Κοινωνία

300.000 πλήττονται από τις αλλαγές σε όρια ηλικίας και εισφορές

Ανατροπές σε όρια ηλικίας και εισφορές έφερε η νέα χρονιά, με μεγάλους χαμένους 300.000 ασφαλισμένους που είτε ετοιμάζονται να βγουν στη σύνταξη είτε συνδυάζουν μισθωτή εργασία με δελτία παροχής υπηρεσιών.

Απώλειες έχει και το 25% των ελεύθερων επαγγελματιών (αντιθέτως το 75% είναι κερδισμένο) ενώ από τους αγρότες το ποσοστό που επηρεάζει δεν ξεπερνά το 10%. Μια σειρά ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια μπαίνουν σταδιακά σε ισχύ φέροντας τα πάνω-κάτω στο συνταξιοδοτικό.

Τέσσερις ασφαλιστικές διατάξεις που ήδη τρέχουν και μία έπεται επηρεάζουν άμεσα εργαζόμενους και συνταξιούχους. Αναλυτικά προβλέπονται τα εξής:

1. Αύξηση των ορίων ηλικίας για 150.000 ασφαλισμένους που κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέσα στο 2017. Η επιβάρυνση είναι από τρεις έως 21 μήνες και κυρίως πλήττονται οι μητέρες ανηλίκων και όσοι έβγαιναν με μειωμένη σύνταξη πριν από τα 62.

Οι ρυθμίσεις αυτές ισχύουν για όσους ασφαλισμένους είχαν τα απαιτούμενα έτη μέχρι το τέλος του 2012 και στο ενδιάμεσο… κυνηγούσαν την ηλικία.

Οι νέες προϋποθέσεις για την έξοδο συνδέονται άμεσα με το παλαιό όριο. Δηλαδή οι ασφαλισμένοι που πιάνουν μέσα στο 2017 το όριο που ίσχυε με τον προηγούμενο νόμο θα δουν πως διαμορφώνεται η ηλικία φέτος και θα αποχωρήσουν όποτε τη συμπληρώσουν.

Προσοχή, καθώς αν το παλιό ότριο συμπληρώνεται από το 2018 και μετά ισχύουν διαφορετικές ρυθμίσεις και αυξάνεται περαιτέρω η ηλικία συνταξιοδότησης.

2. Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για 100.000 με 150.000 μισθωτούς που έχουν ταυτόχρονα «μπλοκάκι». Μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι ασφαλίστηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου του 1993 καθώς για πρώτη φορά θα πρέπει να καταβάλλουν εισφορές και στον ΟΑΕΕ.

Η επιβάρυνση φθάνει το 26,95% τον μήνα και αφορά στο εισόδημα του δελτίου παροχής υπηρεσιών. Για παράδειγμα μισθωτός έχει εισόδημα 800 ευρώ τον μήνα και παράλληλα εισπράττει το ποσό των 600 ευρώ με δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Μέχρι το τέλος του 2016 πλήρωνε εισφορές στο ΙΚΑ για το ποσό των 800 ευρώ αλλά δεν υπαγόταν στον ΟΑΕΕ για τα υπόλοιπα 600 ευρώ, αναφέρει το Έθνος. Ωστόσο από την φετινή χρονιά θα πληρώνει μια επιπλέον εισφορά της τάξης των 161,7 ευρώ τον μήνα.

3. Σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα για 950.000 ελεύθερους επαγγελματίες. Για το 75% σημαίνει μείωση των εισφορών κατά μέσο όρο 40%.

4. Σύνδεση εισφορών με το εισόδημα για 650.000 αγρότες. Όλοι θα πληρώνουν εισφορά 20,95% επί του εισοδήματος και η συντριπτική πλειονότητα δεν χρειάζεται να ανησυχεί για δυσμενείς αλλαγές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...