Αρχείο

ΕΚΤΑΚΤΟ: Άρση κυρώσεων ΗΠΑ προς την Ρωσία - Ο Ν.Τραμπ "στραγγαλίζει" την ΕΕ - Με την πλάτη στο τοίχο πλέον η Γερμανία! (βίντεο)


Toυ Κώστα Κομποθέκρα

Οι ΗΠΑ στραγγαλίζουν την ΕΕ και πλέον η Γερμανία και οι δορυφόροι της είναι με την πλάτη στον τοίχο! Μετά το Brexit, και τις δηλώσεις του νέου Πρέσβη των ΗΠΑ στην ΕΕ, ήρθε ένα ακόμη πλήγμα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ν.Τραμπ, ο οποίος έδωσε εντολή να γίνει το πρώτο βήμα καλής θέλησης προς την Ρωσία με σκοπό την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αίρει τις κυρώσεις προς την FSB!

Συγκεκριμένα οι ΗΠΑ προχωρούν σε μερική άρση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), οι οποίες είχαν επιβληθεί από την κυβέρνηση Ομπάμα λόγω των ισχυρισμών περί ανάμιξης της Μόσχας στις αμερικανικές εκλογές. 

Η σχετική εντολή, η οποία έχει δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, «επιτρέπει συγκεκριμένες απαραίτητες συναλλαγές» με την FSB «όπως αυτές προέκυψαν μετά από αιτήματα συγκεκριμένων αδειών και εξουσιοδοτήσεων για την εισαγωγή, διανομή και χρήση συγκεκριμένων προϊόντων τεχνολογίας πληροφοριών στην Ρωσική Ομοσπονδία».

H απόφαση επιτρέπει επίσης την διεξαγωγή συναλλαγών απαραίτητων για συγκεκριμένες «ενέργειες ή έρευνες που περιλαμβάνουν την FSB». Το έγγραφο, παρ' όλα αυτά δεν διευκρινίζει σε ποιον τομέα συνεργασίας ακριβώς θα βρίσκει εφαρμογή η συγκεκριμένη απόφαση.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη κίνηση εντάσσεται στα πλαίσια μίας συνήθης πρακτικής του υπουργείου Οικονομικών να αναθεωρεί περιορισμούς που αφορούν σε συγκεκριμένα θέματα.

Ο Σπάισερ δήλωσε επίσης ότι η κίνηση αυτή δεν αποτελεί «στροφή 180 μοιρών» ούτε «αλλαγή πολιτικής».

Ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, από την μεριά του δήλωσε ότι «θα πρέπει να κατανοήσουμε πρώτα τι περιλαμβάνει η συγκεκριμένη άρση των κυρώσεων πριν δώσουμε μία λεπτομερή απάντηση». Τόνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν άρουν ποτέ κυρώσεις όταν αυτό βλάπτει τα συμφέροντά τους.

Για την ιστορία οι κυρώσεις στην FSB επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση Ομπάμα τον Δεκέμβριο του 2016. Η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, με την βοήθεια και άλλων μυστικών υπηρεσιών - έχοντας την υποστήριξη του Κρεμλίνου - αλλοίωσαν το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Η Ουάσινγκτον δεν παρουσίασε ποτέ αποδεικτικά στοιχεία για τους ισχυρισμούς της, ενώ η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμιξη.

Πέρα από τις κυρώσεις με αφορμή τις αμερικανικές εκλογές, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει στην Ρωσία και μία δεύτερη σειρά κυρώσεων με αφορμή την ουκρανική κρίση.

Ο πρόεδρος Ν. Τραμπ, ανακοίνωσε ότι μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, θα εξέταζε το ενδεχόμενο άρσης μέρους των κυρώσεων αυτών με αντάλλαγμα την συνεργασία της Μόσχας στην μάχη κατά της τρομοκρατίας στην Συρία και την μείωση των πυρηνικών. Τόνισε ωστόσο ότι «είναι πολύ νωρίς» να συζητάμε για τέτοιου είδους κινήσεις από τώρα.

Σύμφωνα με τον πρώην Βρετανό διπλωμάτη Κρεγκ Μάρει, η άρση των κυρώσεων προς την FSB σηματοδοτεί μία προσπάθεια του Λευκού οίκου να συσφίξει τις σχέσεις του με την Μόσχα, παρ' όλο που η Ουάσινγκτον προσπαθεί να υποβαθμίσει το γεγονός, λόγω κάποιων αλλοπρόσαλλων ισχυρισμών σχετικά με τον Ν. Τραμπ και τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο Μάρεϊ επισήμανε ότι η συγκεκριμένη κίνηση είναι επίσης «αναγνωριστική» του πολιτικού σκηνικού και συγκεκριμένα της αφοσίωσης των Ρεπουμπλικανών προς το πρόσωπο του Ν. Τραμπ. Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι οι ισχυρισμοί περί χάκινγκ του Δημοκρατικού κόμματος από την Ρωσία είναι «ανοησίες» που σύντομα θα ξεχαστούν.

Αναφερόμενος στις μελλοντικές διμερείς σχέσεις Μόσχας και Ουάσινγκτον, ο Μάρεϊ παρατήρησε ότι ο Ν. Τραμπ «φαίνεται διατεθειμένος να βελτιώσει τις σχέσεις που είχαν ψυχρανθεί».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...