Κόσμος

Ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος της συνταγματικής αναθεώρησης στην Τουρκία

Το Κοινοβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε τα πρώτα επτά άρθρα για την τροποποίηση του συντάγματος με στόχο την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Ο δεύτερος γύρος της ψηφοφορίας έγινε στη διάρκεια της νύχτας, συνεχίζοντας την πολιτική πορεία προς τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, την άνοιξη.

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι το νομοσχέδιο με τα 18 άρθρα που θα καταστήσει δυνατή την παραμονή του Ερντογάν στην εξουσία μέχρι το 2029, θα ενισχύσει τον αυταρχισμό στην άσκηση της εξουσίας.

Από την πλευρά τους, το κυβερνητικό κόμμα AKP, με την υποστήριξη του εθνικιστικού κόμματος MHP δηλώνουν ότι θα ενισχυθεί η κυβερνητική ηγεσία, προκειμένου να αποτραπεί ενδεχόμενη επιστροφή στις αδύναμες κυβερνητικές συνεργασίες του παρελθόντος.

Τα επτά άρθρα που ψηφίστηκαν προβλέπουν την αύξηση του αριθμού των βουλευτών σε 600 από 550, τη μείωση του επιτρεπόμενου ορίου ηλικίας για τη βουλευτική εκλογή στα 18 από τα 25, αλλά και την ταυτόχρονη διεξαγωγή κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών, κάθε πέντε χρόνια.

Το έβδομο άρθρο ανοίγει το δρόμο για τον πρόεδρο, προκειμένου να είναι μέλος πολιτικού κόμματος. Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για καθένα από τα 18 άρθρα των τροποποιήσεων ξεχωριστά, οι βουλευτές θα ψηφίσουν και για το συνολικό πακέτο των τροποποιήσεων του συντάγματος, με την ψηφοφορία να εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί αύριο το βράδυ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...