Αρχείο

Σοβαρή πρόκληση: Μέσα από τα εθνικά χωρικά ύδατα έκανε τις βολές το τουρκικό πλοίο στο Φαρμακονήσι - Το πάει για «θερμό επεισόδιο» η Άγκυρα;

Σοβαρή χαρακτηρίζεται η τουρκική πρόκληση που συνέβη σήμερα το πρωί στο Φαρμακονήσι. Οι επιτελείς του Πενταγώνου παρακολουθούν με προσοχή την κατάσταση, αν και έχει αποκλιμακωθεί όπως αναφέρουν πληροφορίες, αλλά μία κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκεται στο σημείο για κάθε ενδεχόμενο.

Το πιο σοβαρό στοιχείο είναι ότι το σκάφος του τουρκικού Ναυτικού (κλειστού τύπου περιπολικό) παραβίασε τα εθνικά χωρικά ύδατα στο Φαρμακονήσι, αγνόησε τις ελληνικές προειδοποιήσεις πως βρίσκεται σε ελληνικά νερά και άρχισε να εκτελεί βολές χωρίς να συμβαίνει τίποτα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν πληροφορίες από το ΓΕΕΘΑ, οι βολές που εκτελούσε το τουρκικό πλοίο με τα πυροβόλα όπλα ήταν προς τη θάλασσα και όχι προς την στεριά με κατεύθυνση ανατολική. Δηλαδή εισήλθε στα εθνικά χωρικά ύδατα και σαν το... σπίτι του άρχισε να πραγματοποιεί βολές.

Η πρόκληση της Τουρκίας ήταν μεθοδευμένη, αφού είχε ήδη εκδώσει NAVTEX για τη συγκεκριμένη ναυτική άσκηση, όπως τη χαρακτήρισε και για δύο ώρες σήμερα το πρωί, από τις 7 έως τις 9 το πρωί. Η NAVTEX ωστόσο ακυρώθηκε από την ελληνική πλευρά, καθώς συμπεριελάμβανε και εθνικά χωρικά ύδατα στο Φαρμακονήσι, ενώ την αρμοδιότητα για την έκδοση NAVTEX την έχει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Η Τουρκία λοιπόν αγνόησε το γεγονός ότι είχε εκδοθεί «αντι-NAVTEX» και έβγαλε κανονικά σήμερα το πρωί το πλοίο της να κάνει βολές. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πάντα σε ετοιμότητα ωστόσο έδωσαν διαταγή στην κανονιοφόρο «Νικηφόρος» που πλέει στην περιοχή να κινηθεί προς το Φαρμακονήσι και να ζητήσει από το τουρκικό πλοίο να αποχωρήσει από τα εθνικά χωρικά ύδατα και να σταματήσει κάθε δραστηριότητα.

Αυτό συνέβη ωστόσο αφού παρήλθε το 2ωρο της και αφού είχαν πραγματοποιηθεί οι βολές με πυροβόλο όπλο, ανατολικά (προς τις ακτές της Τουρκίας), όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Το τουρκικό σκάφος έχει απομακρυνθεί από την περιοχή και κινείται αυτή τη στιγμή με βόρεια κατεύθυνση, χωρίς κανείς να γνωρίζει αν θα προχωρήσει σε νέα πρόκληση.

Φαίνεται πώς η Άγκυρα επιχειρεί με κάθε τρόπο να προκαλεί και να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο με πάντα πιθανό το ενδεχόμενο ενός «θερμού επεισοδίου».

Όπως έχουμε σημειώσει και άλλες φορές η εσωτερική κατάσταση της Τουρκίας είναι έκρυθμη, ακόμη και με Τούρκους βουλευτές να προειδοποιούν για εμφύλιο και η εξωτερίκευση της κρίσης προς το Αιγαίο είναι η καλύτερη βαλβίδα εκτόνωσης, αφού στη Συρία τα έχουν βρεί μπαστούνια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...