Πολιτική

Προειδοποίηση: To ΔΝΤ επιστρέφει στην διαπραγμάτευση μόνο αν θεσπιστούν μεταρρυθμίσεις

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα επιστρέψει στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση και τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα μόνο αφού η ελληνική κυβέρνηση νομοθετήσει έστω κάποιες μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται απαραίτητες, όπως περαιτέρω αλλαγές στο ασφαλιστικό και μείωση του ορίου του αφορολόγητου.

Αυτό δήλωσε ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος στην ανταποκρίτρια της «Καθημερινής» και του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες Ελένη Βαρβιτσιώτη.

Όπως επισημαίνεται στο ίδιο ρεπορτάζ το μήνυμα ήλθε μία εβδομάδα πριν το κρίσιμο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, όπου η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει να «ξεπαγώσει» τη διαπραγμάτευση και να δρομολογήσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Οι διαπραγματεύσεις γίνονται υπό τη σκιά των σεναρίων για αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. Χθες Τετάρτη η γερμανική «Bild» μετέδωσε πως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξετάζει ενδεχόμενο συνέχισης της βοήθειας χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου.

Εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε στη συνέχεια διέψευσε το δημοσίευμα, λέγοντας πως το Βερολίνο προσβλέπει στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Σήμερα, ωστόσο, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ άλλαξε εκ νέου στάση δηλώνοντας ότι η Γερμανία δεν θα αποδεχθεί νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, αν αποχωρήσει το ΔΝΤ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ