Αρχείο

ΕΚΤΑΚΤΟ: Απειλές Ζ.Κ.Γιούνκερ για το Κυπριακό: «Τελευταία σας ευκαιρία» - Μυστήριο με τους χάρτες- Που θα κλειδωθούν

Μας απειλεί ο κ Ζ.Κ.Γιούνκερ. «Τελευταία ευκαιρία» για την επανένωση της Κύπρου αποκάλεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τις συνομιλίες που ξεκινούν αύριο στη Γενεύη για το Κυπριακό. Υπενθυμίζουμε στον κ.Γιούνκερ το παρακάτω βίντεο...Tην ίδια στιγμή υπάρχει μεγάλο μυστήριο με τους χάρτες...

«Η ώρα έχει έρθει για την επανένωση του νησιού» υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Μαλτέζο πρωθυπουργό, Γιόζεφ Μουσκάτ, στη Βαλέτα, όπου βρίσκεται για την επίσημη έναρξη της μαλτέζικης προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το επόμενο εξάμηνο.

https://www.youtube.com/watch?v=JMrlnhsSepc

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες θα έχουν αίσιο τέλος μέσα στις επόμενες «ώρες και ημέρες», ενώ επανέλαβε πως οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων κάνουν «εξαιρετική δουλειά» και πως για το ζήτημα μίλησε σήμερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Επιπλέον, ανέφερε ότι έχει «προσωπικό ενδιαφέρον» για το Κυπριακό και πως είναι «καθήκον» του να είναι παρών στις συνομιλίες.

«Όταν έχει να κάνει με την ειρήνη, πρέπει να παίρνεις ρίσκα. Αυτοί που δεν παίρνουν ρίσκα, παίρνουν τελικά το μεγαλύτερο ρίσκο» τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η μεγάλη στιγμή της ημέρας είναι η αναμενόμενη κατάθεση των χαρτών από τις δυο πλευρές, τους οποίους όπως έγινε γνωστό θα δουν μόνο οι δυο ηγέτες, ο Espen Barth Eide και ένας χαρτογράφος-εμπειρογνώμονας από κάθε πλευρά και κατόπιν οι δυο χάρτες θα κλειδωθούν από τον Eide σε ειδική θυρίδα στο Παλάτι των Εθνών και δεν θα δημοσιοποιηθούν εάν δεν υπάρξει τελική συμφωνία.

Το γεγονός πάντως ότι οι χάρτες θα μείνουν καλά σφραγισμένοι και η πληροφόρηση για το τι ακριβώς καταθέτουν ως αφετηρία διαπραγμάτευσης οι δυο πλευρές δεν θα είναι γνωστό, δημιουργεί πολλές παρενέργειες μιας και θεωρείται ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά παζαρεύει θέματα όπως η επιστροφή της Μόρφου με άλλα ζητήματα όπως είναι η εκ περιτροπής προεδρία.

Η Αθήνα, πάντως, η οποία θα εκπροσωπηθεί στην έναρξη της Διάσκεψης από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, έχει δημοσίως δηλώσει ότι δεν δέχεται εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα, ούτε υπερβολικά χρονοδιαγράμματα για την αποχώρηση των τούρκικών στρατευμάτων.

Πύρινος για άλλη μια φορά ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο Β' επιτέθηκε στον Κύπριο πρόεδρο για τις απαράδεκτες υποχωρήσεις που έχει κάνει με αποτέλεσμα «εάν υπάρξει συμφωνία θα είναι σε βάρος του Ελληνισμού» και τονίζει χαρακτηριστικά ότι «μας έσυραν στις συνομιλίες αυτές».

«Συρθήκαμε χωρίς να μας δοθεί πειστική εξήγηση στις συνομιλίες της Γενεύης οι οποίες πιστεύω ότι δεν θα καταλήξουν σε συμφωνία γιατί αν αυτό συμβεί η συμφωνία θα είναι σε βάρος του Ελληνισμού.

Αυτή την ώρα προτιμώ να μην μιλήσω για τους λόγους που μας έσυραν σε αυτές τις συνομιλίες», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β‘ στο Ράδιο 9,84 και στο Γιώργο Σαχίνη.

https://www.youtube.com/watch?v=-UJ2Oe3bVZY

https://www.youtube.com/watch?v=V1wuMMOWAdM

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...