Αρχείο

Ψυχρολουσία για το Μέγαρο Μαξίμου: Η αξιολόγηση δεν κλείνει και η κυβέρνηση δίνει «κόφτη» διαρκείας μήπως και... - Ο Τόμσεν «βλέπει» μείωση της ανεργίας το 2038

Οι δανειστές στήνουν μεγάλη παγίδα στην κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου περί άλλων τυρβάζει. Πιστεύει πώς θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση άμεσα, θα μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και το ανέκδοτο, όπως είπε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή χωρίς νομοθέτηση νέων μέτρων.

Στον αντίποδα όμως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει νέο μνημόνιο που θα ελέγχει η γερμανική Βουλή και το ΔΝΤ προαναγγέλλει τρόπον τινά τις μελέτες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δημοσιοποιώντας πώς η Ελλάδα για να ρίξει την ανεργία στα προ της κρίσης επίπεδα θα χρειασθεί να έρθει το 2038.

Ξεκινώντας από την αξιολόγηση, έχει φτάσει 19 ο Ιανουάριος και δεν υπάρχει καμία απολύτως κινητικότητα από πλευράς των δανειστών. Να κλείσει στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίού μόνο με θαύμα. Αυτό θέλει η κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου για να μπει η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Αν δεν συμβεί αυτό τότε μαύρα μαντάτα για την κυβέρνηση. Ξεκινάει η διαδικασία των εκλογών σε Ευρωπαϊκές χώρες και κανείς δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Ίσα ίσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί η χώρα μας για τις εσωτερικές «μάχες» στις χώρες αυτές, όπως στη Γαλλία και στη Γερμανία.

Το γεγονός αυτό έχει τσακίσει κρύο ιδρώτα το Μέγαρο Μαξίμου που από εκεί που έκανε τον δύσκολο τα δίνει πλέον όλα. Προκρίνει τη λύση του εκτεταμένου και σκληρού «κόφτη» και για μετά το 2018 σε απάντηση της απαίτησης των δανειστών για ασφαλή και υψηλά δημοσιονομικά αποτελέσματα και μετά το σημερινό πρόγραμμα, κάτι που αποδέχονται και πολλές ευρωπαϊκές πλευρές.

Η ελπίδα της είναι πλέον να το αποδεχθεί και το Βερολίνο, κυρίως όμως το ΔΝΤ, για το οποίο προτιμά ρόλο τεχνικού συμβούλου και όχι χρηματοδότη για τη συνέχεια του προγράμματος. Έτσι πιστεύει ότι θα ικανοποιηθεί και η γερμανική πλευρά που θέλει το ΔΝΤ μέσα στο πρόγραμμα, αλλά και το Ταμείο, που θα παραμείνει μεν, χωρίς όμως να χρειάζεται η πλήρης ταύτισή του με τα μέτρα που θα συμφωνηθούν.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και χθες από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλεξης Τσίπρας, λέγοντας, απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση «συνεχίζετε να θεωρείτε την πιθανή αποχώρηση ή αλλαγή ρόλου του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ως μία καταστροφική εξέλιξη; Συνεχίζετε να θεωρείτε ότι οι σκληροί, οι πιο σκληροί από τους δανειστές, πρέπει να επιμένουν σε νέα σκληρά μέτρα;».

Ανεξάρτητα τι απάντηση έδωσε η αντιπολίτευση σημασία έχει τι είπε το ΔΝΤ. Κι αυτό μέσω του γνωστού πλέον αναπληρωτή διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόλ Τόμσεν δήλωσε πώς η ανεργία στην Ελλάδα θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα το 2038. Την πρόβλεψη αυτή την έκανε κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Anders Åslund λέγοντας ότι η χώρα μας θα χρειαστεί 21 χρόνια για να διανύσει αυτή την απόσταση.

Παρόμοια αρνητική αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό ήταν η πρόβλεψή του και για τις άλλες χώρες που είτε βρέθηκαν σε Μνημόνιο είτε αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία. Συγκεκριμένα η πρόβλεψη Τόμσεν για την Ιταλία είναι ότι θα χρειαστεί 12 χρόνια, για την Πορτογαλία ότι θα χρειαστεί 10 και για την Ισπανία ότι θα απαιτηθούν 6 χρόνια προκειμένου η ανεργία να επιστρέψει εκεί που βρισκόταν πριν ξεκινήσει η κρίση.

Οι εκτιμήσεις Τόμσεν δίνουν μια «πρόγευση» για το τι... περιμένει την Ελλάδα, όταν το Ταμείο δώσει στη δημοσιότητα τις πολυαναμενόμενες εκθέσεις του για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για βιωσιμότητα του χρέους. Τα δύο ξεχωριστά κείμενα αναμένεται να συζητηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ