Αρχείο

Τρεις εκθέσεις- φωτιά διαλύουν τα όνειρα της κυβέρνησης και θέτουν σε εκλογικό συναγερμό τη ΝΔ - Ποιο είναι το οικονομικό επιτελείο του Κ.Μητσοτάκη

Πάνω από την Ελλάδα έχουν πέσει κορυφαίες δεξαμενές σκέψης και αναλύσεων, προσπαθώντας να προβλέψουν τις εξελίξεις. Όλες συγκλίνουν στο γεγονός ότι η Ελλάδα θα ξαναβρεθεί στο παγκόσμιο επίκεντρο των εξελίξεων και το 2017 καθώς η διαπραγμάτευση βρίσκεται “στον αέρα” και εκτιμούν ότι πλέον είναι σίγουρη η παράταση της.

Υπενθυμίζουν  ότι η χώρα έχει δανειακές υποχρεώσεις μέσα στον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο, που αναμένεται να δημιουργήσουν προβλήματα στάσης πληρωμών με πιο ορατό και σχεδόν βέβαιο ενδεχόμενο, τις εκλογές.

Στη ΝΔ επιβεβαιώνουν ότι στον σχεδιασμό του πρωθυπουργού υπάρχει το σενάριο των εκλογών καθώς υπό το βάρος των μέτρων που θα κληθεί να υλοποιήσει θα αναγκαστεί να οδηγηθεί από τις εξελίξεις σε κάλπες.

Η ΝΔ έχει τεθεί σε εκλογικό συναγερμό και ο Κ.Μητσοτάκης συγκροτεί το οικονομικό επιτελείο του.

Πληροφορίες φέρουν τον Κυρ. Μητσοτάκη να επιθυμεί διακαώς τη συμμετοχή στην ομάδα αυτή του Θαν. Γόντικα, που εργάζεται σε κορυφαία θέση σε τράπεζα του εξωτερικού, καθώς και του επίσης τραπεζικού στελέχους Μίνωα Μωυσή και καταβάλλει ο ίδιος προσπάθειες να τους πείσει να συνδράμουν στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπολογίζει επίσης στον καθηγητή Οικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Θοδ. Πελαγίδη, στον καθηγητή Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Cardiff, Μιχ. Αργυρό, καθώς και στην οικονομολόγο Μιρ. Ξαφά, που εργάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ΔΝΤ.

Στα υπ΄ όψιν του Κυρ. Μητσοτάκη βρίσκονται επίσης ο επιτυχημένος επιχειρηματίας και γενικός γραμματέας του ΕΒΕΑ, Ν. Σοφιανός καθώς και ο Στ. Πέτσας, που προέρχεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ήταν στην ομάδα των διαπραγματευτών με την τρόικα το διάστημα 2012-2014.

Για τη στελέχωση της ομάδας, τέλος, ακούγονται τα ονόματα του οικονομολόγου Σωτ. Χήνου, του στελέχους του υπουργείου Οικονομικών Αιμ. Στασινάκη, καθώς και του στενού συνεργάτη του Κυρ. Μητσοτάκη, Βασ. Σπανάκη, ο οποίος προέρχεται από τον κλάδο των εφοριακών και σήμερα είναι γραμματέας Οργανωτικού της ΝΔ.

Eurasia Group: Aυξημένη πιθανότητα εκλογών

Το Eurasia Group στην τελευταία έκθεσή του για την Ελλάδα θεωρεί ότι το μείζον ζήτημα για τους πρώτους μήνες του 2017 θα είναι το ελληνικό χρέος, τονίζοντας ωστόσο ότι το περιβάλλον δεν έχει αλλάξει σε σχέση με το Eurogroup του Δεκεμβρίου: η γερμανική κυβέρνηση παραμένει ανυποχώρητη, επιμένοντας στην συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και αρνείται αν δεχθεί περαιτέρω ελάφρυνση από τη συμφωνηθείσα στο Eurogroup του περασμένου Μαΐου, ενώ από την άλλη πλευρά το Ταμείο εξακολουθεί να θεωρεί την απαίτηση για πλεόνασμα 3,5% μη ρεαλιστική. Εν μέσω αυτής της διαφωνίας, η ελληνική κυβέρνηση καθυστερεί το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και αρνείται να υιοθετήσει νέα μέτρα λιτότητας.

Με δεδομένη αυτήν την κατάσταση το Eurasia Group θεωρεί απίθανο το να καταλήξει σε συμφωνία το Eurogroup του Ιανουαρίου, αλλά εκτιμά ότι οι συνεδριάσεις του Euroworking Group, θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην επίτευξη συμφωνίας και στη σύγκλιση απόψεων.

Το think tank τονίζει ότι όλες οι πλευρές θέλουν να αποφύγουν μια αποσταθεροποίηση, η κάθε μια για δικούς της λόγους: Η Αθήνα θέλει να αποφύγει τις εκλογές, τις οποίες «σίγουρα θα έχανε», το Βερολίνο θέλει να αποφύγει μία νέα κρίση για το ευρώ και το ΔΝΤ προσπαθεί να διατηρήσει τη θεσμική του δύναμη.

Περιμένοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τετραμήνου, αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις σε Ευρώπη και Αμερική για να εκφέρει οριστική κρίση, το Eurasia Group διαβλέπει πως η συμφωνία πιο πιθανό να επέλθει στα μέσα του έτους. Το το Eurasia Group δεν αποκλείει πάντως την προσφυγή στις κάλπες σε μια προσπάθεια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να περιορίζει τις απώλειές του, συντηρώντας την ελπίδα να ανακάμψει σε επόμενη αναμέτρηση. Το think tank παρουσιάζει ως πιθανότερο σενάριο τη διενέργεια εκλογών το φθινόπωρο.

Goldman Sachs: Οι διαφωνίες των πιστωτών για την Ελλάδα

Εντάσεις στην Ευρώπη λόγω Brexit, αλλά και συνέχιση της διαφωνίας ανάμεσα στους θεσμούς για την συνέχιση του ελληνικού προγράμματος και τους δημοσιονομικούς στόχους προβλέπει η Goldman Sachs για το 2017, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα “μήλον της Εριδος”.

Καθώς η αξιολόγηση δεν φαίνεται ότι θα κλείσει έως το τέλος Ιανουαρίου, το κορυφαίο χρηματοπιστωτική ίδρυμα θυμίζει τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας: μια πληρωμή 1,5 δισ. ευρώ στον ESΜ στις 27 Φεβρουαρίου, κάτι περισσότερο από 1 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ στις 20 Απριλίου,  2 δισ. ευρώ στους ιδιώτες επενδυτές στις 17 Ιουλίου, σχεδόν 4 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου, και 1,5 δισ. ευρώ στον ΕSM στις 27 Αυγούστου, εκτός από άλλες μικρότερες υποχρεώσεις σε όλη την διάρκεια του 2017.

Citigroup: Η Ελλάδα παράγοντας εξελίξεων το 2017

Η Ελλάδα είναι ένα από τα κρίσιμα θέματα που θα καθορίσουν την πορεία των εξελίξεων στην Ευρώπη το 2017 σύμφωνα με την ανάλυση της Citigroup για τις προοπτικές της νέας χρονιάς και απαντά στο ερώτημα αν υπάρχουν νέοι κίνδυνοι στάσης πληρωμών και Grexit.

H Citi εκτιμά ότι μια ρήξη στις σχέσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές δεν θα οδηγήσει στον ίδιο βαθμό πολιτικού δράματος, τουλάχιστον σε διεθνές επίπεδο, όπως στα προηγούμενα επεισόδια της ελληνικής κρίσης. Υπενθυμίζει ότι τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα στην χρονιά είναι:

η ολοκλήρωση της δεύτερης αναθεώρησης και η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, που είναι ένα άκρως αμφιλεγόμενο ζήτημα για την κυβέρνηση,

η συμφωνία για πιο βιώσιμους δημοσιονομικούς στόχους για το 2018 και

τα επιπλέον μέτρα λιτότητας που απαιτούν αυτοί οι στόχοι

η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Η Citigroup θεωρεί ότι οι πιστωτές δεν εμφανίζονται διατεθημένοι να προβούν σε νέες παραχωρήσεις προς την Ελλάδα, κάτι που έρχεται σε σύγκρουση με τις προσπάθειες της κυβέρνησης να δείξει ότι... κερδίζει κάτι από τις διαπραγματεύσεις. Αυτό – τονίζει η τράπεζα - θα συνεχίσει να μειώνει τη στήριξη προς την κυβέρνηση Τσίπρα και να αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών.

Ωστόσο, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων βουλευτών υποστηρίζουν το μνημόνιο αλλά και την παραμονή στο ευρώ και ότι η Νέα Δημοκρατία είναι πιθανό να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, οι κίνδυνοι για την Ελλάδα είναι σχετικά πιο περιορισμένοι από ό, τι στο παρελθόν. Ετσι, το Grexit είναι απίθανο να αποτελέσει κυρίαρχο κίνδυνο για το 2017, κατά την άποψη της Citi.

Ωστόσο, σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, η διαπραγμάτευση θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο και θα χαθεί η προοπτική ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...