Αρχείο

Αιφνιδιαστική επίσκεψη του Αμερικανού Α/ΓΕΕΔ στην Τουρκία που θα κρίνει πολλά - Έρχεται οριστική και «βίαιη» ρήξη των σχέσεων Άγκυρας-Μόσχας

Αιφνιδιαστικά ο Αμερικανός Α/ΓΕΕΔ στρατηγός Joseph Dunford θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Τουρκία σήμερα 17 Φεβρουαρίου για συζητήσεις σχετικά με την επίθεση στην Raqqa, επιβεβαίωσε ο  Τούρκος υπουργός άμυνας Fikri Işık .

«Οι Αμερικανοί θα αξιολογήσουν  αν μπορούμε να κάνουμε την επίθεση στην  Raqqa από κοινού . Αυτό που βλέπω είναι ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν  ακόμη αποφασίσει για το θέμα αυτό. Οι επερχόμενες μέρες θα έχουν μεγάλη βαρύτητα για τις ΗΠΑ στη λήψη της τελικής απόφασης», δήλωσε ο Işık  στους δημοσιογράφους σήμερα.

Ο Τούρκος ΥΠΑΜ  είπε ότι έχει  την εντύπωση από τις συναντήσεις του με αξιωματούχους των ΗΠΑ ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει μια «πιο ευέλικτη» προσέγγιση στη Συρία, και δεν  επιμένει για την τύχη των Κούρδων της Συρίας ( YPG).

Αυτό όμως είναι δική του εκτίμηση και δεν προκύπτει προς το παρόν από δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων.

«Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα. Δεν επιμένουν πια ότι η επιχείρηση θα πρέπει οπωσδήποτε να πραγματοποιηθεί με την συνδρομή των Κούρδων του YPG. Δεν έχουν κάτι τέτοιο στο μυαλό τους» , πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Ρώσος πρόεδρος και γενικά το Κρεμλίνο είναι εξοργισμένοι με την στάση του Ερντογάν, ο οποίος ευρίσκεται σήμερα στην Σ.Αραβία συμμετέχοντας σε θρησκευτικές τελετές με τους «φίλους» Σαουδάραβες Σεΐχηδες .

Τα παιχνίδια που παίζει με τους Αμερικανούς  έχουν βάλει στο «ράφι της ιστορίας» την προσέγγιση του  με την Μόσχα και την αντιαμερικανική ρητορική του.

Είναι σίγουρο,  δεδομένων των ραγδαίων εξελίξεων, ότι θα  έχουμε οριστική και «βίαιη» ρήξη των σχέσεων Άγκυρας και Μόσχας και την πρόκληση ακόμη και σύγκρουσης στο συριακό έδαφος στο οποίο διακυβεύονται πολλά και «δύσκολα» ζητήματα που άπτονται της κυριαρχίας  του Άσαντ .  

Επίσης θα δοκιμαστεί σκληρά και η σχέση της Τουρκίας με το Ιράν το οποίο έχει τεράστια  συμφέροντα στην περιοχή. Το φλερτ Τουρκίας –ΗΠΑ είναι στα καλύτερα του και αυτό οδηγεί σε εξελίξεις εκ νέου στην Μ.Ανατολή.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις έδωσε μάλιστα  διαβεβαιώσεις ότι η αμερικανική ηγεσία συμμαχία θα παράσχει μεγαλύτερη στήριξη στην τουρκική επιχείρηση ‘Ασπίδα του Ευφράτη»,  κατά την πρώτη συνάντησή του με τον Işık αργά το βράδυ της 15 Φεβρουαρίου  στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με  Τούρκους αξιωματούχους.

Εν τω μεταξύ, ο Σύρος Κούρδος ηγέτης δήλωσε ότι  οι συριακές κουρδικές δυνάμεις και οι  σύμμαχοι  τους, αναμένουν την συνέχιση της υποστήριξης των ΗΠΑ στον πόλεμο τους ενάντια στον ISIS στην βόρεια Συρία και ότι θα πολεμήσουν  τις τουρκικές δυνάμεις, αν αυτές προχωρήσουν στην προς την Raqqa.

Επίσης ο  Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεςλβούτ Τσαβούσογλου θα   συναντηθεί με τον νέο  υπουργό των ΗΠΑ Rex Tillerson αύριο στο περιθώριο των G20 στη Βόννη.

Η  «επίθεση» φιλίας της Τουρκίας στις ΗΠΑ σηματοδοτεί εξελίξεις οι οποίες θα γίνουν ορατές το επόμενο διάστημα εμπλέκοντας πολλές αντίρροπες δυνάμεις στην ίδια γεωγραφική περιοχή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...