Αρχείο

Ο Α.Τσίπρας έσπειρε ανέμους και θα θερίσει θύελλες - Οι αγρότες ζεσταίνουν τα τρακτέρ, ετοιμάζουν μπλόκα και προκαλούν πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου

Νέος πονοκέφαλος για τον Αλέξη Τσίπρα. Οι αγρότες ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ τους και ετοιμάζονται να στήσουν μπλόκα καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για πολιτική εξόντωσης και απαξίωσης του πρωτογενή τομέα σε μία χώρα όπου η γεωργία και η κτηνοτροφία θα έπρεπε μαζί με τον τουρισμό να είναι η «ατμομηχανή» της οικονομίας.

Η ανησυχία του πρωθυπουργού φάνηκε και κατά την συζήτηση στη Βουλή για το αγροτικό θέμα, όπου αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ορισμένες εξαγγελίες με στόχο να ανακόψει ή να περιορίσει την δυσαρέσκεια γεωργών και κτηνοτρόφων.

Μεταξύ άλλων ο Αλέξη Τσίπρας ακούστηκε να λέει ότι η κυβέρνηση στο πλαίσιο της υπεραπόδοσης της οικονομίας (σ.σ. μήπως αυτή η υπεραπόδοση οφείλεται στους φόρους και μόνο;) θα επανεξετάσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί, τον ΕΝΦΙΑ των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% σε ορισμένες κατηγορίες εισροών ιδίως στη ζωική παραγωγή και τη χρήση του εργόσημου για την οικογενειακή εργασία.

Αυτά βεβαίως τα μέτρα που θα... εξετάσει η κυβέρνηση οι αγρότες τα εξέλαβαν ως εμπαιγμό. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να αυξάνει δραματικά τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, να έχει επιβάλλει νέους φόρους και να διατηρεί σε τραγικά υψηλά επίπεδα τον φόρο στο αγροτικό πετρέλαιο και την ίδια στιγμή να βάζει αυτά τα μείζονα προβλήματα στην ίδια ζυγαριά με το εργόσημο ή τις αποζημιώσεις και τις κοινοτικές ενισχύσεις.

Ο πρωτογενής τομέας «πεθαίνει». Τη στιγμή που η μισθωτή εργασία στην Ελλάδα έχει τελειώσει, αντί η κυβέρνηση να δώσει κίνητρα στους νέους να ασχοληθούν με τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία βάζει συνεχώς εμπόδια κόβοντας κάθε διέξοδο για την επιστροφή στην ύπαιθρο και δείχνει ως μονόδορμο την μετανάστευση.

Η κυβέρνηση, τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες δεν έχουν τη βούληση να προτάξουν τα συμφέροντα τις χώρας και να ζητήσουν να ενισχυθούν οι δύο τομείς που μπορούν να βγάλουν την οικονομία από το αδιέξοδο. Τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα. Υπακούουν στους δανειστές. Αύξησαν τον ΦΠΑ στα νησιά, τσάκισαν τις μονάδες τουρισμού και το ίδιο κάνουν στον αγροτικό τομέα.

Θέλουν οι δανειστές οι Έλληνες να καταναλώνουν και όχι να παράγουν. Να κάνουν εισαγωγές κρέατος από Γαλλία και Ολλανδία, πορτοκάλια από την Αργεντινή, λεμόνια από την Τουρκία κτλ. Σε αυτό ασφαλώς υπάρχουν ευθύνες και από ελληνικής πλευράς που για τις επιδοτήσεις οι Έλληνες αγρότες ξερίζωσαν αμπέλια και τις ελιές και τα Mercedes. Τώρα ψάχνουν τρόπο να τα αναπτύξουν και πάλι.

Οι αγρότες λοιπόν ετοιμάζουν να βγάλουν και πάλι τα τρακτέρ στους δρόμους με το σύνθημα να δίνουν οι καλλιεργητές της Λάρισας. Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, αγροτικοί σύλλογοι και επιτροπές αγώνα της επαρχίας Φαρσάλων αποφάσισαν να στήσουν μπλόκα και να βγάλουν τα τρακτέρ στις πλατείες.

Οι αγρότες της Λάρισας βρίσκονται σε συντονισμό με τους συναδέλφους τους από τις υπόλοιπες περιοχές, Τρίκαλα και Καρδίτσα, όπου και αυτοί κάνουν συσκέψεις για να κατεβάσουν τα τρακτέρ στον κόμβο της Νίκαιας.

Για άλλη μία χρονιά ο Αλέξη Τσίπρας θα καταλάβει, όπως φαίνεται, πώς δεν αρκεί να ανεβαίνει ένας πολιτικός στις καρότσες των τρακτέρ και να κάνει εξαγγελίες, αλλά θα πρέπει να μπορεί και να τις εφαρμόσει. Να λύσει προβλήματα και όχι να δημιουργήσει νέα όπως έπραξε η κυβέρνηση του.

Το χειρότερο δε γι' αυτόν είναι πώς οι κινητοποιήσεις των αγροτών έρχονται σε μία περίοδο που το Μέγαρο Μαξίμου αγωνιά να κλείσει την β' αξιολόγηση. Έχει επενδύσει τα πάντα σε αυτή και αν χάσει το τρένο τότε οδεύει προς τις εκλογές με προδιαγεγραμμένη της συντριβή της. Το να προκύπτουν λοιπόν και κοινωνικές αντιδράσεις δημιουργεί έναν ακόμη πονοκέφαλο στον Αλέξη Τσίπρα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...