Αρχείο

ΕΚΤΑΚΤΟ: Οι ΗΠΑ κήρυξαν τον πόλεμο σε Κίνα και Ρωσία - Βίντεο με τις πρωτοφανείς πολεμικές δηλώσεις των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας

Του Βασίλη Καπούλα

Πολεμικές ιαχές από τις ΗΠΑ προς Ρωσία και Κίνα από τα πλέον επίσημα χείλη, τόσο από τον νέο Υπουργό Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, όσο και από τον νέο επικεφαλή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρεξ Τίλερσον. Ουσιαστικά τα όσα είπαν οδηγούν αποκλειστικά και μόνο σε σύγκρουση είτε με Ρωσία είτε με Κίνα είτε και με τις δύο μαζί. Την ίδια στιγμή συνεχίζει να καταφθάνει ο ΝΑΤΟϊκός εξοπλισμός στην Πολωνία.

Ο Ρεξ Τίλερσον εμφανίστηκε ακόμη πιο σκληρός από τον Μάτις και είπε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πρέπει να επιδιώξουν να αναγκάσουν την Κίνα να εγκαταλείψει τα τεχνητά νησιά της.

"Η Ουάσινγκτον οφείλει να στείλει στην Κίνα με σαφή τρόπο το μήνυμα πως η κατασκευή νησιών στην οποία επιδίδεται στη Νότια Σινική Θάλασσα πρέπει να σταματήσει κι ότι δεν θα της επιτραπεί να έχει πρόσβαση σε αυτά" δήλωσε ο Ρεξ Τίλερσον.

"Η κατασκευή νησιών και η εγκατάσταση στρατιωτικών μέσων σε αυτά είναι κινήσεις «παρόμοιες» με την «κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία».

«θα στείλουμε στην Κίνα ένα σαφές μήνυμα ότι πρώτον η κατασκευή νησιών θα σταματήσει και δεύτερον ότι δεν θα σας επιτραπεί να έχετε πρόσβαση σε αυτά τα νησιά».

"H κοινή άμυνα των κρατών μελών του NATO, η οποία βασίζεται στο Άρθρο 5, είναι απαραβίαστη".

"Είναι σημαντικό να δώσουμε όλη την απαραίτητη υποστήριξη στην Ουκρανία για να προστατευτεί από περαιτέρω επέκταση ή επιθετικότητα" γεγονός που μεταφράζεται στην παροχή φονικών όπλων.

O Τζέιμς Μάτις, ο στρατηγός ε.α. των Πεζοναυτών τον οποίο επέλεξε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για να γίνει ο επόμενος υπουργός Άμυνας της χώρας είπε τα εξής:

"Οι ΗΠΑ να είναι έτοιμες «να εναντιωθούν σε ανάρμοστες συμπεριφορές» του Πεκίνου ειδικά στην περίπτωση που η κινεζική ηγεσία «επιλέξει να δράσει κατά τρόπο που αντιτίθεται στα συμφέροντά μας".

"Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν «προσπαθεί να διχάσει» την ατλαντική συμμαχία".

"H Κίνα «καταστρέφει την εμπιστοσύνη» στις σχέσεις της με τους γείτονές της".

"Πρέπει να υιοθετηθεί μια σθεναρή στάση απέναντι στη Ρωσία".

"Η Ρωσία «επέλεξε να είναι στρατηγικός αντίπαλος των ΗΠΑ». «Οι ΗΠΑ πρέπει να «είναι ικανές να αντιμετωπίσουν» τη Μόσχα σε κάθε περίπτωση, και να «αμυνθούν εάν τα συμφέροντά τους απειληθούν".

Αναφερόμενος στην παρουσία των Αμερικανικών δυνάμεων στη Βαλτική, ο υπουργός Άμυνας του Τραμπ δήλωσε ότι είναι υπέρ και μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι πρέπει να αυξηθούν.

"Οι ένοπλες δυνάμεις μας πρέπει να είναι οι καλύτερες, οι πιο καλά εξοπλισμένες στον κόσμο.

"Η παγκόσμια τάξη δέχεται την μεγαλύτερη επίθεση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, από τη Ρωσία, τρομοκρατικές ομάδες και την Κίνα στη Νότια Σινική Θάλασσα".

Όταν του ρωτήθηκε να ιεραρχήσει τις απειλές για τις ΗΠΑ είπε πρώτον η Ρωσία, έπειτα η τρομοκρατία και τα επιθετικά κράτη.

"Είμαι υπέρ της σύγκρουσης με τη Ρωσία αλλά δεν πρέπει να παραβλέψουμε τις δυνατότητες της".

"Έχουμε παγκόσμιες ευθύνες και δεν έχουμε κανένα πλεονέκτημα να αφήσουμε αυτές τις περιοχές ανά τον κόσμο".

"Ο Β.Πούτιν επέλεξε στρατηγικό ανταγωνισμό και επιθετικότητα σε περιοχές-κλειδιά".

"Έχω πολύ λίγες προσδοκίες για συνεργασία μαζί του".

"Αν δεν είχαμε το ΝΑΤΟ σήμερα θα έπρεπε να το δημιουργήσουμε".

"Είναι ζωτικής σημασίες για το εθνικό μας συμφέρον και την ασφάλεια μας".

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές