Αρχείο

Πόσο απέχει η προπαγάνδα από την ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο; - Ο Ρ.Τ.Ερντογάν τα παίζει όλα για να κερδίσει το δημοψήφισμα

Από την προπαγάνδα στην προβοκάτσια το πάει η Τουρκία και όσο περνούν οι μέρες και τα κουκιά δεν βγαίνουν στον Ταγίπ Ερντογάν για να αλλάξει με δημοψήφισμα το πολίτευμα και να αναλάβει υπερεξουσίες, τότε μπορεί να πυροδοτήσει και ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο.

Ο «επικοινωνιακός πόλεμος» χθες χτύπησε κόκκινο με την Άγκυρα να δοκιμάζει σε ένα βαθμό τα αντανακλαστικά της Ελλάδας σε διάφορα σημεία του Αρχιπελάγους. Ωστόσο, εκείνο που είναι το πιο ύποπτο περιστατικό είναι η υπόθεση με τους δύο συλληφθέντες στρατιωτικούς της Τουρκίας στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, οι οποίο ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα.

Οι δύο Τούρκοι υπαξιωματικοί θεωρείται ότι ανήκουν στην ειδική μονάδα των «Μπορντό Μπερελί» και έλαβαν μέρος στην απόπειρα δολοφονίας του Ρ.Τ. Ερντογάν. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πιστοποιηθεί, ενώ υπάρχουν πολλά ερωτήματα τα οποία μπορεί να οδηγούν και στο συμπέρασμα της προβοκάτσιας.

Γιατί τώρα, και συγκεκριμένα τη Δευτέρα, οι δύο Τούρκοι αποφάσισαν να περάσουν από την χώρα τους σε ελληνικό έδαφος όταν η απόπειρα του πραξικοπήματος έγινε στις 15 Ιουλίου; Πού κρύβονταν έως τώρα και γιατί δεν είχαν συλληφθεί από τη στιγμή που έχουν λιποτακτήσει από τον τουρκικό Στρατό και διώκονταν από το καθεστώς Ερντογάν; Μήπως εστάλησαν σκοπίμως προκειμένου ο Ερντογάν να κατηγορήσει την Ελλάδα για υπόθαλψη «Γκιουλενιστών»;

Όλα αυτά τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, όπως και το αν η ΕΥΠ και το ΓΕΕΘΑ είχαν ενημερωθεί για την σύλληψη των δύο Τούρκων στρατιωτικών. Στην υπόθεση αυτή πρέπει να υπάρξει ειδική διαχείριση και αν οι καθ' ύλην αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονταν στο σκοτάδι τότε εγείρονται σοβαρά ζητήματα εθνικής ασφαλείας. Η Άγκυρα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το γεγονός, ειδικά σε μία περίοδο που δείχνει να ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη και να ψάχνει αφορμή για «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο.

Αυτό μαρτυρούν ακόμη τρία περιστατικά που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Το πρώτο ήταν η «μαϊμού» είδηση που κυκλοφόρησε σε τουρκικά ΜΜΕ ότι ελικόπτερο της Ακτοφυλακής κατέπεσε στην περιοχή των Ιμίων. Αργότερα αυτό το μετέτρεψαν σε πτήση πάνω από τα Ίμια, αλλά το βίντεο που ανάρτησαν στο διαδίκτυο κάθε άλλο παρά στην περιοχή με τις ελληνικές βραχονησίδες παραπέμπει (εμφανίζει κατοικημένα νησιά, με ηλεκτροφόρα καλώδια κ.α.).

Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι οι Τούρκοι προχώρησαν στην προπαγανδιστική αυτή ενέργεια για να μετρήσουν τις ελληνικές αντιδράσεις, αλλά και να τονώσουν τον εθνικισμό στο εσωτερικό της χώρας του με το σκεπτικό ότι διεκδικούν ελληνικά νησιά στο πλαίσιο του μεγαλοϊδεατισμού και της αναθεώρησης της συνθήκης Λωζάνης. Το γεγονός ότι η Ελλάδα και συγκεκριμένα τόσο το Λιμενικό όσο και το Πολεμικό Ναυτικό διέθετε στην περιοχή των Ιμίων δυνάμεις και διέψευσε από την πρώτη στιγμή το υποτιθέμενο συμβάν, ουδόλως τους απασχόλησε.

Κι αυτό συνέβη ενώ οι Τούρκοι πραγματοποιούσαν έρευνα και διάσωση δυτικά της Λέσβου, σε διεθνή ύδατα και 42 ναυτικά μίλια από τα παράλια του νησιού. Πρόκειται για μια «επίδειξη δύναμης» στο τομέα της έρευνας και διάσωσης που η Τουρκία χρησιμοποιεί για να προωθήσει τις αξιώσεις της για μοίρασμα του Αιγαίου.

Με την ίδια διάθεση έχει στείλει και το ερευνητικό της σκάφος «Τσεσμέ» στο βόρειο Αιγαίο, μεταξύ Θάσου, Σαμοθράκης, Λήμνου και Αγίου Όρους. Στόχος είναι η επίδειξη της σημαίας και η προβολή της αμφισβήτησης των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Αν όμως επιχειρήσει να ποντίσει καλώδια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας τότε τα πράγματα αλλάζουν και γίνονται ακόμη πιο δύσκολα.

Η Τουρκία λοιπόν χωρίς να έχει βγάλει στρατιωτικές δυνάμεις στο Αιγαίο προσπαθεί να πετύχει το στόχο της μέσω του «επικοινωνιακού πολέμου» και των «ψυχολογικών επιχειρήσεων». Είναι όμως σχεδόν βέβαιο πως θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα κάποιο ναυτικό επεισόδιο, ίσως ανάλογο αυτού που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο Φαρμακονήσι, προκειμένου να προβοκάρει ή να φτάσει στα όρια της «κόκκινης γραμμής» που περιέγραψε ο Νίκος Κοτζιάς.

Φλερτάρει δηλαδή με το «θερμό επεισόδιο» χωρίς απαραίτητα να το επιδιώκει. Αυτά προς το παρόν γιατί αν συνεχίσει στις δημοσκοπήσεις να αποτυπώνεται πώς ο Ερντογάν χάνει το δημοψήφισμα για να αναλάβει υπερεξουσίας μπορεί και να το προκαλέσει. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα και εκείνο που τονίζεται από το Πεντάγωνο με νόημα είναι πώς λαμβάνονται όλα τα μέτρα.

Τις τελευταίες ημέρες το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία έχουν αυξημένη παρουσία στο Αιγαίο για εκπαιδευτικές ασκήσεις, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα με την άσκηση «Ορμή». Αυτό καταδεικνύει πώς οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα και περιμένουν τους Τούρκους στη... γωνία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...