Αρχείο

Άνοιγμα ΣΥΡΙΖΑ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη για συνεργασία - Ο Α.Τσίπρας τα παίζει όλα για να κρατήσει την καρέκλα της εξουσίας

Την κοινοβουλευτική διεύρυνση φαίνεται πώς επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας για να παραμείνει στην εξουσία. Οι δηλώσεις του τέως υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για συνεργασία με την Δημοκρατική Συμπαράταξη, πέραν του ότι προκαλούν αναταράξεις στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ αναδεικνύουν ένα σχέδιο που υπήρχε στα συρτάρια του Μεγάρου Μαξίμου και επιχειρήθηκε αρκετές φορές έως τώρα να εφαρμοστεί.

Επανέρχεται λοιπόν καθ' ότι τα νέα μέτρα λιτότητας που θεωρείται βέβαιο ότι θα λάβει η κυβέρνηση για να κλείσει την αξιολόγηση ίσως προκαλέσουν αντιδράσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ίσως ωθήσουν ορισμένους βουλευτές στην έξοδο ή στην ανεξαρτητοποίηση. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα διαταραχθεί και μπορεί να οδηγήσει την κυβέρνηση σε πτώση.

Έχουν ξεκινήσει ορισμένοι από το Μέγαρο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου για να αποτρέψουν έναν τέτοιο σενάριο να φλερτάρουν με τα κόμματα της κεντροαριστεράς και συγκεκριμένα της Δημοκρατική Συμπαράταξη που αναμένεται να βρεθεί σύντομα στην τρίτη θέση, πάνω από τη Χρυσή Αυγή όσον αφορά στην κοινοβουλευτική δύναμη της. Η Ένωση Κεντρώων θεωρείται αναξιόπιστη για να είναι εταίρος, ενώ το Ποτάμι στις επόμενες εκλογές εκτιμάται πως δεν θα μπει στη Βουλή.

Οι δηλώσεις λοιπόν του τέως υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη μόνο τυχαίες δεν είναι. Με συνέντευξη του επικεντρώνει για μια ακόμα φορά τα κριτικά του βέλη του προς τον πυρήνα της κυβέρνησης και όχι προς περιφερειακούς παίκτες υποστηρίζοντας ότι η συγκολλητική ουσία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει «ξεθωριάσει» και πως πρέπει να αναζητηθούν νέες συνεργασίες με τον κεντρώο χώρο που αυτή την στιγμή εκφράζεται από την Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Αξίζει να σημειωθεί πώς ο Νίκος Φίλης επιχειρεί να εκφράσει την εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποπομπή του από την κυβέρνηση, όπως επίσης και μετά την απαξίωση που γνωρίζει η ομάδα των «53», αφού σε αυτή ανήκουν υπουργοί οι οποίοι έχουν υπογράψει μνημόνια και ετοιμάζονται να υπογράψουν και νέα μέτρα με πρώτον και καλύτερο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Στον Νίκο Φίλη απάντησε η Φώφη Γεννηματά λέγοντας πώς «δεν μας αφορούν οι κουτοπονηριές και τα φτηνά κόλπα που εφευρίσκουν για να συγκρατήσουν τη μαζική φυγή των προοδευτικών πολιτών που τους εξαπάτησαν. Ας αναζητήσουν αλλού άλλοθι για τη διαχείριση του πολιτικού τους αδιεξόδου και της αυξανόμενης κοινωνικής τους απομόνωσης. Και αν κάτι τους «βρωμάει» ας κοιτάξουν δίπλα τους…».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έχει πολλές φορές επισημάνει πώς δεν πρόκειται να συμπράξει ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με τη ΝΔ, έχει ταχθεί υπέρ της αυτόνομης πορείας και η τακτική αυτή, όπως αναφέρουν από την Χαριλάου Τρικούπη, αποδίδει, αφού η Δημοκρατική Συμπαράταξη κερδίζει έδαφος και βουλευτές.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αποκλείεται η σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατικής Συμπαράταξης μετά από μία εκλογική αναμέτρηση. Οι κάλπες είναι στα σχέδια του Μεγάρου Μαξίμου αν τα μέτρα που ζητήσουν οι δανειστές είναι τόσο σκληρά που δεν μπορέσουν να περάσουν από τη Βουλή. Η ΝΔ αν και προηγείται στις δημοσκοπήσεις και εμφανίζεται να παίρνει ακόμη και αυτοδυναμία, αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί αν προκηρυχθούν εκλογές.

Εκτιμούν από τον ΣΥΡΙΖΑ πώς μπορεί να γίνει ένα άνοιγμα προς την κεντροαριστερά και να κοπεί ο δρόμος της ΝΔ προς την εξουσία. Τα σενάρια αυτά όμως έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στους Ανεξάρτητους Έλληνες που έχουν στηρίξει την κυβέρνηση σε κάθε ενέργεια της. Οι βουλευτές του κόμματος του Πάνου Καμμένου έχουν αποδειχθεί «μπετόν» και έχουν ξελασπώσει αρκετές φορές την κυβέρνηση ψηφίζοντας μέτρα στα οποία διαφωνούν.

Δεν δέχονται λοιπόν οι ΑΝΕΛ να γίνονται παρασκηνιακές κινήσεις. Αυτό δείχνουν οι δηλώσεις του Δημήτρη Καμμένου, ο οποίος κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να δώσει επίσημη απάντηση αν ισχύουν αυτά που είπε ο Νίκος Φίλης. «Εγώ θέλω απάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Να πάρουν ξεκάθαρη θέση και να μας πούνε τι θέλουν, διότι έχουμε ρίξει πολλή δουλειά και ιδρώτα. Δεν θα ήθελα να συνεχίσει να υπάρχει αυτό το υπονοούμενο», είπε.

Ο κ. Καμμένος εξήγησε ότι οι δηλώσεις Φίλη έχουν προκαλέσει «προβληματισμό ολόκληρης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ και, πριν κάνω αυτές τις δηλώσεις, ήρθα σε συνεννόηση με τον Πάνο (σ.σ. Καμμένο) και του είπα, δεν γίνεται. Δεν ανέχομαι να ξαναμπώ και να τους κοιτάω στα μάτια μέσα στο Κοινοβούλιο και να ξέρω ότι δεν με θέλουν».

«Η δήλωση Φίλη με προσβάλλει πάρα πολύ ως άνθρωπο και ως προσωπικότητα, αλλά και όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, που έχουμε στηρίξει την κυβέρνηση και έχουμε βάλει πλάτη. Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει αυτή η σιγή αυτές τις μέρες και δεν ξέρω βέβαια αν κατάλαβε και ίδιος τι είπε. Εδώ γίνεται χαμός με την αξιολόγηση και εμείς ασχολούμαστε με τα βρώμικα του Φίλη» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής των ΑΝΕΛ.

Όπως όλα δείχνουν η καρέκλα της εξουσίας είναι γλυκιά και πλέον δεν θέλουν να την χάσουν ούτε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που υποτίθεται πώς ήρθαν στην εξουσία για... το καλό του ελληνικού λαού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ