Επιστήμη

«Ζωντανό» υλικό ειδοποιεί όταν έρθει σε επαφή με χημικές ουσίες

Ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ δημιούργησαν «ζωντανά» γάντια, τα οποία λάμπουν, όταν αγγίζουν τοξικές χημικές ουσίες.

Τα καινοτόμα γάντια περιέχουν βιολογικούς αισθητήρες, οι οποίοι αποτελούνται από κύτταρα μικροοργανισμών που ζουν και τρέφονται μέσα σε ένα φιλμ υδρογέλης.

Το ζωντανό υλικό των γαντιών, δηλαδή τα βακτήριά τους, μπορεί να αλλάζει κατά βούληση, έτσι ώστε τα γάντια να έχουν ευαισθησία σε διάφορα χημικά τόσο του περιβάλλοντος,

Οι μηχανικοί και βιολόγοι, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή βιολογικής μηχανικής Τίμοθι Λου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), δήλωσαν ότι, εκτός από γάντια, το ίδιο υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για «ζωντανούς» επιδέσμους.

«Μπορεί κανείς να βάλει διαφορετικά είδη βακτηρίων σε αυτές τις συσκευές, προκειμένου να ανιχνεύει τοξίνες στο περιβάλλον ή ασθένειες στο δέρμα», δήλωσε ο Λου.

Η ίδια ερευνητική ομάδα στο παρελθόν είχε καταφέρει -μέσω της κατάλληλης γενετικής τροποποίησης- να κάνει τους μικροοργανισμούς να λάμπουν, όταν έρχονται σε επαφή με συγκεκριμένα χημικά. Τώρα, πήγαν ένα βήμα παραπέρα και πέτυχαν αυτά τα ζωντανά υλικά να μπορούν να διατηρούνται για καιρό μέσα σε γάντια ή επιδέσμους.

Το «κλειδί» είναι μια νέα βιοσυμβατή υδρογέλη -ένας συνδυασμούς νερού και ενός ελαστομερούς υλικού- που, χάρη στα θρεπτικά συστατικά της, επιτρέπει στους μικροοργανισμούς να επιβιώνουν για πολλές μέρες εκτός του εργαστηρίου.

Το νέο υλικό μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθεί στην παρακολούθηση του περιβάλλοντος, στις ιατρικές διαγνώσεις, στην εγκληματολογία κ.α. Εκτός από γάντια και επιδέσμους, το ίδιο υλικό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να δημιουργηθούν σόλες παπουτσιών, ακόμη και ρούχα, που θα λάμπουν ανάλογα με το χημικό με το οποίο έρχονται σε επαφή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...