Κύπρος

Χωρίς συμφωνία έληξαν οι μαραθώνιες επαφές για το Κυπριακό - Νέος γύρος συνομιλιών στις 18 Ιανουαρίου σε επίπεδο τεχνοκρατών


Άκαρπες οι συζητήσεις στην Γενεύη. Ανοίγει τώρα νέος γύρος διαπραγματεύσεων, αρχικά μεταξύ υπουργών Εξωτερικών και κατόπιν μεταξύ Πρωθυπουργών. Για «ιστορική ευκαιρία για λύση που δεν πρέπει να πάει χαμένη» έκανε λόγο η ανακοίνωση των ΗΕ.

Ραντεβού στις 18 Ιανουαρίου

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί και (σε πρώτη φάση) οι υπουργοί Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία) έκατσαν στο ίδιο τραπέζι υπό τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, για τη διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό. Παρούσα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία εκπροσώπησε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Οι συζητήσεις έγιναν σε δύο φάσεις, με την δεύτερη να ολοκληρώνεται λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης κι αφού προηγήθηκαν εντάσεις, διακοπές και τελικά το συμπέρασμα πως δεν βρέθηκε λύση.

Το τυπικό τέλος της συνεδρίασης δόθηκε με την έκδοση ανακοίνωσης από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών

Την ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί και τη δέσμευση των συμμετεχόντων να υποστηρίξουν τη διαδικασία προς μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, τονίζουν σε ανακοίνωσή τους τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι συζητήσεις, αναφέρει η ανακοίνωση, υπογράμμισαν σήμερα την πρόθεση των συμμετεχόντων για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων σχετικά με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις που να αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων, καθώς αναγνώρισαν ότι η ασφάλεια μιας κοινότητας δεν μπορεί να είναι σε βάρος της ασφάλειας του άλλου. Όπως επίσης και την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι παραδοσιακές ανησυχίες για την ασφάλεια των δύο κοινοτήτων, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσεται ένα όραμα ασφαλείας για μια μελλοντική ενωμένη ομόσπονδη Κύπρο».

Οι κοινοί στόχοι, προσθέτει η ανακοίνωση, θα απαιτήσουν συντονισμένες προσπάθειες από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών. Ως εκ τούτου, για το σκοπό αυτό, αποφάσισαν να συνεχίσουν τη Διάσκεψη, με τα ακόλουθα βήματα:

- Τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας σε επίπεδο αντιπροσώπευσης. Η ομάδα αυτή θα αρχίσει τις εργασίες της στις 18 Ιανουαρίου και καθήκον της θα είναι να προσδιοριστούν συγκεκριμένα θέματα και εργαλεία που απαιτούνται για την αντιμετώπισή τους.

- Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις για τα εκκρεμή ζητήματα στα υπόλοιπα κεφάλαια θα συνεχιστεί μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο.

- Η Διάσκεψη θα συνεχιστεί σε πολιτικό επίπεδο αμέσως μετά αφού θα επανεξεταστούν τα αποτελέσματα της ομάδας εργασίας.

Η Διάσκεψη επιβεβαίωσε την πλήρη δέσμευση των τριών εγγυητριών δυνάμεων να υποστηρίξουν την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης, καταλήγει η ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Αισιοδοξία Γκουτέρες

Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες είπε σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters ότι νιώθει αισιοδοξία πως οι συμμετέχοντες είναι αποφασισμένοι να κάνουν «μια τελευταία προσπάθεια» για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Μετά τη συνάντηση για το Κυπριακό χθες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη, δεν τέθηκε συγκεκριμένη ημερομηνία για την επόμενη συνάντηση των εγγυητριών δυνάμεων - των υπουργών εξωτερικών της Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας - δήλωσε.

Τι λέει η Κύπρος

Η Διάσκεψη για την Κύπρο θα συνεχιστεί στις 18 Ιανουαρίου σε επίπεδο τεχνοκρατών, που θα συζητήσουν πιο συγκεκριμένα και διεξοδικά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, τις ανησυχίες και τις προσεγγίσεις που υπάρχουν και όταν ετοιμάσουν ένα σχετικό πόρισμα που αφορά όλα αυτά τα θέματα, θα υπάρξει συνέχιση της Διάσκεψης με την ίδια σύνθεση όπως ξεκίνησε.

Αυτό ανακοίνωσε απόψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφέροντας οι τεχνοκράτες θα προέρχονται από τα μέρη που συμμετέχουν στη Διάσκεψη. Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αποφάσισε να εκπροσωπηθεί στη Διάσκεψη των τεχνοκρατών από το διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς στις συνομιλίες για το Κυπριακό Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Κάνοντας μια πρώτη αξιολόγηση της Διάσκεψης, ο Ν. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ως επιτυχία το γεγονός ότι ξεκίνησε η συζήτηση για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, κάτι που αποτελούσε αίτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς. Επιπλέον, «η πρόταση Αναστασιάδη για κατάργηση των εγγυήσεων έθεσε το πλαίσιο στη συζήτηση», ανέφερε ακόμη, χωρίς να αρνηθεί, «αν είχαμε σήμερα κατάληξη, θα ήταν καλύτερα».

Κλείνοντας, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε τη σημασία εκπροσώπησης της Ε.Ε. (ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ εκπροσώπησε και τον Ντ. Τουσκ, όπως διευκρίνισε).

Δείτε και τα "ενημερωτικά" tweets της Κυπριακής Δημοκρατίας

Τι λέει ο Τσαβούσογλου

Την ίδια ώρα, η Καθημερινή Κύπρου μεταδίδει αποκλειστικές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σε ερώτηση αν η Τουρκία συζητά εναλλακτικές φόρμουλες για εγγυήσεις απάντησε: «Μέχρι σήμερα ποια προβλήματα επέλυσε η Ε.Ε.; Πως να εμπιστευτούμε μια Ε.Ε. με διπροσωπία. Πρέπει να είμαστε πραγματιστές. Έχουμε ειρήνη εδώ και 42 χρόνια στην Κύπρο. Και αυτό το οφείλουμε στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Η Τουρκία δεν συζητά τέτοιου είδους προτάσεις (σ.σ. εννοεί Ε.Ε., Νατο κ.ο.κ.)».

Τσαβούσογλου: "Η ε/κ πλευρά και η Αθήνα εδώ και έναν χρόνο εκφράζουν άποψη για τις εγγυήσεις. Τους είπαμε ότι ήταν λανθασμένη αυτή η στάση. Η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη για την συνέχεια"
Το ίδιο μέσο αναφέρει πως ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε μετά το πέρας των συζητήσεων πως η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη για την συνέχεια της διάσκεψης. Αναλυτικά οι δηλώσεις του: «Η Ε.Ε. έλαβε μέρος ως παρατηρητής. Εκφράσαμε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας για λύση. Τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, μια λύση που θα εξασφαλίζει αυτά με βάση την λογική win-win. Από τώρα και στο εξής θα γίνουν συνατνήσεις σε τεχνικό επίπεδο. Γνωρίζουμε τις διαφορές. Τουρκία και ΤΔΒΚ ταυτίζονται. Οι τουρκικές εγγυήσεις είναι ζωτικής σημασίας για τον Τουρκοκυπριακό λαό.
Όμως πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις απόψεις και των δυο πλευρών.

Για εμάς το βασικό κριτήριο είναι αυτά που ζητά ο τ/κ λαός από Τουρκία. Σε κάθε πρωτεύουσα θα πρετοιμαστούν προτάσεις. Μετά θα συναντηθούν οι βοηθοί μας, στην συνέχεια θα συναντηθούμε ως ΥΠΕΞ και αν υπάρξει αποτέλεσμα θα καλέσουμε τους Πρωθυπουργούς. Σήμερα είχαμε ωφέλιμες συναντήσεις που μας βοήθησε να κατανοήσουμε τις θέσεις της άλλης πλευράς. Σε σημαντικά πεδία υπάρχουν ανοιχτά θέματα. Στην νέα περίοδο οι δυο πλευρές θα συζητήσουν αυτές τις ανοιχτές πηγές των πέντε κεφαλαίων. Η ε/κ πλευρά και η Αθήνα εδώ και έναν χρόνο εκφράζουν άποψη για τις εγγυήσεις. Τους είπαμε ότι ήταν λανθασμένη αυτή η στάση. Η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη για την συνέχεια. Επιμέναμε ότι έπρεπε οι τεχνικοί-ειδικοί να συναντηθούν πιο νωρίς».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...