Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Θα στενάξουμε και το 2017 από το «χαράτσι»

Αβάσταχτος αναμένεται και φέτος για τους Έλληνες πολίτες ο ΕΝΦΙΑ, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν σκέφτεται ούτε στο ελάχιστο να ελαφρύνει τα φορολογικά βάρη, ενώ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο έναν από τους πλέον άδικους φόρους, όπως επιβεβαίωσε προ ημερών και η αρμόδια υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Capital, οι Έλληνες φορολογούμενοι θα δουν και φέτος τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ, με το συνολικό ποσό που θα τους βεβαιωθεί να φτάνει τα 3,5 δισ. ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ήδη δέσμευση της Ελλάδας απέναντι στους δανειστές, για καθιέρωση εμπορικών αξιών στα ακίνητα που θα αντικαταστήσουν τις αντικειμενικές μέχρι τον Ιούνιο, αυτό δεν θα σημάνει τίποτε θετικό για τους φορολογούμενους, καθώς ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση τις αξίες που ίσχυαν την Πρωτοχρονιά, κάτι που σημαίνει πως το «χαράτσι» θα είναι και φέτος... ασήκωτο!

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο ΕΝΦΙΑ του 2017 θα αρχίσει να πληρώνεται τον Σεπτέμβριο, ενώ, εκτός απρόοπτου, η εξόφλησή του θα γίνεται και πάλι σε πέντε μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία από αυτές να καταβ

Αποκάλυψη: O Τσίπρας δίνει αφορολόγητο και συντάξεις και παίρνει ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ

Ποιοι θα γλιτώσουν τον ΕΝΦΙΑ

Μερική απαλλαγή (έκπτωση 50% επί του φόρου) δικαιούνται όσοι πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

- Όσοι έχουν συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα έως 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας

- Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερέβαινε τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

- Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για εγγάμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Ολική απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες ή και οικογένειες που έχουν μέλη με ποσοστό αναπηρίες 80% εφόσον:

- Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους, δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος

- Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιμένει σε μια καθαρά φοροληστρική λογική, αδιαφορώντας πλήρως για τη φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων φορολογουμένων, η οποία έχει πιάσει «πάτο», εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...