ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Διεθνή

Aλλάζει ο ενεργειακός χάρτης της Ανατολικής Μεσογείου – Ελληνική εταιρεία επενδύει 1,5 δισ στα κοιτάσματα αερίου του Ισραήλ

Μεγάλα σχέδια από ελληνική εταιρεία τα οποία από ότι φαίνεται  θα αλλάξουν τον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου ετοιμάζονται, το...

Δημοσίευση

Μεγάλα σχέδια από ελληνική εταιρεία τα οποία από ότι φαίνεται  θα αλλάξουν τον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου ετοιμάζονται, το θέμα όμως είναι τι θα γίνει με τα δικά μας  κοιτάσματα τα οποία  μας «περιμένουν».   

map4

Η ελληνική εταιρεία Energean Oil & Gas σχεδιάζει να κατασκευάσει το δικό της  σύστημα παραγωγής της στην Ανατολική Μεσόγειο με κόστος μέχρι και  1,5 δις δολάρια για την αξιοποίηση των δύο ισραηλινών υπεράκτιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου σήμερα  Τετάρτη.

Η κοινοπραξία  με έδρα την χώρα μας αναζητά επίσης εναγωνίως  έναν οικονομικό εταίρο στο έργο για την ανάπτυξη των πεδίων Tanin και Karish που βρίσκονται σε μεγάλο βάθος  γύρω στα 100 χιλιόμετρα (62 μίλια) από τις ακτές του Ισραήλ και έχουν συνδυαστεί με αποθέματα φυσικού αερίου που εκτιμώνται  σε 2,4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.


Η Energean αγόρασε τα κοιτάσματα Karish και Tanin τον περασμένο Αύγουστο έναντι  148 εκατομμυρίων δολαρίων από την αμερικανο-ισραηλινή  κοινοπραξία  Delek  και Noble Energy, που ασχολείται αποκλειστικά  με το κοίτασμα Leviathan το οποίο είναι τεράστιο   και έτσι το Ισραήλ ήταν υποχρεωμένο να πουλήσει τα άλλα κοιτάσματα  σε μια προσπάθεια να υπάρξει μεγαλύτερος ανταγωνισμός και οφέλη.

Σύμφωνα με  εμπειρογνώμονες, η  Energean σχεδιάζει να μισθώσει το δικό της δίκτυο  παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης φυσικού αερίου (FPSO)  σε έναν ξεχωριστό αγωγό  προς το Ισραήλ.

«Θα είναι ένα εντελώς ανεξάρτητο σύστημα», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής κ. Μαθιός Ρήγας στο Reuters, προσθέτοντας ότι ελληνικές και  διεθνείς τράπεζες  θα συμβάλουν  στη χρηματοδότηση των  1,3-  1,5 δις δολαρίων που απαιτούνται για την υλοποίηση του τεράστιου έργου .

«Πριν από τη λήψη της τελικής απόφασης επένδυσης, η οποία αναμένεται τον Δεκέμβριο, η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει πρώτα να εγκρίνει το σχέδιο ανάπτυξης και η εταιρεία  να εξασφαλίσει τις συμβάσεις πώλησης για 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως», δήλωσε ο Ρήγας.

Το Ισραήλ έχει καθορίσει ότι το φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα Tanin και Karish πρέπει να πωλείται στην εγχώρια αγορά.

Τα ισραηλινά θαλάσσια οικόπεδα είναι τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία της Energean και η εταιρεία ψάχνει να «ελαφρύνει το φορτίο» αυτό.

«Στους επόμενους  τρεις έως έξι μήνες θα φέρουμε οικονομικό εταίρο … που θα συνεργαστεί μαζί μας για να μοιραστεί  τον κίνδυνο και να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε το έργο», είπε ο κ. Ρήγας.


Ο ίδιος εκτιμά πως η παραγωγή φυσικού αερίου θα αρχίσει το 2020. Την ίδια στιγμή στην Γενεύη διεξάγονται οι συνομιλίες για την επαίσχυντη συμφωνία επανένωσης της Κύπρου ακριβώς λόγω των κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ, τα οποία επιβουλεύεται ο Ερντογάν.

Σε περίπτωση μη επιτυχίας , κάτι που είναι πολύ πιθανό, των διαπραγματεύσεων θα έχουμε νέο γύρο απειλών από την Τουρκία στην Κύπρο με ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Ο τουρκικός τύπος κάνει λόγο ακριβώς για αυτά κοιτάσματα τα οποία « κινούν τα νήματα των διαπραγματεύσεων» .

Η μόνη ελπίδα του ελληνισμού στην Μεγαλόνησο  ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο Β”, ο οποίος μίλησε  στον Κύπριο πρόεδρο για τις απαράδεκτες υποχωρήσεις που έχει κάνει με αποτέλεσμα «εάν υπάρξει συμφωνία θα είναι σε βάρος του Ελληνισμού» και τονίζει χαρακτηριστικά ότι «μας έσυραν στις συνομιλίες αυτές».

«Συρθήκαμε χωρίς να μας δοθεί πειστική εξήγηση στις συνομιλίες της Γενεύης οι οποίες πιστεύω ότι δεν θα καταλήξουν σε συμφωνία γιατί αν αυτό συμβεί η συμφωνία θα είναι σε βάρος του Ελληνισμού.», φέρεται να δήλωσε ο ίδιος  

Υπενθυμίζουμε όμως άρθρο μας με τίτλο (Το αμερικανικό σχέδιο διαμοιρασμού των ελληνικών κοιτασμάτων από το 2012!), με το οποίο η Ουάσιγκτον του  «επιχερηματία-προέδρου» Ν.Τραμπ πλέον, θα ενεργοποιήσει  «υπογραφέν σχέδιο» που αναφέρει ρητά ότι από τα κοιτάσματα στην ελληνική ΑΟΖ  η χώρα μας θα λάβει  το 20% των εσόδων, η Τουρκία το υπόλοιπο  20% και η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ εταιρεία κολοσσός Noble Energy Company από το Χιούστον του Τέξας, θα λάβει  την μερίδα του λέοντος του, ΔΗΛΑΔΗ το   60 % τω ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Τώρα όμως  λένε οι Αμερικανοί, υπάρχει  ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι το οποίο διαδραματίζεται στην περιοχή του Αιγαίου  .

Για  την αποφυγή κάποιου «ατυχήματος» από τουρκικής πλευρά λόγω «μεγάλων ορέξεων» της Άγκυρας ,  η αμερικανική ηγεσία θα φροντίσει για την » στρατιωτική ισορροπία» στην περιοχή.Άλλωστε η αμερικανική παρουσία στην βάση του Ιντσιρλίκ το εξασφαλίζει  μέχρι ένα σημείο, για αυτό και οι Τούρκοι μίλησαν για εκδίωξη των ΗΠΑ από αυτήν.


ploiatourkika

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό  είναι ότι αυτήν την στιγμή διαδραματίζεται ένα τεράστιο παιχνίδι , ενεργειακό κατά βάση στην Ανατολική Μεσόγειο με επίκεντρο την Ελλάδα και την Κύπρο.

Τα κοιτάσματα που έχουμε εμείς και οι Κύπριοι στην «προσωρινή» κατοχή μας φτάνουν για να αναστήσουν τον ελληνισμό σε επίπεδα «βυζαντινής αυτοκρατορίας», για αυτό και μας πολεμούν με λύσσα και δεν μας αφήνουν να σηκώσουμε κεφάλι και να ανακάμψει ο ελληνισμός.    

 

 • skeptomenosellin

  Καλημέρα σας…

  • Assurbanibal

   Καλημέρα!

 • squiglis σκετος

  Προσωρινα στη κατοχη μας. Συντομα θα τα παιρνουν οι γερμανοι/αμερικανοι για να μας σωσουν

 • squiglis σκετος

  Γιαυτο βαζουν τη τουρκια το πιστο τους σκυλακι να μη μας αφηνει να τα βγαλουμε για να μπουν αυτοι διαιτητες και να παρουν μερτικο. Το 60% και μετα ενα 20% Ελλαδα ενα 20% Τουρκια

 • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΣ

  <> Ελληνικη αχαχαχα, καλοο…

 • ΚΑΛΗ ΠΑΤΡΙΔΑ

  Ούτε προσωρινά δεν είναι αγαπητέ συντάκτα από τη στιγμή που δεν έχει οριστεί ΑΟΖ. Εάν και εφόσον οριστεί τα ξαναλέμε.

 • Η »ανάπτυξη» που έρχεται από το 1974 και μετά……..
  Μάλλον έρχεται από τον Γ της Κασσιόπης , με Floreta

Άρθρα κατηγορίας

180
ΕΚΤΑΚΤΟ: Δηλώσεις Χ.Κίσινγκερ για συμμαχία Ρωσίας-ΗΠΑ – Οι ΗΠΑ κηρύττουν τον πόλεμο στην Kίνα – Με μπαράζ εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων DF-21C και πολεμική ετοιμότητα απαντά το Πεκίνο (βίντεο)

Του Βασίλη Καπούλα Οι ΗΠΑ μόλις κήρυξαν τον πόλεμο στην Κίνα κάτι που άλλωστε είχε διαφανεί από τις αρχικές δηλώσεις...23 Ιανουαρίου 2017, 11:28 μμ

35
Hρθε το MiG-35 στην Μεσόγειο! Η Aίγυπτος παρέλαβε αιφνιδιαστικά την πρώτη παρτίδα και γιγαντώνεται στρατιωτικά – Άμεση απάντηση στα F-35 του Ισραήλ (βίντεο)

Του Κώστα Κομποθέκρα Πριν λίγο έγινε γνωστό ότι η Αίγυπτος παρέλαβε αιφνιδιαστικά την πρώτη παρτίδα από την παραγγελία των 50...23 Ιανουαρίου 2017, 10:50 μμ

 

200
Οι ΗΠΑ έφεραν τεχνολογική επανάσταση: Τα μαχητικά F-22 και F-35 θα χρησιμοποιούν «τεχνητή νοημοσύνη» – Μόσχα και Αθήνα πλέον «τρέχουν»… (βίντεο)

Με υπολογιστικά συστήματα που θα λειτουργούν με «τεχνητή νοημοσύνη» θα είναι εφοδιασμένα τα νέα αμερικανικά UAV και μαχητικά αεροσκάφη F-22...23 Ιανουαρίου 2017, 10:11 μμ

 

189
«Καταιγίδα της ερήμου» από τον Ν.Τραμπ στη Μ.Ανατολή: Χαμάς-Φατάχ-Iράν-Χεζμπολάχ εναντίον Ισραήλ που περιμένει τον «Μεσσία» – Εμπλοκή Ρωσίας-Κίνας

«Να ετοιμαζόσαστε για πόλεμο με το Ισραήλ εφόσον μετακινηθεί η αμερικανική  πρεσβεία στο οποίο θα «χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα», ανακοίνωσε...23 Ιανουαρίου 2017, 9:28 μμ

63
Ένα βήμα πριν την μεγάλη σύγκρουση – Η Ουκρανία ενέκρινε νόμο που επιτρέπει στο ΝΑΤΟ να αποστείλει ολόκληρο στρατό στην χώρα – Εξοργισμένος ο Β. Πούτιν

Αναζωπύρωση και πάλι στην περιοχή των ανατολικών συνόρων της Ρωσίας  με Ουκρανία και Πολωνία, μετά την αποστολή χιλιάδων αμερικανικών δυνάμεων...23 Ιανουαρίου 2017, 7:51 μμ

200
Εντυπωσιασμένος ο διεθνής τύπος με τα τρομερά υποβρύχια Type 214 που διαθέτει η Ελλάδα – Έχουν καλύτερες επιδόσεις και από τα αμερικανικά πυρηνοκίνητα

Τα γερμανικής κατασκευής συμβατικής πρόωσης υποβρύχια  Type 214 είναι τα τρομερότερα  μικρότερα σε όγκο και  πιο αθόρυβα πολεμικά υποβρύχια του...23 Ιανουαρίου 2017, 6:35 μμ

334
Αντίστροφη μέτρηση: Η Τουρκία έθεσε 2 όρους για να παραμείνει στο ΝΑΤΟ – Διαβουλεύσεις ανώτατων στελεχών της Συμμαχίας για την αποπομπή της και η ρωσο-τουρκική συμφωνία (βίντεο)

Η ώρα έφτασε και μετράει πλέον αντίστροφα! Με πρωτοσέλιδα «Το ΝΑΤΟ είναι τρομοκρατική οργάνωση» κυκλοφορούν τουρκικές εφημερίδες(κεντρική φωτογραφία άρθρου) ενώ...23 Ιανουαρίου 2017, 4:04 μμ

240
Ραγδαίες εξελίξεις – Βαρυσήμαντες δηλώσεις Β.Πούτιν: «Στήσανε πλατείες Μaidan στον Ν.Τραμπ – Σε εξέλιξη προσπάθειες απονομιμοποίησης και καθαίρεσης του» – Προς αποσταθεροποίηση οι ΗΠΑ (εικόνες, βίντεο)

Του Βασίλη Καπούλα Καταιγιστικές εξελίξεις φαίνεται ότι θα έχουμε στις ΗΠΑ το αμέσως προσεχές διάστημα και ο πρόεδρος της Ρωσίας...23 Ιανουαρίου 2017, 2:13 μμ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα

Ἅγιος Μακάριος ὁ Αἰγύπτιος - Γιατί δέν μπορῶ νά προσευχηθῶ καλά;

Η συγκινητική ιστορία ενός άστεγου που βρήκε τον «άγγελό» του στο πρόσωπο μιας γυναίκας

3
Πέθανε ο γιος του δημοσιογράφου Γιώργου Γεωργίου σε ηλικία 35 ετών

O κυβερνητικός στρατός απελευθέρωσε από το Νταές πολλά χωριά γύρω από την αλ-Μπαμπ

Τούρκος βουλευτής του AKP: «Το ΝΑΤΟ είναι τρομοκρατική οργάνωση»

Η απλή συνήθεια που κρατά τον εγκέφαλο 5 χρόνια πιο νέο!

Λευκός Οίκος: Οι παράνομοι μετανάστες με ποινικό μητρώο θα είναι οι πρώτοι που θα απελαθούν

180
ΕΚΤΑΚΤΟ: Δηλώσεις Χ.Κίσινγκερ για συμμαχία Ρωσίας-ΗΠΑ - Οι ΗΠΑ κηρύττουν τον πόλεμο στην Kίνα - Με μπαράζ εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων DF-21C και πολεμική ετοιμότητα απαντά το Πεκίνο (βίντεο)

ΠΡΟΣΟΧΗ: Γιατί δεν πρέπει να φάτε ποτέ ξανά αυτές τις τηγανιτές πατάτες!

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: «Να βγαίνουμε απο τον ναό σαν να κατεβαίνουμε από τους ίδιους τους ουρανούς»

Δημοφιλή άρθρα

240
Ραγδαίες εξελίξεις - Βαρυσήμαντες δηλώσεις Β.Πούτιν: "Στήσανε πλατείες Μaidan στον Ν.Τραμπ - Σε εξέλιξη προσπάθειες απονομιμοποίησης και καθαίρεσης του" - Προς αποσταθεροποίηση οι ΗΠΑ (εικόνες, βίντεο)

Του Βασίλη Καπούλα Καταιγιστικές εξελίξεις φαίνεται ότι θα έχουμε στις ΗΠΑ το αμέσως προσεχές διάστημα και ο πρόεδρος της Ρωσίας...


181
ΕΚΤΑΚΤΟ: Προς καθαίρεση από την προεδρία των ΗΠΑ, ο Ν.Τραμπ, και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Μ.Φλυν- Φώτο-ντοκουμέντο με Β.Πούτιν!

Toυ Βασίλη Καπούλα Προς καθαίρεση οδεύει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ν.Τραμπ, ακόμη δεν ανέλαβε τα καθήκοντα του! Σύμφωνα...


258
Παγκόσμιο ΣΟΚ: Bαλλιστικός πύραυλος Trident II D5 που εκτοξεύτηκε από το υποβρύχιο HMS Vengeance παρέκκλινε από την πορεία του και κατευθύνθηκε προς τις ΗΠΑ! (Βίντεο)

Βαλλιστικός πύραυλος τύπου Trident II D5 παρουσίασε "σοβαρό πρόβλημα", παρέκκλινε από την πορεία του και κατευθύνθηκε προς τις ΗΠΑ μετά...


Πιο σχολιασμένα άρθρα

519
Ο Ν.Τραμπ ανακοίνωσε την μετακίνηση της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ – Συνομιλία με Μ.Νετανιάχου για πόλεμο κατά Ιράν – H Αστυνομία στο Ισραήλ προετοιμάζεται για την άφιξη του «Μεσσία» και την ανέγερση του τρίτου Ναού

Ραγδαίες εξελίξεις έχουμε στην Μέση Ανατολή και ίσως και τον πρώτο πόλεμο επί προεδρίας Ν.Τραμπ καθώς όπως μεταδίδουν τώρα...22 Ιανουαρίου 2017 9:04 μμ


334
Αντίστροφη μέτρηση: Η Τουρκία έθεσε 2 όρους για να παραμείνει στο ΝΑΤΟ – Διαβουλεύσεις ανώτατων στελεχών της Συμμαχίας για την αποπομπή της και η ρωσο-τουρκική συμφωνία (βίντεο)

Η ώρα έφτασε και μετράει πλέον αντίστροφα! Με πρωτοσέλιδα «Το ΝΑΤΟ είναι τρομοκρατική οργάνωση» κυκλοφορούν τουρκικές εφημερίδες(κεντρική φωτογραφία άρθρου) ενώ...23 Ιανουαρίου 2017 4:04 μμ


260
Ο Αρχιραβίνος της Ρωσίας «πιέζει» το B .Πούτιν για την διεξαγωγή διεθνούς διαθρησκειακού φόρουμ στην Μόσχα – O Ρώσος ηγέτης λέει «όχι» στην προώθηση της νεοταξίτικης πανθρησκείας

Ο Αρχιραβίνος της Ρωσίας Μπερέλ Λαζάρ σε συνάντηση που ζήτησε ο ίδιος από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν του μίλησε...22 Ιανουαρίου 2017 11:19 πμ