Ακιντζί για Κυπριακό: Ναι εγώ έφυγα από τη συνάντηση, αλλά ο Έιντε είπε τη μισή αλήθεια

Δημοσίευση: 17 Φεβρουαρίου 2017, 12:39 μμ

O Τουρκοκύπριος ηγέτης ισχυρίστηκε πως χθες ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, είπε τη μισή πραγματικότητα, όταν παραδέχθηκε ότι αυτός που αποχώρησε από την συνάντηση ήταν ο Μουσταφά Ακιντζί. Κατά τον κ. Ακιντζί η άλλη μισή αλήθεια είναι ότι ο ίδιος αποχώρησε από τη συνάντηση,  λέγοντας ότι δεν έμειναν τρόποι καλής συμπεριφοράς και ότι οι συναντήσεις γίνονται στο πλαίσιο ενός σεβασμού, αφήνοντας να νοηθεί ότι θίχτηκε γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε διάλειμμα για να καπνίσει τσιγάρο.

Επιπλέον, συνέχισε, οι κανόνες συμπεριφορές στη συνάντηση αυτή είχαν χαλάσει σε τέτοιο σημείο που στην πραγματικότητα έπρεπε να μπορεί να το πει αυτός και ο ίδιος ο κ. Έιντε. «Το γιατί έκρυψε τη μισή πραγματικότητα αυτό πρέπει να ρωτηθεί ο ίδιος».

Ο κ. Ακιντζί, είναι ότι μετά από την ανταλλαγή τοποθετήσεων των δύο πλευρών ζήτησε το λόγο ο κ. Έιντε λέγοντας ότι πρέπει κάτι να γίνει για να αντιμετωπιστεί η ανησυχία που έχει δημιουργηθεί στους Τουρκοκύπριους για το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος.


Τότε, κατά τον κ. Ακιντζί, ο Ν. Αναστασιάδης «φωνάζοντας, σαν να θέλει να του κλείσει το στόμα, είπε ‘εγώ δεν έχω τίποτε άλλο πλέον να πω’ βγήκε κλείνοντας την πόρτα με δύναμη πίσω του. Αυτό ενώ η συνάντηση συνεχιζόταν. Οταν ο Ελληνοκύπριος ηγέτης εγκατέλειψε τη συνάντηση με τέτοιο τρόπο δεν μπορούσε να γίνει κάτι. Εμείς, αφού είδαμε ότι η συνάντηση εξελίχθηκε έτσι, φύγαμε από κει».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε ο Μουσταφά Ακιντζί, αναφέρθηκε σε διάλειμμα. «Έτσι γίνονται τα διαλείμματα; Μέχρι σήμερα σε καμιά μας συνάντηση δεν έγινε διάλειμμα με τέτοιο τρόπο. Όταν ο Ελληνοκύπριος ηγέτης θέλει να κάνει τσιγάρο μας δείχνει το πακέτο και κάνουμε διάλειμμα, αλλά τέτοιο πράγμα δεν έγινε χθες. Γι` αυτό δεν είναι σωστό να εξηγείς μόνο τη μισή πραγματικότητα».

Χθες, είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, στη συνάντησή του με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, τού ανέφερε ποιες είναι οι προσδοκίες του, το τι αναμένουν να γίνει για να διορθωθεί η απόφαση της Κυπριακής Βουλής. «Επειδή μας είπε χθες στη συνάντηση ο κ. Αναστασιάδης ότι η απόφαση είναι λάθος. Εάν το λέει αυτό πίσω από κλειστές πόρτες πρέπει να το πει και στην κοινότητά του και πρέπει να κάνει αυτό που πρέπει να γίνει».

Επανέλαβε ότι υπάρχουν και φωνές στην ελληνοκυπριακή κοινότητα για το συγκεκριμένο θέμα που είναι σωστές, από διάφορες πλευρές και γι` αυτό είπε, θεωρεί ότι υπάρχει η βάση για να διορθωθεί αυτό που έγινε. Επανέλαβε επίσης ότι είναι με τη στάση του ΔΗΣΥ (κυβερνών κόμμα της Κύπρου) στην αρμόδια Επιτροπή και στη Βουλή, «που σύρθηκε πίσω από το ΕΛΑΜ (Χρυσή Αυγή Κύπρου» που λήφθηκε η συγκεκριμένη απόφαση. «Υπάρχει η δυνατότητα να διορθωθεί αυτό. Ας διορθωθεί και εμείς προσδοκούμε ότι οι συναντήσεις θα γίνουν πιο εποικοδομητικές. Το είπαμε αυτό στον κ. Έιντε. Μετά πήγε, συναντήθηκε με τον κ. Αναστασιάδη και σαν να μην έγινε οτιδήποτε, δήλωσε ότι μπορεί να γίνει η συνάντηση της ερχόμενης Πέμπτης».


Δεν είναι αυτό που περιμένει ο ίδιος, ανέφερε ο κ. Ακιντζί. «Εμείς αυτό που περιμένουμε είναι να διορθωθεί το κλίμα εμπιστοσύνης που έχει κλυδωνιστεί. Πρέπει να γίνουν κάποια βήματα σε αυτό το θέμα. Λες και δεν έγινε τίποτα να πάμε να συνεχίσουμε όμορφα και ωραία. Τι να συνεχίσουμε κάτω από αυτές τις συνθήκες;». Σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, θα πρέπει να γίνουν βήματα να ξαναχτίσουμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη. Εάν με πείσμα δεν διορθωθεί αυτό που έγινε, θα το κάνει χειρότερο, πρόσθεσε. «Εμείς σε όποιο πλαίσιο λύσης κι αν ζήσουμε σε αυτά τα εδάφη, υπάρχει ένα περιβάλλον που σίγουρα, χωρίς αμφιβολία, θα πρέπει να δημιουργήσουμε κι αυτό είναι το περιβάλλον ειρήνης. Είναι το περιβάλλον κουλτούρας ειρήνης. Αυτό το περιβάλλον δεν πρέπει να το βλάψουμε με τη συμπεριφορά μας».

Ο κ. Ακιντζί σημείωσε ότι το γεγονός πως ο κ. Ειντε είπε τη μισή πραγματικότητα δεν πρέπει να θεωρείται ότι τίθεται θέμα εμπιστοσύνης προς τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ.

Στην ερώτηση εάν σε περίπτωση που δεν γίνει κάποιο βήμα, την Πέμπτη δεν θα πάει στη συνάντηση των ηγετών, ο Μουσταφά Ακιντζί απάντησε ότι σε αυτά τα θέματα ο ίδιος λέει πάντα ότι δεν βιάζεται και μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη έχουμε μια εβδομάδα καιρό. «Να δούμε τις εξελίξεις βήμα βήμα και να αξιολογούμε κάθε βήμα. Να δούμε τις προθέσεις».

  • Spyros Spyropoulos

    Οποιος δεν θελει να ζημωσει, δεκα μερες κοσκινιζει!

  • Anna cy

    Του Ακιντζί δεν του άρεσε η απόφαση της βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα που έγινε στις 15-22 Ιανουαρίου του 1950 που είναι ένα ιστορικό γεγονός.Δεν ήταν καμία γενοκτονία των Τούρκων και θα τον έθιγε.Το 1964 γράφτηκε στην Τηλλυρία ένα ανεπανάληπτο έπος ,η δε 8η Αυγούστου είναι μέρα πένθους και προβληματισμού και οι Τούρκοι κάνουν ουρές με τα λεωφορεία που μεταφέρουν Τούρκους στα Κόκκινα για να πανηγυρίσουν για τους σκοτωμούς των Ε/Κ από τους Τούρκικους βομβαρδισμούς. Επίσης στις 20 Ιουλίου κάθε χρόνο ο Ακιντζί καμαρώνει την παρέλαση των ορδών του Αττίλα για την εισβολή και κατοχή του μισού νησιού.Σηκώνονται τα πόδια να κτυπήσουν το κεφάλι.

Τελευταία άρθρα

Γαλλία: To «penelopegate» καίει τον Φιγιόν - Το UDI τον παράτησε για τον Μακρόν

6:48 μμ


Γ. Μπουτάρης: Μου ήρθε σκοτοδίνη όταν η Qatar Airways επέλεξε τα Σκόπια ως σταθμό για τις υπερατλαντικές πτήσεις

6:48 μμ


1
Μείωση αφορολόγητου το 2019 και συντάξεων το 2020 ζητούν οι δανειστές

6:48 μμ


Π. Καμμένος: Η διεθνής γνώμη έχει αλλάξει απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

6:48 μμ


Σεισμός 3,6 Ρίχτερ στη Σάμο

6:48 μμ


Tουρκική ακταιωρός έφτασε μέχρι την Πάτμο - 4 παραβιάσεις του ΕΕΧ

6:48 μμ


2
Στα δικαστήρια για εξαπάτηση βρίσκεται η εταιρεία των ελαστικών της μοιραίας πόρσε

6:48 μμ


31
Τουρκικά μαχητικά βομβαρδίζουν τους Κούρδους SDF στη Συρία ενώ δυνάμεις SAT κατευθύνονται προς Ιεράπολη - Βομβαρδίζουν και οι Ρώσοι - Απέκλεισαν την Τουρκία οι ΗΠΑ για τη Ράκκα, "στον αέρα" η βάση του Ιντσιρλίκ (βίντεο)

6:48 μμ


Μύκονος: 25χρονος μοτοσυκλετιστής βρήκε τραγικό θάνατο σε τροχαίο (βίντεο)

6:48 μμ


Στο εσωτερικό του μεγαλύτερου κρουαζιερόπλοιου στον κόσμο (εικόνες)

6:48 μμ


Πιο σχολιασμένα άρθρα

286
Ξύπνησε ο «αντιμιλιταρισμός» στον ΣΥΡΙΖΑ τη στιγμή που οι Τούρκοι απειλούν με πόλεμο την Ελλάδα – Έβαλαν τον Νίκο Φίλη αιφνιδίως στην Επιτροπή Εξοπλισμών

Κίνημα «αντιμιλιταρισμού» και εμβολισμού της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; Αυτό δείχνει το γεγονός ότι αιφνιδιαστικά χθες το βράδυ το κυβερνών κόμμα αποφάσισε

1 Μαρτίου 2017 7:44 μμ


286
Ημέρες 1999 για την Ελλάδα: Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη κύρια κέντρα ανεφοδιασμού του ΝΑΤΟ σε Βαλκάνια-Μ.Θάλασσα – Παρακάμπτεται η Τουρκία – Γεωπολιτική αναβάθμιση (εικόνες, βίντεο)

Η χώρα μας θέλοντας και μη εισέρχεται στο «χορό» των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στην Μαύρη θάλασσα και  γενικά στα Βαλκάνια

28 Φεβρουαρίου 2017 9:15 μμ


286
ΕΚΤΑΚΤΟ! «Βρυχάται» η Αίτνα στην Σικελία προκαλώντας πανικό σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο – Κινδυνεύει και η Ελλάδα – Δείτε βίντεο και εικόνες

Το ηφαίστειο της Αίτνας αναβλύζει λάβα από χθες πυροδοτώντας φόβους για MEGA –έκρηξη σε όλους τους γεωλόγους στην Ευρώπη. Αυτό

28 Φεβρουαρίου 2017 7:13 μμ