Αρχείο

Προς ελληνοτουρκικό επεισόδιο και ανάκληση πρέσβεων: Ένταλμα σύλληψης για τους 8 πραξικοπηματίες εξέδωσε η Άγκυρα - Ετοιμάζουν καταδρομική επιχείρηση εντός ελληνικού εδάφους

Προ των πυλών το ελληνοτουρκικό επεισόδιο το οποίο μπορεί να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και να οδηγήσει ακόμη και σε ανάκληση των πρέσβεων!Μετά τον Τούρκο υπουργός Δικαιοσύνης ο οποίος ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να... αγνοήσει την δικαστική απόφαση και να εκδόσει τους στρατιωτικούς, την σκυτάλη πήρε χτες, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και σήμερα ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει στο άρθρο μας Μας απειλεί ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας! – Κλιμακώνει η Άγκυρα .

Η ελληνοτουρκική σύγκρουση φαίνεται ότι είναι μονόδρομος και για οικονομικούς λόγους. Όπως σας ενημερώσαμε,

ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε τα αξιόγραφα του δημοσίου της Τουρκίας στην κατηγορία των «σκουπιδιών», αφαιρώντας της την τελευταία κατάταξη των ομολόγων της ως επενδύσεων και υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες για την πολιτική σταθερότητα και τη νομισματική πολιτική στην αναπτυσσόμενη χώρα, που αποτελούσε στο πρόσφατο παρελθόν μαγνήτη για τους θεσμικούς επενδυτές.

Η υποβάθμιση του τουρκικού κρατικού αξιόχρεου σημειώθηκε μόλις μερικές ώρες αφότου ο ανταγωνιστικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s εξέπληξε τους επενδυτές, υποβαθμίζοντας την προοπτική της οικονομίας της Τουρκίας σε «αρνητική» από «σταθερή».

Ταυτόχρονα, όπως έγινε γνωστό, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης σε βάρος των 8 Τούρκων στρατιωτικών που μετέβησαν στην Ελλάδα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Και το ερώτημα είναι, πως ακριβώς θα γίνει η σύλληψη;

Θα επιχειρήσουν Τούρκοι πράκτορες εντός της ελληνικής επικράτειας;

H απειλή πάντως της Άγκυρας φαίνεται ότι είναι πολύ αληθινή. Και αυτό γιατί μόλις έγινε γνωστό ότι οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης, οι 8 Τούρκοι παρέμειναν κρατούμενοι στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού "για λόγους εθνικής ασφάλειας"!

 

https://www.youtube.com/watch?v=-3qXjIcldi0

Ειδικότερα, χθες μετά τις αποφάσεις των Ποινικών Τμημάτων του Αρείου Πάγου που απέρριψαν ομόφωνα το αίτημα των αρχών της Τουρκίας για την έκδοση των 8 στρατιωτικών, η εισαγγελέας εκδόσεων Μαρία Μαλούχου με παραγγελία της, η οποία κοινοποιήθηκε και στον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, ζήτησε την άρση της κράτησής τους, με την προϋπόθεση ότι δεν κρατούνται για άλλο λόγο.

Όμως, ακολούθησε απόφαση του διευθυντή αλλοδαπών της ΓΑΔΑ Κωνσταντίνου Λουζιώτη η οποία αναφέρει ότι μετά την προσγείωση του στρατιωτικού ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν οι 8 στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, διατάχθηκε η κράτηση των 8 για διάστημα 3 μηνών, το οποίο μπορεί να παρατείνεται ανά τρίμηνο, έως την έκδοση οριστικής απόφασης επί του αιτήματος χορήγησης διεθνούς προστασίας που εκκρεμεί στην 5ή Ανεξάρτητη Επιτροπή Προσφυγών.

Παράλληλα, στην απόφαση της Διεύθυνσης Αλλοδαπών σημειώνεται ότι «δεν δύναται να εφαρμοστούν εναλλακτικά μέτρα», καθώς εκτιμάται ότι η «η συμπεριφορά τους αποτελεί πραγματική ενεστώσα και αρκούντως σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη και εθνική ασφάλεια της χώρας».

Κατόπιν αυτών οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί παραμένουν κρατούμενοι.

Πλέον φαίνεται ότι ένα ελληνοτουρκικό επεισόδιο το οποίο θα λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις είναι πολύ κοντά.

Κλιμάκωση των προκλήσεων στο Αιγαίο, άνοιγμα των ροών προσφύγων και μεταναστών και το χαρτί της απειλής για οριστική διχοτόμηση της Κύπρου, «βλέπουν» οι διεθνολόγοι όσο αφορά τους γείτονες και τις μελλοντικές τους κινήσεις.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Θ. Ντόκος, «οι Τούρκοι μίλησαν για ακύρωσης της διμερούς συμφωνίας και όχι της συμφωνίας των ίδιων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ μένει ανοικτό το ζήτημα των συνομιλιών για το κυπριακό και αν θα συνεχιστούν».

Από την πλευρά του ο Χ. Γιαλουρίδης μιλάει για αύξηση των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και για εκβιασμούς όσον αφορά την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.

Ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει κάποιο «επεισόδιο» σε νησί.

Πάντως και οι δύο καθηγητές ανέφεραν πως η Ελλάδα δεν θα παρουσιαστεί υποχωρητική μπροστά στην ενδεχόμενη επιθετική πολιτική Ερντογάν.

Ανεβάζουν τόνους τα τουρκικά ΜΜΕ

Η απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών από την Ελλάδα βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων.

Από τους τίτλους και μόνο είναι ολοφάνερη η ενόχληση του Τύπου για τη μη έκδοσή τους. Κάποια από τα ηχηρά πρωτοσέλιδα είναι:

«Δεν γίνεται, γείτονα!», «Απόφαση – ρεζίλι», «Ελλάδα η χώρα που υποστηρίζει τους πραξικοπηματίες»  αλλά και «Ασπίδα η Ελλάδα για τους πραξικοπηματίες».

Η εφημερίδα «HaberTürk» στην πρώτη σελίδα αναφέρεται στην απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης με τίτλο:

«Η χώρα που προστατεύει τους πραξικοπηματίες».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ