Ελληνοτουρκικά

Σοκ για την Ορθοδοξία: Οι Τούρκοι μετατρέπουν την Αγιά Σοφιά σε τζαμί ελέω δημοψηφίσματος – Μας κατηγορούν για «καταπίεση» της μειονότητας στην δυτική Θράκη (βίντεο)



Νέα πρόκληση έχουν στα σκαριά οι Τούρκοι με την μετατροπή του Ι.Ν. της χριστιανοσύνης,  την Αγία Σοφία σε Τζαμί για να ικανοποιήσουν τα εκατομμύρια των μουσουλμάνων στην χώρα ενόψει του δημοψηφίσματος του Ερντογάν.

Την  είδηση αναφέρει αμερικανική εφημερίδα, η οποία προφανώς διαθέτει περισσότερες  και καλύτερες πληροφορίες για τις κινήσεις της Άγκυρας. 

Tην ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ κάλεσε  τους πολίτες της χώρας να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο. Μάλιστα, κατά την ομιλία του σε πλήθος φανατικών υποστηρικτών του Ερντογάν, συνέκρινε το δημοψήφισμα με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.«Όταν ο Μωάμεθ ο Πορθητής κατακτούσε την Κωνσταντινούπολη, και τότε κάποιοι έλεγαν «όχι». Αλλά ο Πορθητής, χωρίς να δώσει αξία σε αυτούς που προτιμούσαν τον λήθαργο και τον φόβο, άνοιξε μια νέα εποχή. Κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιλντιρίμ.

Δείτε το βίντεο του ΑΝΤ1:

Ταυτόχρονα οι Τούρκοι κατηγορούν την Ελλάδα και την σημερινή κυβέρνηση για «καταπίεση» της μειονότητας στην δυτική Θράκη,  αυξάνοντας και άλλο τον ρυθμό των προκλήσεων και σε αυτό το πεδίο , ειδικά μετά την στάση τους στο Αιγαίο μέσω πλήθους «κατασκευασμένων δημοσιευμάτων».      

Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών μέσω του εκπροσώπου του  Tanju Bilgic ανακοίνωσε στην  κρατική τηλεόραση ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι εκτός πλαισίου και έχει ουσιαστικά σε διωγμό  την "πρακτική" του Ισλάμ στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα δεν έδινε  άδεια για την κατασκευή του  τζαμιού στην πρωτεύουσα της για χρόνια, ενώ παρεμβαίνει μόνιμα στις ελευθερίες της θρησκείας της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης,  με τα λάθη αυτά  κατά του Ισλάμ να υλοποιούνται έως σήμερα », δήλωσε ο Bilgic.

Ο ίδιος τόνισε  ότι η Τουρκία, αντίθετα, είναι πιο ανοιχτή και επιτρέπει στους Χριστιανούς να ασκούν τη θρησκεία τους.

«Πολλές εκκλησίες λειτουργούν ελεύθερα στην Κωνσταντινούπολη από τότε που η πόλη καταλήφθηκε από τους Οθωμανούς», είπε ο Τούρκος εκπρόσωπος.

Επίσης ο αξιωματούχος του τουρκικού κράτους τονίζει ότι οι Έλληνες αισθάνονται ακόμη πικρία για την απώλεια της Κωνσταντινούπολης και της  Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, της οποίας οι πολίτες   ήταν μεταξύ των πιο  κοσμοπολιτών του κόσμου .

Για οκτώ δεκαετίες, η Αγία  Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, ήταν το σύμβολο της δέσμευσης της Τουρκίας σε μια κοσμική κοινωνία.

Τώρα που η παράδοση αυτή του κοσμικού κράτους καταρρέει οι Τούρκοι απαιτούν την μετατροπή του Ναού  και πάλι σε τζαμί, αναφέρει ο αμερικανικός τύπος.

Ο καθεδρικός ναός όλων των χριστιανών μετατράπηκε σε τζαμί τον 15ο αιώνα, όταν  οι Οθωμανοί Τούρκοι εισέβαλαν στην ελληνική αυτοκρατορία και κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη την οποία και μετονόμασαν σε Ινσταμπούλ.

Στη δεκαετία του 1930, ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας, Κεμάλ Ατατούρκ,  μετέτρεψε το Ι.Ν. σε μουσείο  δημιουργώντας παράλληλα  μια κοσμική δημοκρατία πάνω στα ερείπια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Τώρα που ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προωθεί ένα πιο σημαντικό ρόλο για το Ισλάμ στην Τουρκία, της οποίας οι πολίτες είναι συντριπτικά μουσουλμάνοι σουνίτες , η ιδέα να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε Τζαμί  έχει γίνει και πάλι πιο ελκυστική .

«Θέλουμε Αγία Σοφία για να ανοίξει ως τζαμί», είπε ο Γιουσούφ Γιαλτσίν, 37, κάτοικος της  Κωνσταντινούπολης.

Η ιδέα φαίνεται να έχει ήδη αποφασιστεί  στους πολιτικούς κύκλους της Τουρκίας.

Πέρυσι, το τουρκικό Υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων όρισε έναν ιμάμη στην Αγία Σοφία. Ο  διορισμός ήρθε λίγους μήνες μετά την κίνηση ενός  μουεζίνη, που καλούσε τους πιστούς να προσευχηθούν, μέσα στην Αγία Σοφία, για πρώτη φορά από το 1935.

Αυτές οι κινήσεις προκαλούν αντιδράσεις μεταξύ των Ελλήνων όμως σε όλο τον κόσμο .

«Οι εμμονές που  αγγίζουν  τα όρια της μισαλλοδοξίας, με μουσουλμανικές τελετές σε ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ακατανόητες», είχε ανακοινώσει  το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών . «Τέτοιες ενέργειες δεν είναι συμβατές  με τη σύγχρονη, δημοκρατική και κοσμική κοινωνία», κατέληγε η ανακοίνωση.

Σε άρθρο μας με τίτλο (Η προφητεία που επιβεβαιώνεται: «Oταν η Αγια Σοφιά γίνει τζαμί τότε…»), είχαμε αναφέρει ότι το να διαβάζουν το Κοράνι μέσα στην Αγιά Σοφιά οιΤούρκοι Ιμάμηδες  αποτελεί πρόκληση, ακόμη και μέσα στην Τουρκία, καθώς αποτελεί το απόλυτο σύμβολο της χριστιανοσύνης.

Την ίδια στιγμή όμως πέρα από τις αντιδράσεις, υπάρχει και η προφητεία ενός καλογέρου, ο οποίος σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση έχει «προφητεύσει» το «τέλος της Τουρκίας » λέγοντας ότι αυτό  «θα έρθει όταν η Αγιά Σοφιά μετατραπεί σε τζαμί».

Ο γέροντας είχε προφητεύσει χαρακτηριστικά:

«Μήπως δεν το βλέπουμε ότι οι Τούρκοι επιζητούν από μόνοι τους την καταστροφή; Μήπως δεν αισθανόμαστε ότι σήμανε η στιγμή όπου θα αρχίσει το Θείο Σχέδιο να γίνεται πλέον ορατό; Βλέπετε και αισθάνεστε εγκατάλειψη από τον Κύριο; Νιώθετε απουσία ή αδιαφορία από τον Θεό της Αγάπης; Ζει στα Ουράνια; Ζει στη Νέα Υόρκη; Ζει στην Ιερουσαλήμ; Κατοικεί μήπως στην Αθήνα; Ζει μέσα στις ψυχές μας και μην τον ψάχνετε αλλού…».

Οι μέρες του «πολυχρονεμένου» Σουλτάνου Ερντογάν του τελευταίου ηγέτη της Τουρκίας όμως  κοντοζυγώνουν στο τέλος τους  μαζί με την ίδια την ύπαρξη της χώρας, ενώ οι κάτοικοι της  θα «ξαναγυρίσουν» πίσω από εκεί που ήρθαν στα βάθη της Κίνας και των όρων Αλτάι.

https://youtu.be/MULCWYZXaOA

 

https://youtu.be/mq83VISpxCg?t=1

 

https://youtu.be/zy6RpKt2gfk?t=104

https://youtu.be/eKiZRWBQcgw?t=15

https://youtu.be/X9LNlRldW7Q?t=1

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ