Αρχείο

Προπέτασμα καπνού ο «επικοινωνιακός πόλεμος» στα Ίμια για τουρκική επιχείρηση απόβασης σε άλλο ελληνικό νησί; - Τι φοβούνται στο ΓΕΕΘΑ

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών για το που το πηγαίνει η Τουρκία. Τα συνεχή επεισόδια στα Ίμια, αυτά που γίνονται και αυτά που δήθεν έχουν γίνει προκαλούν σκεπτικισμό μήπως η Άγκυρα τα δημιουργεί ως προπέτασμα καπνού για να «χτυπήσει» κάπου αλλού στο Αιγαίο. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε πλήρη ετοιμότητα και παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή κάθε τουρκική κίνηση.

Εδώ και μερικές ημέρες η Τουρκία έχει επιδοθεί σε έναν «επικοινωνιακό πόλεμο» με επίκεντρο τα Ίμια. Πολεμικά πλοία φέρονται να πλέουν σε απόσταση αναπνοής από τις δύο ελληνικές βραχονησίδες έχοντας στην πρύμνη τους φουσκωτά σκάφη ανορθόδοξου πολέμου με δυνάμεις των SAT έτοιμες να τα χρησιμοποιήσουν και να κάνουν απόβαση στα Ίμια.

Άλλες φωτογραφίες και βίντεο που δημοσιεύουν ή αναρτούν αντίστοιχα τουρκικές ιστοσελίδες οι οποίες πρόσκεινται στο καθεστώς Ερντογάν φέρουν σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής να προσεγγίζουν σε απόσταση μόλις μερικών μέτρων τα Ίμια και πάνω σε αυτά να φωτογραφίζονται στρατιωτικοί, θέλοντας να περάσουν το μήνυμα προς τα έξω ότι τα Ίμια είναι υπό τουρκική κυριαρχία και μπορούν να κάνουν ότι θέλουν.

Για το τελευταίο επεισόδιο της τουρκικής «μονταζιέρας» ωστόσο υπήρξε επίσημη ανακοίνωση από το Λιμενικό Σώμα το οποίο διαψεύδει πως συνέβη κάτι τέτοιο, ενώ πηγές του ΓΕΕΘΑ ανέφεραν στο «pentapostagma.gr» ότι από τη μορφολογία του εδάφους και ένα συγκεκριμένο άνοιγμα που δείχνει το τουρκικό σκάφος της Ακτοφυλακής να μπαίνει δεν υπάρχει στα Ίμια.

«Πρόκειται πιθανώς για κάποιο τουρκικό νησί που οι Τούρκοι τράβηξαν το πλάνο και εν συνεχεία το έντυσαν με άλλα πλάνα από τα Ίμια για να στήσουν την προπαγάνδα τους», ανέφερε άλλη πηγή του ΓΕΕΘΑ. Παραδέχθηκε πάντως πώς η Άγκυρα συντηρεί ένα κλίμα στην περιοχή που μπορεί να γίνει επικίνδυνο και να οδηγήσει ακόμη και σε τεχνητή κρίση. Να σημειώσουμε ότι και το 1996 τα ΜΜΕ της Τουρκίας είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Γιατί όμως οι Τούρκοι επικεντρώνουν στα Ίμια; Το γεγονός αυτό προκαλεί υποψίες στους επιτελείς του Πενταγώνου που φοβούνται ότι οι Τούρκοι μπορεί να τραβούν το ενδιαφέρον των ελληνικών αρχών στη συγκεκριμένη περιοχή και να ετοιμάζουν κάποια προβοκάτσια σε ένα άλλο ελληνικό νησί, όπως είναι η Παναγιά, το Καστελόριζο ή ακόμη και το Φαρμακονήσι όπου πρόσφατα εκτέλεσαν πυρά μέσα από τα εθνικά χωρικά ύδατα.

Αυτός είναι ο λόγος που έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες σε όλες τις μονάδες του Στρατού Ξηράς στα νησιά του Αιγαίου, στα πλοία του Στόλου που περιπολούν στο ανατολικό Αρχιπέλαγος, ενώ Μοίρες αεροσκαφών είναι πάντα σε πλήρη ετοιμότητα. Όλες οι τουρκικές κινήσεις στο Αιγαίο παρακολουθούνται με προσοχή και αξιολογούνται, όπως και οι δηλώσεις από την απέναντι πλευρά.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μιλώντας χθες στην εκπομπή «Ιστορίες» του Σκάι χαρακτήρισε σοβαρή πρόκληση το επεισόδιο στο Φαρμακονήσι με το τουρκικό πλοίο να κάνει βολές πυροβόλων και σημείωσε πώς υπάρχει «κόκκινη γραμμή» η οποία έχει επισημανθεί στην Άγκυρα. Ελπίζουμε να μην είναι σαν και αυτές στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για την αξιολόγηση γιατί εδώ πρόκειται για κυριαρχικά δικαιώματα και εδάφη τα οποία αν χαθούν μόνο με πόλεμο κερδίζονται και πάλι.

Τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας βρίσκονται σε «ανοιχτή» γραμμή για τα ελληνοτουρκικά και είναι γεγονός ότι η κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας είναι ένα μείζον πρόβλημα.

Μόλις χθες βουλευτής της Τουρκίας τόνισε ότι η χώρα του οδεύει προς εμφύλιο πόλεμο, ενώ δημοσίευμα αντιπολιτευόμενης εφημερίδας ανέφερε πώς ο Ρ.Τ. Ερντογάν δημιουργεί παράλληλο Στρατό προκειμένου να πολεμήσει τους πραξικοπηματίες σε περίπτωση που εκδηλωθεί νέα κίνηση αντίστοιχη αυτής της 15ης Ιουλίου.

Είναι προφανές λοιπόν πώς η Τουρκία είναι μία ασταθής χώρα και μπορούν να συμβούν τα πάντα το επόμενο διάστημα, εν όψει και της συνταγματικής αναθεώρησης. Η Ελλάδα και ειδικότερα τα νησιά του Αιγαίου μπορεί να είναι στόχος είτε για να δείξει ο Ερντογάν την πυγμή του είτε από τυχόν αντιπάλους που θελήσουν να του δημιουργήσουν ένα ακόμη πρόβλημα στα πολλά που ήδη έχει.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αυξήσει την επιτήρηση της ακτογραμμής στο Αιγαίο, έχουν, όπως αναφέρουν πληροφορίες ενισχύσει με δυνάμεις συγκεκριμένα φυλάκια και μονάδας και έχουν τα «αυτιά» και τα «μάτια» τους πάντα ανοιχτά καθ' ότι η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ