Κοινωνία

Πώς θα χτίζεται το αφορολόγητο με τις κάρτες για τα ζευγάρια- Ποιες δαπάνες θα εξαιρεθούν

Από μέρα σε μέρα αναμένεται η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών με την οποία θα προσδιορίζεται ποιες δαπάνες θα μετρούν για το χτίσιμο του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος και ποιες δαπάνες θα εξαιρούνται καθώς και άλλες κρίσιμες παράμετροι στην εφαρμογή του μέτρου.

Η φιλοσοφία που θα διέπει την απόφαση για τον καθορισμό των δαπανών για το αφορολόγητο είναι αυτή να λειτουργήσει ως κίνητρο για την ευρύτερη χρήση των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών από τους φορολογούμενους στις συναλλαγές τους. Στόχος όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είναι οι φορολογούμενοι να χτίζουν εύκολα το αφορολόγητο με τη χρήση των καρτών και όχι να επιβαρύνονται με τον πρόσθετο φόρο που προβλέπεται στην περίπτωση που δεν «πιάνεται» το όριο των δαπανών συγκριτικά με το ύψος του δηλωθέντως εισοδήματος.

Έτσι σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζονταν έως και χθες στο υπουργείο Οικονομικών οι δαπάνες για σούπερ μάρκετ και άλλες ευρείες κατηγορίες δαπανών που έχουν μεγάλη συμμετοχή στις δαπάνες του νοικοκυριού θα περιλαμβάνονται στην λίστα αυτών που μετρούν για το αφορολόγητο.

Μεταξύ των δαπανών που αναμένεται να εξαιρεθούν περιλαμβάνονται ενδεικτικά τα ενοίκια και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και συνδρομητικής τηλεόρασης όπως είχε ανακοινώσει από την περασμένη εβδομάδα σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Στην ίδια λογική θα κινείται και ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσει το υπουργείο Οικονομικών κρίσιμα ζητήματα που προκύπτουν κατά την εφαρμογή του μέτρου. Για παράδειγμα αν σε μία οικογένεια ο σύζυγος είναι μισθωτός και η σύζυγος ελεύθερη επαγγελματίας και οι δαπάνες γίνονται με την κάρτα της συζύγου η οποία δεν δικαιούται αφορολόγητο, οι δαπάνες αυτές θα υπολογίζονται για το χτίσιμο του αφορολόγητου.

Υπενθυμίζεται ότι βάση του νέου νόμου οι φορολογούμενοι για τα εισοδήματα του 2017 θα πρέπει να κάνουν δαπάνες με χρήση πλαστικού χρήματος σε ποσοστό από 10% έως 20% του εισοδηματός τους (ανάλογα με το ύψος του) για να δικαιούνται το αφορολόγητο ποσό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...