Πολιτική

Τσακαλώτος προς δανειστές: «Θα σας πω από κοντά τα μέτρα» - Μείωση αφορολογήτου, πάγωμα και μειώσεις μισθών και συντάξεων μπαίνουν στο τραπέζι

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απέστειλε επιστολή προς τους δανειστές, ενημερώνοντάς τους πως θα προσέλθει στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου με συγκεκριμένες θέσεις σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα της διαπραγμάτευσης για τη β' αξιολόγηση.

Αυτό ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση ενημέρωσε τους θεσμούς, μέσω της επιστολής του αρμόδιου υπουργού, ενώ σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, στην επιστολή δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις της ελληνικής πλευράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχθεί πρωτογενή πλεονάσματα 6 δισ. το χρόνο από το 2018 και μέχρι νεωτέρας και νέα μέτρα και μετά το 2019, που θα περιλαμβάνουν μείωση του αφορολόγητου, νέους φόρους και «μαχαίρι» στους μισθούς.

Το πακέτο Τσακαλώτου τελεί υπό διαμόρφωση αλλά προβλέπεται πως θα κρύβει νέους φόρους (πχ στα αυτοκίνητα), «πάγωμα» ή μειώσεις ειδικών μισθολογίων ή ακόμα και περικοπές στις συντάξεις.

Πλεονάσματα 3,5% μέχρι νεωτέρας

Από την άλλη ο κύριος Τσακαλώτος επισήμως μιλά πια για παράταση του «κόφτη» δαπανών (κατά 80% αφορά μισθούς και συντάξεις) αλλά και διατήρηση του στόχου για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, πέραν και του 2019. Επιμένει πάντως στην πρότασή του, το 1% από τα πλεονάσματα αυτά να πηγαίνει για μειώσεις φόρων, κάτι που δεν μειώνει όμως την πίεση για πλεονάσματα 6 δισ. ευρώ το χρόνο και άνω.

Και ενώ ο κύριος Τσακαλώτος θέλει να αποφύγει την νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων προκαταβολικά από τώρα, καθορίζοντας μόνον τις «περιοχές» όπου αυτά θα επιβληθούν, πηγές του ΔΝΤ λένε πως δεν θα αρκεστούν σε «περίγραμμα» μέτρων αλλά απαιτούν αναλυτική λίστα με συγκεκριμένα μέτρα.

Υποχωρήσεις

Μετά από ένα δίμηνο πλήρους απραξίας, οι συνομιλίες εκκινούν και πάλι, με το σενάριο της ελληνικής πλευράς να προβλέπει μείωση του αφορολογήτου στα 7.500-8.000 ευρώ, από τα 8636 ευρώ που ισχύει σήμερα. Ούτε αυτές οι προτάσεις φαίνεται να ικανοποιούν τους δανειστές, όπως έδειξε η πρώτη βολιδοσκόπηση της Κομισιόν για λογαριασμό της Αθήνας, καθώς το ΔΝΤ φέρεται να ζητά μεγαλύτερη μείωση, ενδεχομένως και στα 3.500 ευρώ! ‘Ετσι θα φάνταζε ως επιτυχία ίσως, ενδεχόμενη μείωση στα 5.000 ευρώ που ήταν η αρχική απαίτηση του Ταμείου –και όπου ενδεχομένως «να κάτσει η μπίλια» τελικά.

Μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε ότι θα κληθούν να πληρώσουν φόρους ακόμη και χαμηλόμισθοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ αλλά και συνταξιούχοι ή αγρότες με μηνιαίες αποδοχές 600 ευρώ και κάτω.

Στο τραπέζι μπαίνουν ακόμη και σχέδια για:
- Αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 14% ή 15%, το οποίο απορρίπτει επίσης το ΔΝΤ θεωρώντας πως πρέπει να είναι μεγαλύτερη, γιατί εκτιμά πως κάθε μονάδα αύξησης του ΦΠΑ δεν αποφέρει περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ στο δημόσιο -παρότι όμως συμπαρασύρει προς τα πάνω τα τιμολόγια ρεύματος και ύδρευσης, καθώς και τις τιμές των τροφίμων.
- Μείωση ή κατάργηση επιδομάτων όπως πχ το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης ή και αρκετών ακόμα προνοιακών επιδομάτων που θα ενσωματωθούν τελικώς στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
- «Πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων για ένστολους κλπ ή και μειώσεις για ορισμένες κατηγορίες νεότερων υπαλλήλων.
- Νέοι φόροι όπως ενδεχομένως η επιβολή τέλους ακινησίας (συζητείται για 30 ευρώ το χρόνο) σε ιδιοκτήτες ΙΧ που έχουν παραδώσει τις πινακίδες για πάνω από 12 ή 24 μήνες, με την αιτιολογία ότι θα καλύπτει το διαχειριστικό κόστος που συνεπάγεται για το δημόσιο η αποθήκευση και διαχείριση δεκάδων χιλιάδων πινακίδων που δεν χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια.

«Ψυχρή» υποδοχή

Δεδομένη θεωρείται η πίεση που θα αντιμετωπίσει στο Eurogroup της Πέμπτης 26 Ιανουαρίου ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος σε χθεσινή συνέντευξή του ανέφερε μεν πως «κανείς δεν κατηγορεί την ελληνική πλευρά» για τις καθυστερήσεις, από την άλλη όμως ακόμα και ο Επίτροπος Μοσκοβισί, σε δηλώσεις του σε ελληνική εφημερίδα, έλεγε χθες πως «αν η Ελλάδα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της», τότε και οι εταίροι θα προσφέρουν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...