέ.

Από την ανάληψη επίσημα των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ ωστόσο υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα πώς οι ΗΠΑ μπορούν να κάνουν «άρμα» την Ελλάδα και το ΔΝΤ προκειμένου να χτυπήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα της Γερμανία. Είναι σε εξέλιξη ένα τέτοιο σχέδιο; Μένει και να αποδειχθεί, όπως επίσης και να φανεί αν θα κερδίσει η Ελλάδα ή θα χάσει από κάτι τέτοιο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ