Κόσμος

Τούρκοι δικηγόροι: «Το προεδρικό σύστημα του Ερντογάν θα είναι ένα σουλτανάτο»

Η τουρκική βουλή ψηφίζει την αμφιλεγόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κι ο επικεφαλής των 79 δικηγορικών συλλόγων της χώρας φοβάται ότι αυτό θα σημάνει το τέλος της δημοκρατίας στην πατρίδα του.

«Η Τουρκία κυβερνήθηκε επί σχεδόν έξι αιώνες μ’ ένα ανάλογο σύστημα», λέει ο Μετίν Φεϊζίογλου. «Και στη λογοτεχνία μας έχουμε έναν ορισμό γι’ αυτό το σύστημα: λέγεται σουλτανάτο.»

Δηλώνει πάντως σίγουρος ότι οι αλλαγές του συντάγματος δεν θα είχαν καμία τύχη σ’ ένα δημοψήφισμα: «ο λαός δεν πρόκειται να αυτοκτονήσει», είπε.

Από χθες η τουρκική εθνοσυνέλευση ψηφίζει σε δεύτερη ανάγνωση επί των 18 άρθρων που θα ενισχύσουν δραστικά τις εξουσίες του Ερντογάν, ανοίγοντας το δρόμο για παραμονή του στον προεδρικό θώκο μέχρι το 2029. Εφόσον υπερψηφιστούν οι αλλαγές αύριο και μεθαύριο τότε την άνοιξη θα ζητηθεί η ετυμηγορία του λαού.

Ο Φεΐζίογλου λέει ότι αν διαψευσθούν οι προσδοκίες του και συγκεντρωθεί η αναγκαία πλειοψηφία στο δημοψήφισμα, «τότε θα είναι οι τελευταίες ελεύθερες εκλογές.»

Ο δικηγόρος άσκησε ιδιαίτερη κριτική στο γεγονός ότι με τη μεταρρύθμιση θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η ήδη μεγάλη επιρροή του προέδρου της χώρας στη Δικαιοσύνη. «Θέλουν να καταργήσουν τη διάκριση των εξουσιών», λέει προσθέτοντας ότι το νέο σύστημα θα οδηγούσε «σε αστάθεια και χάος».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...