Αρχείο

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο ΗΠΑ-Αλβανίας - Η κυβέρνηση Τραμπ ρίχνει στο «καναβάτσο» τους μεγαλοϊδεατισμούς των Τιράνων - Προκαλεί και την Μόσχα ο Ε. Ράμα

Mεγάλη διπλωματική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες μεταξύ ΗΠΑ και Αλβανίας. Πρωταγωνιστές αυτής της κρίσης είναι ο Γενικός Εισαγγελέας της Αλβανίας, Αντριάτικ Λάλα και ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα Ντόναλντ Λιού.

Σε εκδήλωση για τη δημοκρατία και την κοινωνία των πολιτών, που οργάνωσε η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Αμερικανός διπλωμάτης κατηγόρησε άμεσα τον Γενικό Εισαγγελέα της χώρας ότι εργάζεται κατά της μεταρρύθμισης στη δικαιοσύνη στη χώρα, η οποία θεωρείται το μεγάλο στοίχημα της Ε.Ε, και των ΗΠΑ στην Αλβανία.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης ανέφερε, μάλιστα, ότι για λόγους που άπτονται της εφαρμογής της μεταρρύθμισης στη δικαιοσύνη, η αμερικανική πρεσβεία ακύρωσε και αρνήθηκε την αμερικανική βίζα στον ίδιο το Γενικό Εισαγγελέα και τη σύζυγό του, καθώς και σε εβδομήντα άλλους εισαγγελείς και δικαστές στην Αλβανία.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος, μέσω της διευθύντριας του γραφείου του, κατηγόρησε τον Αμερικανό διπλωμάτη για παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης.

Υποστήριξε, ότι οι σημερινές και παλιότερες καταγγελίες του Αμερικανού διπλωμάτη εναντίον του γίνονται για προσωπικούς λόγους, αναφέροντας, μάλιστα, ότι ο Αμερικανός διπλωμάτης είχε παρέμβει στον Γενικό Εισαγγελέα για την αναβολή των ανακρίσεων, σε σχέση με μερικούς σημαντικούς φακέλους.

Των σημερινών εξελίξεων, είχε προηγηθεί επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Μπουγιάρ Νισιάνι και τον πρόεδρο της Βουλής, Ιλίρ Μέτα, με την οποία του γνωστοποιούσε ότι δεχόταν εκβιασμούς από τον Αμερικανό διπλωμάτη για θέματα της δικής του αρμοδιότητας.

Αμέσως μετά από την αντίδραση του Γενικού Εισαγγελέα, ο Αμερικανός Διπλωμάτης μετέβη στο πρωθυπουργικό Μέγαρο όπου παρέμεινε επί τριάντα περίπου λεπτά χωρίς να υπάρχει ανακοίνωση για το σκοπό της επίσκεψης.

Ζήτησε, ταυτόχρονα, να επισκεφτεί και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά εκείνος αρνήθηκε προς το παρόν να τον συναντήσει. Απεναντίας ο κ. Νισιάνι δέχτηκε τον Γενικό Εισαγγελέα, Αντριατίκ Λάλα.

Όπως όλα δείχνουν, οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ δεν πρόκειται να ανεχθούν πλέον το βρώμικο παιχνίδι του Ε. Ράμα, καθώς ο σκοπός του είναι η δημιουργία της Μ. Αλβανίας.

Εξάλλου η κρίση που έχει ξεσπάσει στα Βαλκάνια φέρουν την υπογραφή των Τιράνων και της Πρίστινα αντίστοιχα.

Μόνο που οι Αλβανοί πόνταραν στο προηγούμενο καθεστώς των ΗΠΑ και στην βοήθεια του Τζορτζ Σόρος, όμως πλέον τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ ξεκαθαρίζουν, με το συγκεκριμένο περιστατικό να μην είναι τυχαίο.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα προκαλεί με τις δηλώσεις του Μόσχα και Αθήνα και σχολίασε τους λόγους της άρνησης του, να επισκεφθεί την Ελλάδα και γιατί ο Έλληνας ομόλογός του δεν έρχεται στα Τίρανα.

«Ζούμε σε μια περιοχή όπου πριν από 20 χρόνια είχε γίνει μια σφαγή στην οποία δεν μετρήθηκαν οι νεκροί (πιθανόν μιλάει για το μεταναστευτικό κύμα των Αλβανών στην Ελλάδα).

Είναι πράγματα που δεν έπρεπε να συμβαίνουν, όπως, επίσης, η καταδίκη των Αλβανών για τον αετό, αναφέρει το echedoros-a.gr

Γιατί δεν έχω επισκεφθεί την Ελλάδα; Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις.

Θα περιμένω με χαρά μια επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού. Αλλά δεν υπάρχουν οι (κατάλληλες) συνθήκες».
Μια επίσκεψη στη Μόσχα;
«Δεν είμαι εδώ για να εξηγήσω όλες τις εικασίες στον Τύπο. Ωστόσο, δεν είναι δικό μου πρόβλημα».

Άρα το πρόβλημα κατά τον Ε. Ράμα το έχει ο Πούτιν; Η δήλωση προκάλεσε την οργή του Κρεμλίνου και οξύνει τις σχέσεις των δύο χωρών, καθώς η στάση  των Τιράνων στα Βαλκάνια προκαλεί την οργή της Ρωσίας.

Θα δίνατε την ίδια απάντηση και για τον Ντόναλντ Τραμπ;
«Ως υποψήφιο είπα πράγματα που σκέφθηκα, τα οποία δεν είπε ο πρόεδρος.

Είμαι ο Έντι Ράμα, τώρα είμαι πρωθυπουργός, με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά μου, δεν έχω πρόθεση να αλλάξω κοστούμι μέχρι να τελειώσω το έργο αυτό…

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ