Οικονομία

Ανέφικτος ο στόχος της 20ης Φεβρουαρίου για το κλείσιμο της αξιολόγησης - Άτακτη υποχώρηση, εκλογές ή Grexit και σύνδεση με δολάριο;

Ούτε ο στόχος της 20ης Φεβρουαρίου για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές με σκοπό το κλείσιμο της αξιολόγησης φαίνεται να επιτυγχάνεται και το ερώτημα που προκύπτει είναι μετά τι; Έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και σύνδεση της με το δολάριο ή εκλογές;

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία έντονη φημολογία ότι η Ελλάδα έχει έρθει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ και αλλάζει ρότα με στόχο να απαγκιστρωθεί σταδιακά από το ευρώ και να πετύχει ένα μεγάλο deal σε δολάρια που θα την κάνει λιγότερο εξαρτώμενη από το ευρωπαϊκή νόμισμα και περισσότερο ευέλικτη όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις της με τους δανειστές.

Το «pentapostagma.gr» ήταν εκ των πρώτων που έγραψαν γι' αυτό το ενδεχόμενο και η ανακοίνωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων ήρθε να μετατρέψει τις φήμες σε βάσιμες πιθανότητες. Κανείς στην κυβέρνηση δεν θα μπορούσε εν μέσω συζητήσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης να ανακοινώσει εξοπλιστικά προγράμματα δισεκατομμυρίων και όλα τα οπλικά συστήματα να είναι αμερικάνικα, άντε και μερικά ρωσικά.

Γεγονός είναι επίσης πώς συζητείται να υπάρξει αμερικανική χρηματοδότηση κι αυτό είναι ένας έμμεσος τρόπος προκειμένου να σπάσει η οικονομική εξάρτηση της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους δανειστές, όπου το χρήμα ελέγχεται πλήρως από το Βερολίνο και συγκεκριμένα τον Σόιμπλε. Από πολλές πηγές της κυβέρνησης και όχι μόνο έχει αφεθεί να εννοηθεί πώς υπάρχουν διεργασίες για αμερικανική χρηματοδότηση.

Ίσως και αυτός να είναι ένας λόγος που οι Ευρωπαίοι δεν κλείνουν την αξιολόγηση φέρνοντας ολοένα και περισσότερο την Ελλάδα στο χείλος του... γκρεμού. Χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, που υποτίθεται ότι τις προηγούμενες ημέρες ανέλαβε πρωτοβουλία προκειμένου να βρεθεί λύση για την Ελλάδα δήλωσε πώς σχεδόν αδιανόητο να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.

Και είναι απολύτως λογικό αφού σήμερα, 15 Φεβρουαρίου, δεν έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι των δανειστών. «Ο κόσμος νομίζει πως επειδή γίνεται ένα Eurogroup την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να έχουμε τελειώσει. Αλλά αυτό δεν ήταν ποτέ το δικό μου χρονοδιάγραμμα. Είναι αδιανόητο», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι το ΔΝΤ πρέπει να συνεχίσει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Την ίδια στιγμή την κυβέρνηση έχουν αρχίσει και την... ζώνουν τα φίδια, βλέποντας πώς παρά τις υποχωρήσεις που έχει κάνει επαναλαμβάνεται ένα σκηνικό που θυμίζει πολύ αυτό του καλοκαιριού του 2015. Δηλαδή, η κυβέρνηση να επιδιώκει το κλείσιμο της συμφωνίας και οι δανειστές να κάνουν το κορόιδο έως ότου υπάρξει πλήρης παράδοση.

«Η κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις προσπάθειές της να κλείσει η αξιολόγηση, το συντομότερο δυνατόν, με το δεδομένο ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλη λιτότητα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, χαρακτηρίζοντας «παράλογες» τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που βλέπει δημοσιονομικό κενό της τάξης του 2% του ελληνικού ΑΕΠ. Ανέφερε επίσης ο κ. Τζανακόπουλος που μία συμφωνία μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου είναι εφικτή.

Στο ίδιο πλαίσιο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, που σημείωσε ότι, «στις 20 Φεβρουαρίου πρέπει να υπάρξει συμφωνία, είτε δρομολόγηση της συμφωνίας σε ορατό χρόνο. Δεν μπορεί η συμφωνία για την Ελλάδα να εμπλακεί στις εκλογικές διαδικασίες άλλων χωρών».

Φαίνεται όμως πως στο Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζονται όλα τα σενάρια, ακόμη και αυτό των εκλογών, αφού ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης άνοιξε την πόρτα του Δημοσίου για χιλιάδες συμβασιούχους.

Συγκεκριμένα απαντώντας στις σφοδρές επικρίσεις που δέχθηκε από τη ΝΔ για άρθρο του νομοσχεδίου που αφορά στην κάλυψη της δαπάνης για την παράταση των συμβάσεων καθαριότητας στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ, άφησε να εννοηθεί πώς η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανοίξει το αμέσως επόμενο διάστημα το ζήτημα της ομηρίας χιλιάδων συμβασιούχων, που ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ουσιαστικά παρέχουν εργασία αορίστου χρόνου, αναγκάζονται να εργάζονται με πολλές «ταχύτητες».

Όλα λοιπόν τα σενάρια είναι... πάνω στο τραπέζι. Από το κλείσιμο της αξιολόγησης που μοιάζει το πιο πιθανό με σκληρά βεβαίως μέτρα, έως την έξοδο από την Ευρωζώνη και τη σύνδεση της χώρας με το δολάριο και βεβαίως τις εκλογές.


Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ